14/11/11

«Εμείς στήνουμε κω…ο και εσείς θα μου πείτε για τον ορνιθοκόκκορα;»

Έκρηξη Γκλέτσου για επένδυση που απορρίφθηκε



Η αρνητική γνωμοδότηση για μια επένδυση για αιολικά πάρκα στη Σκύρο, ήταν η αιτία να γίνει έξω φρενών ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Η απορριφθείσα επένδυση είναι της εταιρίας ΕNTEKA S.A. και συνοδεύεται-σύμφωνα με το lamiareport.gr  από 500-600 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα δοθούν για κατασκευή αιολικών πάρκων. Όμως υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση επειδή αντιδρούν κάτοικοι και φορείς της Σκύρου. Ο Γκλέτσος θύμισε στα μέλη της Επιτροπής, τη δραματική κατάσταση στην περιοχή του με συσσίτια σε φτωχούς
και αστέγους και με την ως συνήθως εκρηκτική εμφάνιση του αναρωτήθηκε γιατί κόβεται η επένδυση, λέγοντας μεταξύ άλλων «κι εσείς θα μου πείτε γιατί ο ορνιθοκόκκορας δεν μπορεί να πετάξει…όταν εγώ δεν έχω λεφτά για  πετρέλαιο και στήνω κ…ο για να μου βάλουν ανεμογεννήτριες;». Όπως είπε ο Δήμαρχος Στυλίδας αν η εταιρία φύγει από τη Σκύρο, δεν θα έρθει στην περιοχή του λόγω της αρνητικής γνωμοδότησης στη Σκύρο. Βεβαίως αν εξαιρέσει κανείς το έντονο ύφος του Απόστολου Γκλέτσου, όντως δημιουργεί απορίες πώς απορρίπτεται ως επένδυση που δεν καλύπτει περιβαλλοντικούς όρους, μια πράσινη επένδυση.
LIFO


Άρθρο 7 Ειδικό τέλος και παροχή κινήτρων στους οικιακούς καταναλωτές περιοχών όπου εγκαθίστανται έργα Α.Π.Ε.

1. Η παράγραφος Α.2 του άρθρου 25 του ν.3468/2006, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος κατά την προηγούμενη παράγραφο παρακρατούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή και αποδίδονται ως ακολούθως:

