10/11/11

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΥΠΕΚΥΨΑΝ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέκυψαν στον τουρκικό εκβιασμό και έδωσαν τελικά τους κωδικούς πηγής των Φάντομ-16 τα οποία παράγγειλε το τουρκικό κράτος.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Βατάν, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κάτι για πρώτη φορά και αποδέχθηκαν να δώσουν στην Τουρκία τους κωδικούς των F-16 που μέχρι τώρα δεν κοινοποιούνταν. Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις υπέγραψαν συμφωνία 2,9 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό 213 F-16 που έχουν στα χέρια τους καθώς και για την αγορά 30 νέων F-16 τύπου Βlock50. Οι ΗΠΑ δέχθηκαν τον όρο της Άγκυρας «δώστε τους κωδικούς πηγής των F-16» . 
http://www.philenews.com/digital/ 

13 σχόλια:

  1. κωδικούς πηγής των F-16:

    τι σημαίνει αυτό;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: Να τερματιστούν οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία

    http://isxys.blogspot.com/2011/11/blog-post_9937.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τους παραχωρούν τους πηγαίους κώδικές. Δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα να δούν ακριβώς πως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά του F16, να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες τους, να ενσωματώσουν δικά τους υποσυστήματα στο αεροπλάνο χωρίς εξάρτηση από τον κατασκευαστή του να το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό σημαίνει πως στο εξής τα Τουρκικά F16 θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αληθινά πυρά εναντίον των Ελληνικών F16. Μέχρι τώρα δεν μπορούσαν, ούτε αυτοί ούτε εμείς επειδή κανείς δεν είχε τους κωδικούς να ξεμπλοκάρει το σύστημα που εμποδίζει τα F16 να χτυπήσουν ίδια αεροσκάφη.
    Δεν συμβαίνει το ίδιο βέβαια για τα δικά μας, εφόσον εξακολουθούμε να μην έχουμε τους κωδικούς....
    Κοινώς .. είμαστε πλέον ξεβράκωτοι.. ας είναι καλά τα χαιβάνια που μας κυβερνάν και θα φάνε κι άλλα παιδιά της αεροπορίας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιὰ νὰ εἴμεθα πιὸ ἀκριβεῖς, μᾶλλον τὸν πηγαῖο κώδικα τῶν προγραμμάτων ἐννοεῖ γιὰ τὰ ἠλεκτρονικὰ συστήματα τοῦ F16.

    Ὁ πηγαῖος αὐτὸς κώδικας ἔχει ἑκατομύρια γραμμὲς καὶ δὲν εἶναι καθόλου εὔκολο νὰ ἀλλαχθῆ. ἐπιπλέον ἐλοχεύουν πολλὰ ἀνθρώπινα λάθη καὶ ἡ τεκμηρίωση (χιλιάδες σελίδες) πιστέψτε με δὲν θὰ εἶναι εὔκολη ὑπόθεση
    Ἡ παραμικρὴ σωστὴ ἢ λάθος ἀλλαγὴ τοῦ κώδικα, μπορεῖ νὰ ἔχη ὡς συνέπεια ἀστοχία τῶν φερομἐνων ὅπλων, ἀκόμη καὶ πτώση τοῦ ἀεροπλάνου σὲ δύσκολους ἑλιγμούς.

    Πλέον χάνεται ἡ ἔννοια τῆς ὁποιασδήποτε καλῆς λειτουργίας τοῦ ἀεροπλάνου, γιὰ τοὺς προηγουμένους λόγους. Δὲν εἶναι τόσο χαζοὶ οἱ ἀμερικανοί.

    Υ.Γ.: Πηγαῖος κώδικας λέγεται τὸ πρόγραμμα ποὺ κατασκευάζει ὁ προγραμματιστὴς καὶ εἶναι σὲ κατανοητὴ μορφὴ γιὰ τὸν ἄνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν δώσουν στους μερακλήδες φοιτητές των τεχνικών σχολών τους τους κώδικες οι Τούρκοι θα κάνουν θαύματα θα το δείτε. Από τις σχολές κιόλας τους τραβάβν για τις πολεμικές βιομηχανίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πού ακριβώς έχω λάθος? Αν μπορούν να αλλάξουν πλέον τους κωδικούς θα τα προγραμματίσουν όπως θέλουν, ενώ εμείς δεν μπορούμε.
    Δεν έχω ειδικές γνώσεις αλλά παρακαλώ διαφωτίστε με ακριβώς.
    Η υπόθεση πως οι Τούρκοι δεν είναι ικανοί να φτιάξουν σωστούς κωδικούς δεν με καλύπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι κωδικοί είναι το πρόγραμμα που ελέγχει το αεροσκάφος. Αν κάποιος μπορεί να το διαβάσει ( αν του δώσουν πρόσβαση στο source, αυτό που γίνεται ) μπορεί να γίνει πολύ καλή μεταφορά τεχνογνωσίας.

    Για κάποιους που έχουν γνώση προγραμματισμού δεν είναι δύσκολο.
    Το δύσκολο είναι να έχεις τους επιστήμονες μαθηματικούς μηχανικούς, φυσικούς, που θα εξελίξουν τους αλγόριθμους. Σε αυτό η Τουρκία κάνει ένα μεγάλο βήμα και μία παράκαμψη με αυτή τη βοήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν υπάρχει θέμα χρήσης όπλων από ένα f16 ενάντια σε άλλο f16 με ή χωρίς πηγαίους κώδικες. Χιλιάδες ατυχήματα το ειπβεβαιώνουν. Για αυτό υπάρχει το IFF(Identify Friend Foe) που έχουν πολλά μαχητικά ώστε να αποφεύγονται τα φίλαι πυρα μεταξύ δυτικών αεροσκαφών της ίδια χώρας. Όμως έχοντας τον πηγαίο κώδικα μπορεί να προγραμματίσεις το αεροπλάνο, το FBW, τα λοιπά υποσυστήματα ώστε να τα κάνεις να αντιδρούν όπως θές στο περιβάλλον που θα δράσει το αεροσκάφος. Αν φτιάξεις αύριο δικούς σου αισθητήρες και όπλα δεν θα είσαι αναγκασμένος να ζητήσεις από τον κατασκευαστή(που μπορεί πλέον να μην είναι "φίλιος") να στα ενσωματώσει το φάκελο όπλισμου του αεροσκάφους. Επίσης ξέροντας τους κώδικες οι τούρκοι μηχανική θα μπορέσουν να κάνουν reverse engineer τη τεχνογνωσία κατασκευής ένος μαχητικού, πράγμα πολύ σημαντικό για το μελλοντικά σχεδιαζόμενο εγχώριο τουρκικό μαχητικό.
    Το παρήγορο είναι ότι ίσως πλέον οι Αμερικάνοι γνωρίζουν ότι το F16 και ότι σχετίζεται με αυτό έχει φτάσει στα όρια της ανάπτυξής του και ξεπερνιέται οπότε τυχόν παραχώρηση των κωδίκων δεν θα επιφέρει κάποια αξιόλογη αλλαγή στο συσχετισμό με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμείς να δώ πότε θα αποκτήσουμε τους πηγαίους κωδικούς της χώρας μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είπαμε, εμείς αγωνιζόμαστε να φτιάξουμε μανταλάκια. Λίγο τό 'χεις; Κι αυτά που έχουμε, εισαγωγής είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.