11/11/11

Η Ελλάδα σε περιπέτεια με άγνωστο τέλος

δεν είν’ εύκολες οι θύρες / εάν η χρεία τες κουρταλεί*
Του Σάββα Καλεντερίδη
Έχουμε πει ξανά στο παρελθόν ότι η Ελλάδα -μεταξύ των άλλων- δεν διαθέτει παράδοση στη διαχείριση κρίσεων. Όταν το 2007 εμφανίστηκε στον αμερικανικό ορίζοντα η χρηματοπιστωτική κρίση που ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ελλάδα, με ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση, εκάθευδε τον ύπνο του δικαίου!
Η κυβέρνηση Καραμανλή δέσμια των δικών της αδυναμιών και των απίθανων κομματικών και συνδικαλιστικών δομών που είχε εγκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στο κράτος, συνέχισε να κυβερνά όπως την πρώτη τετραετία, δηλαδή σαν κυβέρνηση ενός βελτιωμένου ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, από τη μια πλευρά δεν έκανε διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί σκόνταφτε στην ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στους σκληρούς πασοκικούς μηχανισμούς στο κράτος και τα συνδικάτα, και από την άλλη συνέχιζε την πολιτική της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε άχρηστες δαπάνες.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν μπόρεσε να προβλέψει εγκαίρως τον επερχόμενο κίνδυνο και όπως ήταν «φυσικό», δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για προετοιμάσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση, που ήταν προ των θυρών.
Το ΠΑΣΟΚ πολύ απλά ...τίμησε την ιστορία του. Ανευθυνότητα, λαϊκισμός, εθνική αναισθησία, είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν την πολιτική που ακολούθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κάθε δειλή προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Ο ίδιος ο αρχηγός του, που έπρεπε να δει ότι με τον επερχόμενο κίνδυνο διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, και με βάση τη διαπίστωση αυτή να «βάλει πλάτη», για να είναι πιο αξιόπιστος και να διευκολύνει τη θέση του, όταν θα αναλάμβανε τα ηνία της κυβέρνησης, μας έδειξε από τότε δείγματα ανευθυνότητας, αποθέματα της οποίας, όπως αποδείχτηκε ακόμα και μέχρι πριν λίγες μέρες, διέθετε ...ανεξάντλητα.
Για την Αριστερά δεν θα πούμε τίποτα, γιατί έχει αποδείξει ότι πέρα από την άρνηση και τη διαμαρτυρία, δεν διαθέτει πρόταση, πάντα μέσα στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας.
Εν τω μεταξύ, η χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε το 2007 στις ΗΠΑ, το 2008 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, οι χώρες της οποίας στην πλειοψηφία τους έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, ξεπερνώντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σκόπελο της χρεοκοπίας. Ακόμα και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με προβλήματα σημαντικά, κατόρθωσαν να διαχειριστούν την κρίση, μέσα από τη συνεργασία του πολιτικού συστήματος, του κράτους και των πολιτών.
Η Ελλάδα, με ένα πολιτικό σύστημα που νοσεί ανιάτως και με έναν κρατικό μηχανισμό κομματικοποιημένο και προσανατολισμένο να υπηρετεί τα ιδιοτελή συμφέροντα κομματικών και συνδικαλιστικών παραγόντων, μεσούσης της κρίσης πήγε σε εκλογές, με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» (τα ανεξάντλητα αποθέματα ανευθυνότητος που λέγαμε)!
Έτσι, μετά τις εκλογές του 2009, αντί να ανασκουμπωθούμε κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, κράτος και πολίτες, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, που ήδη είχε διαβεί την θύρα, μοιράζαμε επιδόματα και κατασυκοφαντούσαμε την Ελλάδα και τους Έλληνες ως διεφθαρμένους, στρώνοντας μεθοδικά το χαλί στο ΔΝΤ-Τρόικα.
