30/11/11

Το «Τζορτζ Μπους» έβαλε στο στόχαστρό του τον Μπασάρ Άσαντ

Το νεότατου τύπου πολυλειτουργικό ατομοκίνητο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «Τζορτζ Μπους» μεταφέρθηκε από την περιοχή του Περσικού κόλπου προς τις ακτές της Συρίας.
Το πλοίο αυτό μπορεί να μεταφέρει 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και 48 καταδιωκτικών κάθετης εφόρμησης. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από ναυτική ομάδα υποστήριξης, στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνεται και ένα αντιτορπιλικό.

Γι΄αυτό οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τόσο απαισιόδοξο, όσο και σχετικά ήρεμο σενάριο εξέλιξης της κατάστασης κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Συρίας. Ο υπάλληλος του Ρωσικού Κέντρου Ανάλυσης της Πολιτικής Συγκυρίας Μαξίμ Μινάεφ είναι πεπεισμένος ότι:

- Πρόκειται για προετοιμασία στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας. Αυτές οι ενέργειες ήδη μπορεί να μοιάζουν με παρόμοια πρωτοβουλία, που σχετιζόταν με τη συγκέντρωση στρατιωτικής ναυτικής ομάδας των χωρών του ΝΑΤΟ σε ελάχιστη απόσταση από τη Λιβύη. Γενικά, το σενάριο επαναλαμβάνεται. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να εξασφαλίσει μάξιμουμ «μερίσματα» από τη σειρά επαναστάσεων στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Ο αραβολόγος του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Ολέγκ Κουλακόφ προς το παρόν δεν θα ήθελε να δραματοποιεί την κατάσταση:

- Η ενίσχυση της ομάδας αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο έχει μάλλον χαρακτήρα απειλής. Ο χρόνος θα δείξει. Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν επίδειξη πυγμής είναι πραγματικά προφανές. Αυξάνουν την ομάδα τους εκεί και αυτό, βέβαια, αποτελεί στοιχείο δυνατού πολιτικού εκφοβισμού. Και η στρατιωτική πίεση θα αυξάνεται, ίσως, με διπλωματικά διαβήματα. Όμως δεν πρέπει, ίσως, να κάνουμε λόγο για άμεση στρατιωτική εισβολή.

Στο μεταξύ η κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Συρία προέρχεται και από άλλη μέτωπο. Μιά μέρα πριν τη μεταφορά του «Τζορτζ Μπους» κοντά στις ακτές της Συρίας, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι «Αλ-Αραμπίγια» μετέδωσε είδηση από τη σειρά «Έρχονται οι Ρώσοι!» Συγκεκριμένα πληροφόρησε ότι στα χωρικά ύδατα της Συρίας δήθεν εισέπλευσαν τρία σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας. Το κανάλι επικαλείται πηγή, προσκείμενη στις ανώτατες συριακές αρχές.
Την είδηση, που δημοσιεύθηκε από τη σαουδαραβική πηγή, την έπιασε και την προώθησε η ισραηλινή εφημερίδα «Γκαάρετς» και μερικά άλλα περιφερειακά ΜΜΕ. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αυτές τις πληροφορίες σε συνέντευξη με τη " Φωνή της Ρωσίας" δεν την επιβεβαίωσαν.

Στο μεταξύ οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι στο συριακό λιμάνι Τάρτους βρίσκεται ρωσική στρατιωτική βάση, γι΄αυτό δεν υπάρχει τίποτα το εκπληκτικό στο ότι εκεί μπορούσαν να υπάρχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτός ο σταθμός υλικο-τεχνικού εφοδιασμού είναι η μοναδική επί του παρόντος ρωσική στρατιωτική βάση στον κόσμο έξω από το χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
http://greek.ruvr.ru/

7 σχόλια:

  1. Κάτσε ρε Χρήστο, αμέσως, τί λόγια είναι αυτά;! Έχεις περπατήσει ποτέ σε διάδρομο αεροπλανοφόρου; Έχεις δει τη θέα από τη γέφυρα; Γιατί αμέσως τέτοιες κουβέντες; Είναι ωραίο μαραφέτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Anaconda

    Με το θάνατο που σκορπά,και ώς πηγή της αλαζονείας των ΗΠΑ,το προτιμώ ώς ύφαλο να το χαίρονται τα ψάρια και οι ψαροντουφεκάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που εσύ βλέπεις ως αλλαζονεία, αυτός που έχει τη δύναμη με ένα τηλεφώνημα να το κάνει να αναλύσει με 90,000 τόννους επιχειρημάτων διπλωματίας το θεωρεί ως αυτονόητη άσκηση των δικαιωμάτων του για την προστασία των συμφερόντων του.

    Ίσως λοιπόν να σού ήταν και εσένα πιο χρήσιμο ως εργαλείο, διαφορετικό από μέσο ανάπτυξης τού υποβρύχιου τουρισμού, εάν το έβλεπες πιο δημιουργικά.

    Αλλά έτσι είσαι παλιόπαιδο: αν δε στριμωχτείς σε υποβρύχιο, δε θα εκτιμήσεις την άπλα τού αεροπλανοφόρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για εμένα δεν θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο λόγω κόστους,αυτό θέλει και μισό προυπολογισμό για να πάρει μπρός.

    Όσο για τα δικαιώματα,άστο καλύτερα,πλιατσικολόγοι της εποχής μας είναι και τίποτα παραπάνω.

    Με κάτι τέτοια έφτασαν στο σημείο να υπάρχουν επιγραφές έξω απο τα μπάρ: Απαγορεύονται τα σκυλιά και οι Αμερικάνοι.

    Σκέψου μόνο τί τους επιφυλάσει η μοίρα όταν καταρεύσει η αυτοκρατορία τους,όπως συμβαίνει πάντα με όλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Απαγορεύονται τα σκυλιά και οι Έλληνες" έγραφαν ταμπέλες σε εργοστάσια στην Αμερική πριν από κάποιες δεκαετίες.
    Πατρική συμβουλή: καλό θα ήταν να μην ανοίγεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι κακο ειναι οτι οταν καταρρευσουν, η σκονη που θα κατακαθησει θα ειναι ραδιενεργή....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.