28/11/11

Οι φτωχοί... πλούσιοι και κατέχοντες έλληνες

Οι φτωχοί... πλούσιοι και κατέχοντες έλληνες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Ο μέσος Ελληνας είναι μισθωτός, έχει στην ιδιοκτησία του τουλάχιστον ένα ακίνητο (κατοικία, οικόπεδο, κατάστημα ή χωράφι), διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία μέσης επιφάνειας 93,12 τ.μ. που απέκτησε μετά το 2003 και διαθέτει τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο. Την ίδια ώρα ωστόσο επτά στους δέκα, δηλώνουν κάτω από 12.000 ευρώ, ενώ τέσσερις στους δέκα
διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφού εμφανίζονται με εισοδήματα κάτω ακόμη και από το νέο κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ!
Αυτό προκύπτει από την τελευταία επεξεργασία των 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2010 στην οποία προχώρησε η ΓΓΠΣ σκιαγραφώντας το περιουσιακό προφίλ των φορολογουμένων αλλά και τις συνήθειές τους μέσω των αποδείξεων που προσκομίζουν.
Καταδεικνύουν ωστόσο και τη στρέβλωση του φορολογικού συστήματος και τις αδυναμίες να εντοπίσει και να συλλάβει τη φορολογητέα ύλη, καθώς όσο πλούσιοι εμφανίζονται οι Ελληνες ως προς την περιουσία που διαθέτουν και το κόστος συντήρησής της, άλλο τόσο φτωχαδάκια εμφανίζονται από τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ακίνητα, σε πείσμα των φόρων που επιβάλλονται, αποτελούν το ασφαλέστερο καταφύγιο για τους φορολογουμένους αφού επτά στους δέκα διαθέτουν τουλάχιστον ένα, ενώ μία στις τρεις συζύγους εμφανίζεται ιδιοκτήτρια ακινήτου. Παρά ταύτα επτά στους δέκα, επίσης, δηλώνουν κάτω από 12.000 ευρώ! Το μέσο εισόδημα των μισθωτών ανέρχεται σε 19.829 ευρώ και των συνταξιούχων σε 16.546 ευρώ. Οι εμποροβιοτέχνες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα ύψους 20.870 ευρώ, οι εισοδηματίες 6.042 ευρώ, οι αγρότες δηλώνουν 11.572 ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ανέρχεται στα 31.848 ευρώ.

ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Δημοφιλέστερες συνήθειες των Ελλήνων φορολογουμένων είναι η έξοδος σε καφετέριες, ταβέρνες, άσκηση σε γυμναστήρια, επίσκεψη σε κομμωτήρια, αφού μεγάλος όγκος αποδείξεων προέρχεται από αυτές τις δραστηριότητες, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που τρέχουν να καλύψουν τις δόσεις στεγαστικών δανείων αλλά και καταναλωτικών και μη αγαθών (αυτοκίνητα, οικιακή συσκευή) που προμηθεύτηκαν με πιστωτικές κάρτες.

Η μέση αξία μάλιστα των αγορών με πλαστικό χρήμα ανέρχεται στα 4.500 ευρώ για περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενους που τις χρησιμοποίησαν.

Αυτό ίσως που εκπλήσσει είναι ο περιορισμένος αριθμός των δεξαμενών κολύμβησης, αφού το ποσοστό αυτών που διαθέτουν πισίνες είναι κάτω από το 0,5% του συνόλου των ιδιοκτητών, όσο περίπου και αυτών που διαθέτουν σκάφος αναψυχής.

Η ακτινογραφία των φορολογουμένωνΣύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, το περιουσιακό προφίλ των Ελλήνων διαμορφώνεται ως εξής:

- Μισθωτοί (υπόχρεοι και σύζυγοι): 3.085.590 εμφανίζουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα).

- Συνταξιούχοι: 2.342.865 δηλώνουν συνταξιούχοι με το περίπου 14% να είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (332.532 σύνολο).

- Ατομικές επιχειρήσεις: 621.060 προσπαθούν να βγάλουν τον επιούσιο αυτοαπασχολούμενοι στη δική τους επιχείρηση.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες: 206.233 εμφανίζουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.

- Γονείς με ανήλικα τέκνα: 1.372.984 φορολογούμενοι έχουν προστατευόμενα τέκνα.

- Στο ενοίκιο: 910.470 εργένηδες και νοικοκυριά είναι στο νοίκι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέσα σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται και ιδιοκτήτες που επιλέγουν τη λύση αυτή.

- Εισόδημα από ενοίκια: Περί το 1,4 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζουν έσοδα από το επενδυτικό καταφύγιο των ακινήτων. Συγκεκριμένα 920.556 έχουν έσοδα από τα διαμερίσματα και τα σπίτια που ενοικιάζουν και 529.010 από τα καταστήματα και γραφεία.

- Αυτοκίνητο: 4.482.674 φορολογούμενοι δηλώνουν κάτοχοι αυτοκινήτων.