Μετά από δυο χρόνια ανεύθυνης, ανερμάτιστης και πολλές φορές εγκληματικής διακυβέρνησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση, πέραν του ΟΧΙ στο μνημόνιο, να μην βάζει στο τραπέζι πειστική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που δεν είναι πλέον μόνο οικονομικό, είναι και πολιτικό ή για την ακρίβεια πρόβλημα Δημοκρατίας.
Η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, που παρουσιάζεται ως μονόδρομος χωρίς δυνατότητα οποιασδήποτε άλλης επιλογής, στην ουσία μας επιβάλλεται από την Ε.Ε. και τους δανειστές μας. Και όταν λέμε επιβάλλεται, εννοούμε ότι στην ουσία απαγορεύεται να τεθεί υπό την αίρεση της βούλησης των Ελλήνων πολιτών. Γι’ αυτό και οι αφόρητες πιέσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά να δεχτεί στην ουσία συγκυβέρνηση, να δεσμευτεί η χώρα με κάθε τρόπο πριν τις εκλογές, έτσι ούτως ώστε να είναι επιβεβλημένη η συνεργασία τουλάχιστον των αστικών κομμάτων και μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών με βάση τις οποίες η χώρα θα δεσμευθεί για την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα δέκα χρόνια, ερήμην της βούλησης των πολιτών, η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο ιδιότυπης υποδούλωσης, αφού άλλοι αποφασίζουν για μας. Αν αυτό δεν είναι πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας και Δημοκρατίας, τότε τι είναι;
Είναι προφανές ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια έγινε ένας πόλεμος, τον οποίο αν δεν χάσαμε -να μην είμαστε και ηττοπαθείς- δεν τον αντιμετωπίσαμε νικηφόρα. Μετά από κάθε μεγάλη μάχη, πόσο μάλλον πόλεμο, επιβάλλεται το Έθνος να κάνει έναν απολογισμό και να χαράξει μια νέα στρατηγική.
Ο απολογισμός αφορά στα λάθη που κάναμε πολιτικοί, κόμματα, κράτος και πολίτες, στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της κρίσης. Μας είναι χρήσιμος όσο τίποτε άλλο, γιατί μόνο μέσα από τη διαδικασία του απολογισμού και της αυτοκριτικής τα λάθη μπορούν να μας διδάξουν και να αποτελέσουν θετικό αποθεματικό στη συλλογική εθνική μνήμη.
Η νέα στρατηγική αφορά στην αποτίναξη του ζυγού που έχει επιβληθεί στη χώρα μας με την Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, χωρίς να θίγεται το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδος στην Ε.Ε. και το ευρώ. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και η Δημοκρατία, και να μπορούμε και πάλι οι Έλληνες πολίτες να ορίζουμε τις τύχες της χώρας και του Έθνους. Και όταν λέμε αποτίναξη, εννοούμε να ακολουθήσουμε την πολιτική εκείνη που θα μας απαλλάξει από τις δεσμεύσεις, από τον συντομότερο και πιο επωφελή για τα συμφέροντα του Έθνους και ανώδυνο για τους Έλληνες πολίτες δρόμο, φροντίζοντας ταυτόχρονα να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στις δομές της Ε.Ε.
Επίσης, η στρατηγική αφορά στην ανόρθωση του κύρους και την αποκατάσταση της εικόνας που έχει πλέον η ανθρωπότητα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, εικόνα που επλήγη με τον πιο βάναυσο τρόπο -εκτός των άλλων- και από τις σχιζοφρενικές επιλογές του πρωθυπουργού, με πιο πρόσφατη το δημοψήφισμα και την τραγέλαφο της επιλογής του πρωθυπουργού που θα αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας.
Τέλος, η στρατηγική αφορά αντιμετώπιση του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, όπως αυτό διαμορφώνεται με τη δράση υπερκρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία κατά το δοκούν στοχοποιούν και επιτίθενται εναντίον κάθε κράτους που θεωρούν εύκολη λεία.
Να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, λοιπόν, να αποτινάξουμε το ζυγό και να μην ξαναγίνουμε εύκολη λεία.
Ιδού η εθνική πρόκληση!

