20/11/11

Σε Βουλή και Κομισιόν τα δάνεια ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει η Δημοκρατική Συμμαχία το θέμα του υπερδανεισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., από το τραπεζικό σύστημα, μετά και τον νέο δανεισμό που εξασφάλισαν από την Τράπεζα Αττικής, με εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί το θέμα την προσεχή Τρίτη, κατόπιν ενεργειών του βουλευτή του κόμματος, Λ. Αυγενάκη.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θ. Σκυλακάκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβάλλοντας το ζήτημα του ηθικού κινδύνου από τον υπερδανεισμό των δύο μεγάλων κομμάτων. «Αφού η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρόκειται να γίνει αποκλειστικά με ευρωπαϊκούς πόρους, πώς θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα για να συνεχισθεί ο υπερδανεισμός και ο αθέμιτος επηρεασμός του ελληνικού λαού;», ρωτάει ο κ. Σκυλακάκης.

Οπως σημειώνει στην ερώτησή του, για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. έχουν κατατεθεί στις ελληνικές αρχές τραπεζικές συμβάσεις που δεσμεύουν μελλοντικές επιχορηγήσεις τους ύψους 111,8 και 120 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η λήξη των σχετικών συμβάσεων είναι το 2015. Να σημειωθεί ότι το 2010 το σύνολο της χρηματοδότησης για τα ελληνικά κόμματα ανήλθε σε 48,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδά τους, πέραν των δανείων και των κυβερνητικών επιχορηγήσεων, είναι λιγότερα των 10 εκατ. ευρώ ετησίως, αθροιστικά και για τα δύο κόμματα.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι ο υπερδανεισμός των δύο κομμάτων συνεχίζεται, τη στιγμή που επιχειρήσεις και πολίτες - δανειολήπτες στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας. Εκανε λόγο, δε, για «δάνεια χωρίς καμία οικονομική λογική, μια που είναι πολλαπλάσια της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία τα κόμματα έχουν προσφέρει ως ενέχυρο για διάστημα πολύ μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής».
http://news.kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. Και για όσους δεν το ξέρετε, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής είναι το Ασφαλιστικό Ταμείο των Μηχανικών (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), που είναι το πιο εύρωστο και ανεξάρτητο ταμείο αυτήν την στιγμή.
    Τι προσπαθεί να κάνει τώρα η σημερινή πολιτική ηγεσία?
    Με τον δανεισμό του ΙΚΑ και των κομμάτων από την Τράπεζα Αττικής και φυσικά αδυναμίας πληρωμής των δανεικών αυτών στο άμεσο μέλλον, θα καταστεί προβληματική η Τράπεζα και φυσικά το Ταμείο των Μηχανικών θα χάσει πολλά χρήματα και στο τέλος την αυτοτέλεια του.
    Τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να έχει κανείς φαντασία να καταλάβει πως θα εξελιχθούν. Ας κοιτάξει τα Ταμεία στα οποία η πολιτεία τόσα χρόνια έβαζε χέρι και επένδυε τα χρήματα του απλού πολίτη στο χρηματιστήριο και σε κρατικά ομόλογα χωρίς αντίκρυσμα (βλέπε κούρεμα 50%).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για όσους δεν γνωρίζουν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής είναι το Ασφαλιστικό Ταμείο των Μηχανικών (πρώην ΤΣΜΕΔΕ).
    Οπότε είναι προφανές τι προσπαθεί να επιτύχει η σημερινή πολιτική ηγεσία.
    Τα απαράδεκτα αυτά δάνεια των δύο κομμάτων δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να καταστεί προβληματική, το ταμείο να χάσει μεγάλο τμήμα των αποθεματικών του και να καταστεί προβληματικό, ενώ μέχρι σήμερα είναι το πιο εύρωστο, υγιές και ανεξάρτητο.
    Μην ξεχνάτε την κατάσταση των υπολοίπων Ταμείων, των οποίων τα χρήματα (με προτροπή της Πολιτείας), επενδύθηκαν στο χρηματιστήριο και σε μη φερέγγεια κρατικά ομόλογα (βλέπε κούρεμα 50%).
    Πότε επιτέλους θα απαλλαγούμε απ' αυτούς?
    Πότε επιτέλους αυτοί οι "κακοί διαχειριστές" του δημοσίου χρήματος θα πάνε φυλακή προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων που συνεχίζουν με απαράμμιλο θράσος την ίδια τακτική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.