10/11/11

Εδώ [δεν] είναι Βαλκάνια...


Παναγιώτης Μαρκέτος

Πώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία μάς "βάζουν" τα γυαλιά!
Πριν από µια πενταετία ένας φίλος βρισκόταν συχνά πυκνά στο Βουκουρέστι για επαγγελµατικές υποχρεώσεις. Κάθε φορά που τον συναντούσα, ήταν ολοένα και πιο εντυπωσιασµένος από την πρόοδο των Ρουµάνων στο ζήτηµα των υποδοµών που αφορούσαν στην τεχνολογία. "Να δεις που σε λίγα χρόνια η Ρουµανία θα αποτελεί broadband παράδεισο!", ανέφερε.


Η αλήθεια είναι πως θεώρησα κοµµατάκι τραβηγµένα τα παραπάνω λόγια, ωστόσο η σοβαρότητα του ατόµου που τα εκστόµιζε µε έκανε να προβληµατιστώ. Πρόσφατα η αµερικανική εταιρεία ερευνών Pando Networks δηµοσιοποίησε τα αποτελέσµατα µελέτης της για την ταχύτητα και τηναξιοπιστία των συνδέσεων Ιnternet σε διεθνές επίπεδο.

Βασιζόµενη, λοιπόν, σε 27 εκατοµµύρια downloads που πραγµατοποιήθηκαν από 20 εκατοµµύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές κατά το πρώτο εξάµηνο του 2011, διαπιστώθηκε πως η µέση ταχύτητα download παγκοσµίως διαµορφώθηκε στα 580Kbps. Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρέθηκε η Νότια Κορέα, µε την εντυπωσιακή ταχύτητα των 2.202Kbps. Ποιες χώρες ακολούθησαν; Η Ρουµανία και η Βουλγαρία µε 1.909KBps και 1.611KBps αντίστοιχα! Στον αντίποδα βρέθηκαν το Κογκό µε 13KBps και η Κεντροαφρικανική Δηµοκρατία µε 14KBps.

Όσο για τη χώρα µας, η µέση ταχύτητα µετρήθηκε στα 538KBps, ενώ εάν βιαστήκατε να απαντήσετε "Αθήνα" στο ερώτηµα σχετικά µε το ποια πόλη κρατά τα ηνία της ταχύτητας σύνδεσης στο Διαδίκτυο, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Σύµφωνα µε την Pando Networks, η απάντηση είναι "Σέρρες" µε 1.335Kbps και ακολουθούν η Πάτρα [603Kbps] και η Καλαµάτα [560Kbps]. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην όγδοη θέση µε 509Kbps, ενώ η Αθήνα –µόλις– στην 15η µε 448Kbps!

Ένα ακόµη εντυπωσιακό εύρηµα της µελέτης της Pando Networks είναι και το γεγονός πως σε επίπεδο αστικών κέντρων, οι πρώτες έξι πόλεις σε ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο βρίσκονται στη Νότια Κορέα. Α, µια και αναφέρθηκε το Βουκουρέστι, η µέση ταχύτητα κινήθηκε στα επίπεδα των 2.665Kbps, γεγονός που το κατατάσσει στην όγδοη θέση παγκοσµίως!


3 σχόλια:

  1. Τωρα που πηραν τον ΟΤΕ οι Γερμανοι θα γινουν επενδυσεις. Να ειστε σιγουροι....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά τα μόνα Βαλκάνια που θα μείνουν θα είμαστε εμείς!! Όλοι θα παν μπροστά. Η κλεπτοκρατική δημοκρατία μας, μέχρι να αναδιαρθρωθεί σε κάτι άλλο, θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Είναι μεγάλο το σοκ να αναγκαστείς να δουλέψεις αντί να κλέβεις τον κοσμάκη και να του δίνεις... πιστωτικές κάρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμ έτσι είναι, όταν μπλοκάρεται ο δρόμος του ενός, προχωράνε οι άλλοι.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.