«Υμνος εις την Ελευθερίαν»
Διονύσιος Σολωμός
Με τα ρούχα αιματωμένα
Ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
Να γυρεύης εις τα ξένα
Αλλα χέρια δυνατά.
-
 Μοναχή το δρόμο επήρες,
Εξανάλθες μοναχή•
Δεν είν' εύκολες οι θύρες,
Εάν η χρεία τες κουρταλή.
-
Αλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,
Αλλ' ανάσασιν καμιά•
Αλλος σου έταξε βοήθεια
Και σε γέλασε φρικτά.
-
Αλλοι, οϊμέ! στη συμφορά σου
 Οπου εχαίροντο πολύ,
 Σύρε νάβρης τα παιδιά σου,
 Σύρε, έλεγαν οι σκληροί.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την Παρασκευή, 11-11-2011

26 σχόλια:

  1. ΤΟ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ, ΩΣ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΚΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ, ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ.

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΩΣ, ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ...ΦΟΡΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ "ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΗ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΧΑΛΙΝΩΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ.

    ΦΙΛΟΙ,
    Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΫΛΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΞΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ.

    ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ.

    ΟΣΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΙ ΑΝ ΣΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ.

    ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΙΚΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΕΞΙΤΗΛΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.

    ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΑΣ...

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών με βάση τις οποίες η χώρα θα δεσμευθεί για την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα δέκα χρόνια, ερήμην της βούλησης των πολιτών, η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο ιδιότυπης υποδούλωσης, αφού άλλοι αποφασίζουν για μας. Αν αυτό δεν είναι πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας και Δημοκρατίας, τότε τι είναι;"
    O Αντώνης Σαμαράς , το ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο , ότι αυτό , δεν πρόκειται να γίνει . Το ίδιο κάνουν και τα στελέχη της ΝΔ . σε κάθε ευκαιρία , και συνεχώς μιλούν για άλλο μίγμα πολιτικής , αντίστοιχο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας(Ο Κοέλιο επαναδιαπραγματεύεται).
    Για εμένα προσωπικά , η κυβέρνηση Παπαδήμου , αν και όχι αυτό που θα ήθελα , αποτελεί βελτίωση σε σχέση με την κυβέρνηση ΓΑΠ .
    Παρόλα αυτά , μου κάνει εντύπωση ότι εκτός από τους "Ολοκληρωτικούς αρνητές" (οι οποίοι πανυγηρίζουν μετα από τις τελευταίες εξελίξεις , και "δικαιώνονται", ότι "όλοι ίδιοι είναι" και ώ τι χαρά......καταστρεφόμαστε) , η εντύπωση μετριοπαθών και σοβαρών σχολιαστών , όπως εσύ Σάββα Καλεντερίδη , είναι περίπου η ίδια . Ότι δηλαδή ο Σαμαράς υπαναχώρησε και κέρδισαν οι Δανειστές .
    Εγώ λοιπόν από την μεριά μου , θα πρότεινα υπομονή και σύνεση σε όλους . Τα πράγματα θα αποκαλυφθούν σύντομα και τότε ,θα ξέρουμε τι παίζεται πραγματικά . Κοντός ψαλμός αληούια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xώρια το γεγονός ότι πήξαμε στους Κομουνιστές εδω μέσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπάμαι Σάββα αλλά διαφωνώ,καμίας έντασης πίεση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αποδοχή απώλειας Εθνικής Κυριαρχίας,άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ελλάδα προκειμένου να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ.

    Ξέρεις τι ακούω απο την ώρα που διορίστηκε ο Παπαδήμος; Ότι αν τα καταφέρει δεν θα υπάρχει λόγος επιστροφής της πολιτικής στην εξουσία,είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

    Το πρώτο που έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό ήταν να μεταρυθμιστεί το πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας,ενώ τώρα ο ύποπτα ΑΝΙΚΑΝΟΣ Σαμαράς έσωσε αυτόν που με σχέδιο μας έφτασε στο σημείο να ''αποδεχόμαστε'' την πιο σκληρή και ύπουλη μορφή ΦΑΣΙΣΜΟΥ που γνώρισε ποτέ η χώρα.

    Πολύ νερό βάλαμε στο κρασί μας τελευταία.

    Όσο για τον Καραμανλή μια χαρά γνώριζε τι έρχεται,για αυτό φρόντιζε να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας στην αρχή κάθε έτους.

    Αν κάνουμε τον κόπο να σκεφτούμε για λίγο με καθαρό μυαλό τι γίνεται θα φρίξουμε,ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ,ΕΛΕΟΣ.

    Η πολιτική κρίση που ξέσπασε,και κατά τη γνώμη μου δεν αντιμετωπίστηκε αλλά το αντίθετο την χειροτέρεψαν,θα διαλύσει την Ελλάδα,ΜΟΝΟ απο μέσα μπορούσε να συμβεί αυτό και ο Σαμαράς σε συνεργασία με τον άλλο το θεομπαίχτη το κατάφεραν.

    Κουίζ: Πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας απο εμάς την επιτυχία της διορισμένης κυβέρνησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Pro από Συμβασιλεύουσα

    Κομουνιστής δεν είμαι αλλά μήπως θυμάσαι σε ποιές παρατάξεις ανήκαν οι συνδικαλιστές που μας πηδούσαν τόσα χρόνια; Για τους δέ σοσιαληστές και δεξιούς πολιτικούς δεν χρειάζεται νομίζω να πώ τίποτα.

    Δεν παρατάμε επιτέλους τις ψευτοιδεολογίες μήπως και συνέλθουμε ώς Έθνος;

    Είδε ο τρελός το μεθυσμένο και φοβήθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Antonito El Camborio (1:06μμ): "ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ."

    Γιώργο, και τίποτα άλλο να μην είχες γράψει, αυτή η πρόταση είναι το ζουμί, η ρίζα και η αιτία όλης τής κρίσης. Και όχι μόνο τής οικονομικής, αλλά και τού υποσιτισμού που τροφοδότησε την αραβική ..."άνοιξη".

    "ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΑΣ..."