- Σκαφάτοι: Δεκάμετρα και άνω σκάφη εμφανίζουν στις δηλώσεις τους μόλις 10.406 φορολογούμενοι.

- Αεροσκάφη - ελικόπτερα: Μόλις 128 μπορούν να βλέπουν από πολύ ψηλά το έδαφος και να φθάνουν ταχύτερα στο ραντεβού τους με το ιδιόκτητο αεροσκάφος ή ελικόπτερο που διαθέτουν.

- Πισίνες: Περιορισμένος παρά τις αντίθετες απόψεις των... δορυφόρων εμφανίζεται και ο αριθμός των συμπολιτών μας που διαθέτουν πισίνα στο σπίτι τους, καθώς δεν υπερβαίνουν τους 11.763.

- Πλαστικό χρήμα: Δέσμιοι των καρτών τους και μάλιστα με μέσο υπόλοιπο 4.500 ευρώ εμφανίζονται 1.247.211 φορολογούμενοι που της χρησιμοποίησαν για αγορές καταναλωτικών και μη καταναλωτικών αγαθών.

- Συνήθειες: Αποδείξεις από καφετέριες, εστιατόρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια και κομμωτήρια εμφανίζονται σε 1.069.868 φορολογικές δηλώσεις.

- Περίθαλψη και ασφάλιση: Δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης εμφανίζουν 1.473.014 νοικοκυριά, ενώ ασφάλιστρα ζωής καταβάλλουν 1.152.329.

Η ακίνητη περιουσία- Ιδιοκτήτες: 2.954.478 νοικοκυριά μένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κύρια κατοικία. Σε κατοικία άνω των 200 τ.μ. κατοικούν 361.896 νοικοκυριά.

- Δευτερεύουσα - Εξοχικό: Περί το 1 εκατ. νοικοκυριά διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία και εξοχικό (310.595 και 662.403 αντίστοιχα). Το 1/3 μάλιστα των εξοχικών (133.169) εμφανίζει επιφάνεια άνω των 150 τ.μ.

- Το χρωστούν ακόμη: Δόσεις για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας πληρώνουν 607.185 νοικοκυριά.

- Νέοι ιδιοκτήτες: Κεραμίδι απέκτησαν 118.699 φορολογούμενοι το 2009.

- Σπίτι στην πόλη: Οκτώ στους δέκα διαθέτουν σπίτι στην πόλη. Πρόκειται κυρίως για πρώτη κατοικία, της οποίας η επιφάνεια κατά μέσο όρο φθάνει στα 92 τ.μ., χωρίς να προσμετρώνται βοηθητικοί χώροι, οι οποίοι ανεβάζουν την επιφάνεια της κύριας κατοικίας πάνω από τα 100 τ.μ. κατά μέσο όρο.

- Μονοκατοικία: Ενας στους τρεις είναι ιδιοκτήτης μονοκατοικίας με μέση επιφάνεια 74 τ.μ., που μπορεί είτε να αποτελεί την κύρια κατοικία τους είτε το εξοχικό τους - συνήθως το πατρικό σπίτι στο χωριό.

- Κατάστημα: Ενας στους εννέα είναι ιδιοκτήτης επαγγελματικής στέγης.

- Αποθήκη: Ενας στους εννέα εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες αγροτικών κτιρίων - αποθηκών.

- Εχοντες: Tον μεγαλύτερο αριθμό ιδιοκτητών εμφανίζει η νομαρχία Aθηνών και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη και η νομαρχία Πειραιά.

- Το 50% των ιδιοκτητών κατοικεί στην Aττική. Στον νομό Εβρου, 9 στους 10 κατοίκους της περιοχής κατέχουν κάποιο ακίνητο.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Αντί να φορολογούν αδιακρίτως τα ακίνητα να ξεστραβωθούν να φορολογήσουν το ΕΙΣΟΔΗΜΑ από ακίνητα.
    Κάθε ενοικιαστής ακινήτου να προσκομίζει στη δήλωση του 1 αντίγραφο καταθετηρίου του ενοικίου. ΑΝ είναι μεγαλύτερο το ποσό από αυτό που δηλώνει ο ιδιοκτήτης στη δική του δήλωση, τότε ο ενοικιαστής θα μένει 12 μήνες ΔΩΡΕΑΝ και θα προστατεύεται επί 3ετίας από αύξηση ενοικίου και απαίτηση ιδιοκατοίκησης από τον ιδιοκτήτη ενώ ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει πρόστιμο ΙΣΟ με τα ενοίκια 12 μηνών!
    100 τέτοιες διασταυρώσεις να κάνει κάθε εφορία στη διάρκεια 1 έτους και ΕΛΗΞΕ το θέμα της απόκρυψης εισοδήματος από ακίνητα και άρα δεν θα υπάρχει λόγος αδια΄κριτης φορολογίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.