30/11/11

Έγιναν μαλλιά κουβάρια για το φυσικό αέριο στην Κύπρο

Για κυβερνώσα Βουλή και νόμο Σόλωνα Κασίνη έκανε λόγο ο Σταύρος Ευαγόρου
Η αναθεωρημένη πρόταση νόμου περί υδρογονανθράκων, την οποία θα καταθέσει εντός των ημερών ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προκάλεσε ξανά σύγκρουση ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Έγιναν μαλλιά κουβάρια της Βουλής τα παλικάρια για άλλη μια φορά με αφορμή το φυσικό αέριο και την αναθεώρηση της νομοθεσίας για το θέμα.Αφορμή η απόφαση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να καταθέσει νέα αναθεωρημένη πρόταση του νόμου περί Υδρογονανθράκων, μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση.

Με βάση την αναθεωρημένη πρόταση, παραμένει η εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου να εγκρίνει εξουσιοδοτήσεις για το θέμα των υδρογονανθράκων.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις θα δίνονται και στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου και στον εκάστοτε Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας.
Επίσης, ο Υπουργός θα έχει το δικαίωμα να διορίζει και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η εισήγηση του Άγγελου Βότση βελτιώνει την προσέγγιση της πρότασης νόμου.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως μετά την απόφαση της Υπουργού Πραξούλας Αντωνιάδου να άρει τις εξουσιοδοτήσεις για τον έλεγχο του συμβολαίου της Noble και το κενό που δημιουργήθηκε, κατατέθηκε εκ μέρους του ιδίου, του Δημήτρη Συλλούρη και του Ζαχαρία Κουλία, πρόταση νόμου που αφαιρούσε το δικαίωμα του Υπουργού να εξουσιοδοτεί και καθόριζε ότι ο έλεγχος για το οποιοδήποτε συμβόλαιο για υδρογονάνθρακες θα ανήκει στην Υπηρεσία Ενέργειας.
Για την παρέμβαση του Άγγελου Βότση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «με τη βελτιωμένη εισήγηση του κ. Βότση από τη μια δεν πλήττεται κανένας θεσμός».

Η πρόταση νόμου «Σόλων Κασίνης»
Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως η πρόταση νόμου που τροποποιεί τον νόμο περί υδρογονανθράκων, «θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί πρόταση νόμου Σόλων Κασίνης».
«Η πρόταση νόμου προάγει την έννοια της Κυβερνώσας Βουλής, αφού από τη μια μεταφέρει εξουσίες από τους πολιτικούς προϊσταμένους στους υπηρεσιακούς και από την άλλη δίνει την εξουσία στη Βουλή, μαζί με τον κ. Κασίνη, να αδειοδοτούν ή και να αμφισβητούν την όποια αδειοδότηση», είπε.
Όπως συμπλήρωσε, «είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πρόταση προωθεί πολιτικές σκοπιμότητες και ο εξόφθαλμος στόχος είναι να παρεμποδιστεί ή να καθυστερήσει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης».

Δεν υποκαθιστούμε την Υπουργό
Ο Άγγελος Βότσης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έγινε δεκτή η εισήγησή του από άλλους βουλευτές.
«Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την Υπουργό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε αξιόλογους τεχνοκράτες, υπηρεσίες τεχνοκρατών και τη Γενική Διευθύντρια, να τους έχουμε εκτός της διαδικασίας», είπε.

«Εθνικά τα θέματα ενέργειας»
Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε πως η ΕΔΕΚ δήλωσε εξαρχής ότι τα θέματα ενέργειας είναι εθνικά θέματα και γι' αυτό το λόγο είχαν εισηγηθεί όπως θεσμοθετηθεί η Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Ενέργειας, που αυτό σημαίνει όχι μόνο των υδρογονανθράκων, αλλά οποιοδήποτε τύπο ενέργειας χρησιμοποιείται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχουμε περισσότερο πετρέλαιο από το Ισραήλ»
Κοιτάσματα πετρελαίου μεγαλύτερα από αυτά του Ισραήλ διαθέτει εντός της ΑΟΖ της η Κύπρος, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον, Μιχάλη Οικονομίδη.
Μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι στο υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου που υπολογίζονται στα 3,7 δις βαρέλια.
Ο κ. Οικονομίδης υπογράμμισε πως το πετρέλαιο είναι πιο σημαντικό σε πρώτο στάδιο, γιατί αφενός είναι πιο εύκολο να τύχει εκμετάλλευσης και αφετέρου έχει μεγάλη ζήτηση από τις αγορές.
Εισηγήθηκε παράλληλα τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Πετρελαίου, η οποία θα διαχειρίζεται τα θέματα ενέργειας, ενώ τόνισε πως πρώτη απόφαση της εν λόγω επιτροπής θα πρέπει να είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και στη συνέχεια η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Στα 18 δις δολάρια τα άμεσα οφέλη
Τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να φτάσουν τα άμεσα οφέλη από την πιθανή εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξεύρεσης φυσικού αερίου και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου.
Ο κ. Παπαναστασίου σε διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό, χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως το καύσιμο του αιώνα και είπε ότι η υγροποίησή του είναι η καλύτερη λύση.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Βαρύ το τίμημα υποστήριξης της Ελλάδας από την Κύπρο…
    http://www.defence-point.gr/news/?p=29297

    Και αντί να είμαστε ενωμένοι σα μια γροθιά, να φτιάξουμε μια μικτή ομάδα που να βοηθάει την Κύπρο και αύριο (χθες) την Ελλάδα, επιτρέπουμε σε μικροασήμαντες ισορροπίες να αποτελούν τροχοπέδη στα συμφέροντα τού Ελληνισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μικρό χωριό μεγάλοι καυγάδες, με ρουφιάνους μπόλικους να καραδοκούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμ η δουλειά των ρουφιάνων είναι πάντα, για το διαίρει και βασίλευε.
    Η και την οριστική διάλυση.
    Από τέτοια πάσχουμε και εμείς και μετά, γίνεται η ζημιά ανεπιστρεπτί.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.