    Εδώ φίλε ξύνεις τις εσωτερικές πληγές τής χώρας. Τη μεγάλη αλήθεια την είπε ο Σαμαράς: "Πέσαν οι μάσκες" (με πρώτη τη δική του και αυτό αποτελεί για μένα προσφορά υπηρεσίας προς την κοινωνία). Τώρα φίλε που έγινε το στριπτίζ και το "όλον τού μνημονιακού κόμματος" το έχεις συμπαγές και απροκάλυπτο απέναντί σου, τώρα είναι η ευκαιρία. Έχω κριτικάρει το ΚΚΕ μέσα εδώ, αλλά όχι από μίσος και τυφλό φανατισμό. Ρε σύ Γιώργο, κουνηθείτε ρε γμώτο, πιέστε τούς αποστεωμένους τής κομματικής σας νομενκλατούρας. Αν μπορούσε να γίνει συνεννόηση τής αριστεράς το '89, γιατί δεν μπορεί να γίνει τώρα πού όλα καταρρέουν; Θα στο πω στη λαϊκή σου γλώσσα για να το νοιώσεις: Κατεβάστε τούς μινάρες στο υπόγειο και ανοιχθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H συμμετοχή στην Ε.Ε. και το ευρώ, είναι στρατηγική επιλογή δεκαετιών, στην οποία έχει επενδύσει η χώρα και το έθνος.
    Οι στρατηγικές επιλογές δεν εγκαταλείπονται υπό το βάρος κάποιας συγκυρίας, όσο σοβαρή κιαν είναι αυτή, αλλά κατόπιν σχεδιασμού.
    Με βάση το ως άνω σκεπτικό, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και αν υπάρχει λόγος να αποχωρήσει, αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα και εφ' όσον έχει χαραχτεί η εναλλακτική στρατηγική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο που ποτέ δεν έγινε κανένας απολογισμός,ούτε που οδεύουμε ούτε τι χάνουμε και τι κερδίζουμε,έτσι απλά οδεύουμε πρός το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα τρώγοντας σαν πασατέμπο δισεκατομύρια,εγώ θα βάλω ένα στοιχηματάκι ότι δεν είναι ο γυαλός στραβός.

    ΥΓ
    Τεράστιο λαθος να πιστεύει κανείς τα περί ανάκτησης της Εθνικής Κυριαρχίας στο μέλον,ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

    Τα ξαναλέμε σε 400 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ορματε κομουνιστοσυμοριτες ........ Εμπρος για ενα ακομα ενδοξο 44-49. Να δουμε τωρα που δεν εμεινε κομουνηστικη χωρα στον κοσμο , που θα βρειτε καταφυφιο οταν σας πεταξουν απο τα συνορα τα παιδια της θυελας με εφ οπλου λογχη .
    Χρηστο , Κομουνιστης δεν εισαι , αλλα πρωην Πασοκος , νυν επαναστατης και αει ψηφοφορος της Σοσιαληστρικης διεθνους ,εξ ου και η μανιωδης προπαγανδα , εισαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να δουμε τωρα τι θα κανει ο λεγομενος απο εσας "προδοτης" Σαμαρας , τωρα που πηρε το εξωτερικων και το αμυνας . Για να δουμε ποιοι θα καταπιουν τις μεγαλοστομιες τους εγω η οι αλλοι . Εδω θα ειμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκτιμώ ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει όλα τα πολιτικά κόμματα απέναντί της, γιατί απλά θα ζούμε μια προεκλογική περίοδο απροσδιόριστου μέχρι στιγμής χρόνου. Άσχετα με τις ψηφοφορίες στη βουλή, ποιος πολιτικάντης θα στηρίξει αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα παραμονή εκλογών; Επίσης εκτιμώ ότι και τα ΜΜΕ θα λαϊκίζουν και θα θολώνουν το πολιτικό τοπίο.
    Προβλέπω ότι τα επιπλέον επώδυνα μέτρα λιτότητας θα παρθούν σχετικά σύντομα (π.χ προϋπολογισμός) και στη συνέχεια αφού κοπάσει η τρικυμία και ανάλογα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα καθοριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με τα κόμματα της αριστεράς να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις;
    Γιαυτό το λόγο νομίζω ότι ένα σοβαρό κεντρώο κόμμα θα διέλυε τον δικομματισμό της μεταπολίτευσης. Όμως ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό κόμμα για να έχει μέλλον, προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αρχηγού που να έχει τα χαρακτηριστικά του χαρισματικού ηγέτη. Που να βρίσκεται όμως;
    Προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία και την αντίδραση του λαού στις 17 Νοεμβρίου που θα κρίνει πολλά. Θα αποτελεί ένα άτυπο δημοψήφισμα, όπως αυτό της 28ης Οκτωβρίου.

    Δημήτρης Καρατζίδης
    Ταξχος ε.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΡΟΣ ΠΙΓΚΟΥΪΝΟΣ.

    ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ.
    ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΕΔΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ, ΘΑ ΔΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
    ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ.
    ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΩ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟ '44, ΜΕΤΑ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΣΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΟ Κ.Κ.Ε.
    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑΓΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ.
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΩΪΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΟΥΝ ΣΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ.
    Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΝΑ ΤΟ ΣΦΥΡΗΛΑΤΙΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ.
    ΚΑΝΕΙΣ!!!
    ΕΧΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΟΤΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ, ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ.

    ΣΚΕΨΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ, ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ ΣΚΕΨΗΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Pro από Συμβασιλεύουσα

    Πρώην ψηφοφόρος της ΝΔ υπήρξα,του ΠΑΣΟΚ ποτέ,έκανα θεραπεία.

    Εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί κυνηγάς ακόμη κομουνιστές,αυτοί μας έφτασαν εδώ;

    Όσο για την προπαγάνδα,τί να πώ,είναι το τελευταίο που περίμενα να με κατηγορήσει ποτέ κάποιος.

    Καθείς εφ ώ ετάχθη απο εδώ και πέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πατριώτη κ. Καλεντερίδη .
    Κουράστηκα αλλά διάβασα με προσοχή παρόν άρθρο.
    Έχω ενστάσεις η αν θέλετε μία.

    Όλοι αναφέρονται σε λάθος,μια ζωή λάθος, είτε είναι πολύ σοβαρό θέμα , όπως εθνικό η άλλο.
    Κανένας όμως δεν τιμωρείται.
    Από ότι κατάλαβα, και θα ήθελα την άποψη σας.
    Για μένα αποδείξεις είναι μόνο τα γεγονότα στο διάβα της ιστορίας μας ,από λίγα που ξέρω αλλά και καταλαβαίνω, κάθε μέρα.
    Οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι, η χώρα μας υφίσταται συνωμοσία,και γνωρίζω πάρα πολύ καλά την έννοια της λέξης.
    πολλά θα μπορούσα να πω επ αυτού.
    Θα αναφέρω το από πολλών ετών περιστατικό , του Έλληνα Στρατηγού στην επίσκεψη Αμερικανού Αξιωματούχου , σε επιθεώρηση του Ελληνικού Στρατού.
    Που είπε !!!!!!!!!!!! ιδού ο Στρατός σας.
    Την προδοσία της Κύπρου.
    Και το επιχείρημα των Ενόχων αυτής ΌΤΙ.
    Είναι!!!!!!!!!! μακριά η Κύπρος και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα,η οι Κύπριοι μας μισούν.
    Τέτοια ηλίθια επιχειρήματα ακόμη ακούγονται , από Έλληνες πολίτες που νομίζουν ότι σκέπτονται , αλλά με τίποτα δεν παπαγαλίζουν , αυτά που ακούν και μόνο , εμένα κάτι μου λέει αυτό.
    Οι επιθέσεις μιας κυβέρνησης η οποία υποτίθεται είναι Ελληνική, στης Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.
    Η συνειδητή αποδυνάμωση τους από οπλικά συστήματα-πυρομαχικά, χρόνια τώρα από δόλο.
    Και ταυτόχρονα η απίστευτες σπατάλες με πολλά εκατομμύρια ευρώ ,για λόγους που μόνο για γέλια η για κλάματα είναι.
    Συνειδητός στόχος των συνωμοτών είναι το ξεπούλημα του δημόσιου ορυκτού πλούτου κ.λ.π.
    Γιατί ότι αξία κινητή,έχει ποια εξαφανιστεί,αλλά και η εξαθλίωση των Ελλήνων όπως και των Ιταλών ,αλλά και Ισπανών .
    Είναι υψίστης σημασίας για τους νονούς του κόσμου.
    Να διαλύσουν τους επαναστάτες λαούς.
    Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μη εφαρμογής,όσων έχουν σχεδιαστεί.
    Για αυτό το λόγο γίνονται αυτές οι επιθέσεις από τους εντολοδόχους.
    Αρχής γενομένης από την Πατρίδα μας.
    ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΦΙΤΣΑΣ Πρώην Αστυνομικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδες, δυστυχως ουτε με τον Παπαδημο δεν την γλιτωνουμε.

    - Γ. Βαρουφακης, "Ο αστόχαστος στόχος της νέας κυβέρνησης"
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10155

    - Yanis Varoufakis: The Greek Gauntlet
    http://www.youtube.com/watch?v=C0JkSmoyYIY&feature=player_embedded

    Μακαρι να αλλαξουμε μυαλα, ωστε να ειμαστε το καλυτερο δυνατον προετοιμασμενοι και ενωμενοι για το οποιο αποτελεσμα της ελευθερης μας πτωσης !

    - Στέλιος Ράμφος
    α) Ο Στέλιος Ράμφος στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο (30 10 11)
    http://vimeo.com/31661588

    β) http://www.ert.gr/webtv/index.php/2011-06-03-13-11-34/item/460-26/09/2011-β-μέρος-στέλιος-ράμφος.html/?i=protagon.el.8emata&id=9046

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρήστο , εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε . Η Παναγιά να μας φυλάει , έχουμε καιρό για να τα λέμε .

    όσο για τους κομουνιστάς........
    Αυτοί με κυνηγάνε .
    Δείχνουν να μην έχουν καταλάβει ότι ο συμοριτοπόλεμος ανοίκει στο παρελθόν , και μου δίνουν συνεχώς την αίσθηση ότι θα ήθελαν μια επανάσταση , φυσικά για να την καπελώσουν αφού είναι οι μόνοι που έχουν έτοιμες τις δομές και να καταλάβουν την εξουσία δια της βίας , όπως και σε όλα τα άλλα μέρη του πλανήτη που επικράτησαν ιστορικά .
    Δημοκρατία κύριοι . Δημοκρατία . Δεν υπάρχει χώρος για Δικτατορίες και κοκκινες επαναστάσεις . ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ . Εκλογές και ψήφος . Η μόνη λύση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο/Η Pro από Συμβασιλεύουσα είπε...

    Χρήστο , εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε . Η Παναγιά να μας φυλάει , έχουμε καιρό για να τα λέμε .

    Φυσικά,μόνο η Μεγαλόχαρη έμεινε να μας φυλάξει,και θα το κάνει για άλλη μια φορά,σκανδαλωδώς όπως είχε γράψει κάποτε μια απο τις κυρίες του Ινφογνώμων.

    Τα περί εμφυλίου ξέχασέ τα,ο εχθρός είναι κοινός,δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε εκεί,άλλοι θα τρέχουν στα βουνά να κρυφτούνε.

    Καλή λευτεριά να έχουμε Αδέλφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α)Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών με βάση τις οποίες η χώρα θα δεσμευθεί για την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα δέκα χρόνια, ερήμην της βούλησης των πολιτών, η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο ιδιότυπης υποδούλωσης, αφού άλλοι αποφασίζουν για μας. Αν αυτό δεν είναι πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας και Δημοκρατίας, τότε τι είναι;
    Β) Και όταν λέμε αποτίναξη, εννοούμε να ακολουθήσουμε την πολιτική εκείνη που θα μας απαλλάξει από τις δεσμεύσεις, από τον συντομότερο και πιο επωφελή για τα συμφέροντα του Έθνους και ανώδυνο για τους Έλληνες πολίτες δρόμο, φροντίζοντας ταυτόχρονα να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στις δομές της Ε.Ε.
    Γ)H συμμετοχή στην Ε.Ε. και το ευρώ, είναι στρατηγική επιλογή δεκαετιών, στην οποία έχει επενδύσει η χώρα και το έθνος.
    Οι στρατηγικές επιλογές δεν εγκαταλείπονται υπό το βάρος κάποιας συγκυρίας, όσο σοβαρή κιαν είναι αυτή, αλλά κατόπιν σχεδιασμού.
    Με βάση το ως άνω σκεπτικό, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και αν υπάρχει λόγος να αποχωρήσει, αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα και εφ' όσον έχει χαραχτεί η εναλλακτική στρατηγική.

    Επειδή Α & Β είναι Ασύμβατα μένει η Γ επιλογή
    ΔΗΛΑΔΗ
    Χάραξη στρατηγικής για την κατά το δυνατόν συντεταγμένη έξοδό μας από την Ερωζώνη
    Ή
    και φυσικά εξαρτώμενη από τις εξελίξεις στρατηγική επιρροής της Μετεξέλιξης της Ευρωζώνης-ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- σε πραγματική Ένωση που δεν καταπατά τα Έθνη που την απαρτίζουν και είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις ανερχόμενες δυνάμεις.
    Το βιογραφικό του σημερινού Πρωθυπουργού δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες - σαν παιδί της καρδιάς του Συστήματος- ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

    Υ.Γ. Πιγκουίνε Ναί ΕΡΩΖΩΝΗ με ΤΟΟΟΣΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ πως αλλιώς να την αποκαλέσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία και την αντίδραση του λαού στις 17 Νοεμβρίου που θα κρίνει πολλά" (Καρατζιδης)

    Καντε πιο συγκεκριμμενο κ.καρατζιδη τι ακριβως-ΑΚΡΙΒΩΣ- περιμενετε να γινει στις 17 Νοεμβριου με το οποιο θα ειστε ευχαριστημενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κύριε Καλεντερίδη ,
    Διαβάζοντας με προσοχή το άρθρο σας συμφωνώ όσον αφορά το εισαγωγικό της περιεχόμενο περί της ανευθυνότητας των κομμάτων και των κυβερνήσεων της Ελλάδας όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική(και μάλιστα τείνει να λάβει διαχρονικές διαστάσεις θα πρόσθετα) .
    Το νέο Ελληνικό κράτος ιδρύθηκε υπο καθεστώς επίσημης χρεοκοπίας το 1827.Συνεπώς η άρχουσα κοινωνικοπολιτική δομή είχε εξ αρχής να διαχειριστεί αυτό το γεγονός , είτε προτάσσοντας το εθνικό συμφέρων , είτε φυσικά (ως συνήθως) να παραιτηθεί παραγωγικών ενεργειών , καθοδηγούμενο απόλυτα από έξωθεν αλλότριες δυνάμεις , ενώ παράλληλα προσπαθούσε να διαχειριστεί τις καθημερινές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες .
    Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να διογκωθούν οι παράτυπες εξαρτήσεις μέσα στη κοινωνία με μορφή πρωτόγνωρη καθώς το σύστημα προσπαθούσε να πατήσει σε δύο βάρκες ταυτόχρονα : την εν μέρει ικανοποίηση της μάζας και τη ταυτόχρονη ικανοποίηση των συμμάχων οι οποίοι έιχαν ήδη γίνει εθνοσωτήρες ..αλλά ..και δανειστές -τοκογλύφοι!!!!
    Ένα μικρό παράδειγμα όλων αυτών είναι τα περίφημα δάνεια της Αγγλίας δια την εθνικήν αναστίλωσην της χώρας και του έθνους με βαρύγδουπες δηλώσεις των τότε “εταίρων” και συμμάχων δια τη σημαντικότητα του αρχαίου Ελληνικού κάλους , δηλώσεις οι οποίες γίνονταν σε θετική κατεύθυνση καθ ολην τη διαδικασία συναλλαγής (δλδ αποπληρωμής) , αλλά ξαφνικά πήραν άλλη τροπή όταν η Ελλάς αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δυσβάσταχτα δάνεια σε σκληρό νόμισμα (χρυσό), μιλώντας και τότε για Έλληνες μπαταχτσήδες (ω ναι , η Ιστορία επαναλαμβάνεται !!! )
    Η συμφωνία της 26 ης Οκτωβρίου και των όρων που απορρέουν από αυτή και οι οποίοι δεν έχουν γνωστοποιηθεί δημοσίως , αλλά έχουν ήδη συνταχθεί σε μεγάλο ποσοστό , αποτελεί την ταφόπλακα της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και την πλήρη υποδούλωση χάριν στο όνειρο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης …Μια Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η οποία σχεδιαζόταν ήδη από το Β Παγκόσμιο πόλεμο με πρωτεργάτη τον …Γκέμπελς(όποιος αμφισβητεί τα στοιχεία ας ανατρέξει σε πανεπιστημιακές εκδόσεις του πανεπιστημίου του Μονάχου) και η οποία προέβλεπε εθνική και οικονομική υποτέλεια μέσω ενιαίου νομίσματος .
    Η πρόληψη κρίσεων λοιπόν όπως η σημερινή , δεν είναι το δυνατό χαρτί της πατρίδας μας διότι με ελάχιστες εξαιρέσεις , δεν υπήρξαν πολιτικοί οι οποίοι να σχεδιάζουν αυτόνομα με βάση το συμφέρων της χώρας , αλλά με βάση τις επιταγές εξωθεσμικών οργάνων !!!!
    Δεν αντιλαμβάνομαι όμως την εμμονή σας στην a priori αποδοχή ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ(!) , στη νομισματική ένωση δλδ είναι κατάκτημα(!)των Ελλήνων και της Ελλάδας και πρέπει να υπερασπιστεί ή εν πάση περιπτώσει να αποφασιστεί μετά από σχεδιασμό (σε αυτό δε θα διαφωνήσω).εν καιρώ .Να αποφασιστεί με κριτήρια όμως ποια;;
    Την εξυπηρέτηση και πάλι της Ευρωπαϊκής ιδέας , οδηγώντας σε “μαλακές “ εκδόσεις οι οποίες όμως θα είναι απόλυτα συνδεδεμένες πάλι με το σκληρό νόμισμα ;;
    Αυτά διακινούνται εντέχνως από το εξωτερικό και διανέμονται υποσυνειδητα ως λύσεις από πατριώτες με δηλώσεις ή άρθρα τους. Σημείο αναφοράς εν παραδείγματι , κάποιοι πρώην πρωθυπουργοί οι οποίοι ηταν επαναστάτες κατά τη περίοδο της χούντας με μεγάλη “ιστορική” προσφορά ….και στη συνέχεια προσχώρησαν σε δοσιλογικές ενέργειες κατά της πατρίδας καπηλευόμενοι την αναγνωρισμένη πρότερη προσφορά τους σε αυτή ….
    Οι πορτοκαλί επαναστάσεις και η εμμονή σε κομματικές στηρίξεις ως φερέφωνα συγκεκριμένων συμφερόντων ίσως δεν είναι λύση …
    Μια ρήση ενός “μετανοημένου δοσίλογου “ του εμφυλίου, ο οποίος δοξάστηκε στις μέρες μας εν συνεχεία (παρόλο που κατ εμέ δε θα έπρεπε καν να μνημονεύεται πόσο μάλλον να τιμάται ) ήταν η εξής :
    “Τα στερνά τιμούν τα πρώτα “ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ enasfilos

    >>Η πρόληψη κρίσεων λοιπόν όπως η σημερινή , δεν είναι το δυνατό χαρτί της πατρίδας μας διότι με ελάχιστες εξαιρέσεις , δεν υπήρξαν πολιτικοί οι οποίοι να σχεδιάζουν αυτόνομα με βάση το συμφέρων της χώρας , αλλά με βάση τις επιταγές εξωθεσμικών οργάνων !!!!<<

    >>πρέπει να υπερασπιστεί ή εν πάση περιπτώσει να αποφασιστεί μετά από σχεδιασμό (σε αυτό δε θα διαφωνήσω)<<

    welcome to Jamaica
    have a nice day

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιώργο, διάβασα πολύ προσεκτικά τις θέσεις σου και τις επισημάνσεις του Πιγκουίνου μέσα από τον διάλογό σας.
    Ομως, ελπίζω επειδή δείχνεις σοβαρός άνθρωπος και υπεύθυνος, να εισέπραξες ποιά ακριβώς είναι η αγωνία του και πολλων άλλων επίσης.
    Σ΄αυτή τη χρονική στιγμή, δοκιμαζόμαστε όλοι όχι μόνο ως προς τις αντοχές μας, αλλά την διαχειριστική ικανότητα των δυναμικών μας.
    Οι κερδισμένοι θα είναι εκείνοι που με τη στάση τους θα κάνουν την πιό υπεύθυνη πρόταση.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. elina
    σε λαθος θεση το ανηρτησες το σχολιο σου που απευθυνεται στον Γιωργο"Ομως, ελπίζω επειδή δείχνεις σοβαρός άνθρωπος και υπεύθυνος"....Προσπαθησε ξανα για να δουμε και εμεις με ποιον συνομιλουσε ο "Γιωργος" και γιατι απο τους δυο κατα εσενα μονο ο "γιωργος" ειναι ο..." σοβαρος"!!!.αντε να δουμε...
    Μηπως ειναι αυτος που μιλουσε με εμενα????Λεω μηπως Ελινα???
    ------------
    > Ο/Η george είπε...
    Γιατί ο Παπα(δήμος) φοράει την βέρα του στο αριστερό του χέρι; Μήπως είναι και αυτός περιούσιος;
    11 Νοεμβρίου 2011 5:15 μ.μ.
    --------
    sterg είπε
    Παρακαλω να σοβαρευτουμε λιγο.Η πατριδα παιζει το τελευταιο της χαρτι και ακομα δεν μπορουμε να συμπερανωμε τιποτα.Οσον αφορα την βερα και εγω στο αριστερο χερι την φοραω μεγαλε.Και δηλαδη τι εννοεις?
    Δεν μας παιρνει για μιζεριες και σαχλαμαρες.Ας σοβαρευτουμε καποτε.
    11 Νοεμβρίου 2011 6:17 μ.μ.
    -----------
    Ο/Η Ελίνα Γαληνού είπε...
    Καλά εντάξει, εμείς να σοβαρευτούμε.
    Αλλά πολύ συνωστισμό βλέπω βρε παιδί μου με τόσα υπουργεία, αναπληρωτές και υφυπουργούς. Αυτά δεν λογίζονται άραγε ως "δημοσιονομικές δαπάνες" που θέλει να περικόψει και η "δανειακή σύμβαση";
    Λέω δηλαδή..Ελίνα
    12 Νοεμβρίου 2011 3:04 μ.μ.
    ----------
    Ο/Η sterg είπε...
    "Καλά εντάξει, εμείς να σοβαρευτούμε"
    Και εγω αυτο θα προτεινα σε ελαχιστους σχολιαστες εδω.
    12 Νοεμβρίου 2011 3:23 μ.μ.--------

    Αχ ρε ελινα παλι τα σκα@ωσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ελινα αρχισες να κανεις λαλακια(παιχνιδακα).Παλι σε αλλη αναρτηση μου απαντησες και οχι στην παρουσα.Γιατι ελινα? και εισαι και του κολεγιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΓΙΩΡΓΟ (ΠΑΤΡΑ), γνωρίζω καλά τις καταστάσεις που αναφέρεις και για τα περί προσοχής που λες συμφωνώ και επαυξάνω (έτσι κι αλλοιώς σε 5 μέρες θα πάρουμε πρόγευση). Όπως θα έχεις δει μιλάω με όλους, άσχετα τι πρεσβεύει ο καθένας, και προσπαθώ να δίνω και μια διαφορετική συνιστώσα στη συζήτηση, έξω από την πολιτική (και όχι μόνο) προτίμηση τού εκάστοτε συνομιλητή μου. Σ' αυτή λοιπόν τη φάση, αυτό που βλέπω θετικά είναι ένα μίνιμουμ συντονισμένων κινήσεων σε διάφορα επίπεδα (ανάλογα με τις συνθήκες) με στόχο την (κατά το δυνατόν) ελαχιστοποίηση τών απωλειών τών μικρομεσαίων στρωμάτων. Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι θα στηρίξει μια κοινωνία που διαλύεται και θα εκτιμηθεί από πολύ κόσμο, ακόμα και πέραν τής αριστεράς. (Αυτά από έναν... Κ/Σ τού Σ/Κ)

    sterg, μάλλον μπερδεύεις τούς Γιώργους (εκτός αν υπονοείς κάτι διαφορετικό).

    Ελίνα, ναι συνεννοηθήκαμε, έτσι ακριβώς είναι. Απέναντι στα κοινά προβλήματα είναι κοινές κι οι αγωνίες. Προσωπικά, έξω από κόμματα (= κομμάτια = κατακερματισμός), προσπαθώ να βλέπω λίγο και "το όλον" (έστω και με "γραφικό" τρόπο, το κατά δύναμιν...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.