(ι) Ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε., με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό αυτό ποσό, οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών. Δικαιούχοι της πίστωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, είναι κατά προτεραιότητα οι οικιακοί καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων του δημοτικού ή του κοινοτικού διαμερίσματος στο οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε., και στη συνέχεια οι οικιακοί καταναλωτές των λοιπών δημοτικών ή κοινοτικών διαμερισμάτων. Η πίστωση διενεργείται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου, αναλογικά προς την ενέργεια που κατανάλωσε, υπό την προϋπόθεση ότι συνολικά δεν δημιουργείται υπέρβαση του ανωτέρω ποσού. Η πίστωση αφορά το σκέλος της ενέργειας του λογαριασμού και διενεργείται κατά την ακόλουθη προτεραιότητα: μέχρι α) την χρέωση των πρώτων 800 κιλοβατωρών κάθε δικαιούχου καταναλωτή, β) του συνόλου των χρεώσεων κατανάλωσης νυχτερινών τιμολογίων κάθε δικαιούχου καταναλωτή, γ) την χρέωση για καταναλώσεις μεταξύ 801 έως 1.600 κιλοβατώρες κάθε δικαιούχου καταναλωτή, και δ) το 60% της χρέωσης για καταναλώσεις άνω των 1601 κιλοβατωρών κάθε δικαιούχου καταναλωτή, σε τετραμηνιαία βάση. Η πίστωση αναγράφεται διακριτά στο τακτικό εκκαθαριστικό σημείωμα κάθε λογαριασμού. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που εκδίδεται μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., μπορεί να μεταβάλλονται το ύψος των καταναλώσεων των ανωτέρω βαθμίδων α) – δ) και να αφαιρούνται βαθμίδες ή να προστίθενται νέες, ώστε να διευκολύνεται κάθε φορά η εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
(ιι) Ποσό μέχρι ποσοστού 0,5% επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο με σκοπό την παρακολούθηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικά στις περιοχές NATURA.
(iii) το υπόλοιπο ποσό αποδίδεται κατά ποσοστό 80%, στον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου βαθμού, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε. και κατά ποσοστό 20% στον ή τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, από την εδαφική περιφέρεια των οποίων διέρχεται η γραμμή σύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα ή το Δίκτυο. Αν ο σταθμός είναι εγκατεστημένος εντός των διοικητικών ορίων περισσοτέρων του ενός Ο.Τ.Α., τα ποσά από το ειδικό τέλος κατανέμονται, σε αυτούς, ανάλογα με την ισχύ των μονάδων του σταθμού που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του κάθε Ο.Τ.Α. ή, προκειμένου για υδροηλεκτρικό σταθμό με Εγκατεστημένη Ισχύ μικρότερη ή ίση των δεκαπέντε (15) MWe, ανάλογα με το μήκος του τμήματος του αγωγού που είναι εγκατεστημένο στην περιοχή κάθε Ο.Τ.Α. Στην περίπτωση σημειακών υδροηλεκτρικών σταθμών, χωρίς αγωγό, τα ποσά από το ειδικό τέλος κατανέμονται ισόποσα μεταξύ των Ο.Τ.Α. εντός των ορίων των οποίων εγκαθίσταται το έργο. Αν η γραμμή σύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα ή το Δίκτυο διέρχεται από την περιοχή περισσοτέρων του ενός Ο.Τ.Α., τα ποσά του ειδικού τέλους κατανέμονται σε αυτούς ανάλογα με το μήκος του τμήματος της γραμμής σύνδεσης που βρίσκεται στην περιοχή κάθε Ο.Τ.Α. Το σημείο σύνδεσης του σταθμού καθορίζεται με τους όρους σύνδεσης του, που διατυπώνονται από τον αρμόδιο Διαχειριστή.»
2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 25 του ν.3468/2006, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής:
«3. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος και αποδίδονται στον οικείο Ο.Τ.Α. εγγράφονται σε χωριστό κωδικό του προϋπολογισμού εσόδων αυτού («Έσοδα από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας») και διατίθενται υποχρεωτικά και αποκλειστικά, σε ποσοστό 80%, για την εκτέλεση έργων τοπικής ανάπτυξης, σε περιοχές εντός των ορίων του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός ή διέρχεται η γραμμή σύνδεσης και, σε ποσοστό 20%, στην υπόλοιπη περιφέρεια του Ο.Τ.Α..»

6 σχόλια:

  1. σύντομο μάθημα επενδύσεων και αιολικών, εκλαϊκευμένο για Δήμαρχο

    http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/blog-post_8669.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προφανώς αρχαιοπττέρυξ , λόγω συγγένειας με τον ορνιθοκόκκορα, που τρέχουν να προστατέψουν οι αυτόκλητοι "προστάτες" του περιβάλλοντος συναινείς μαζί τους.
    Το θέμα της τιμής της κιλοβατώρας αέρος ή ηλιακής ή καρβουνιάρικης ή πυρηνικής είναι θέμα τιμολογιακής πολιτικής πολιτικής της εκάστοτε ευνομούμενης πολιτείας.
    Η παρεμπόδιση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη διάσωση ντεμεκ διαφόρων εξωτικών ειδών είναι πλέον καθήκον, γνωστών ανά την περιοχή "ευαίσθητων" περί τα οικολογικά. Επαγγελματίες λαμόγια που αν δεν περάσεις από τον "πάγκο" τους δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
    Κρατικοδίαιτες - και κομματικοδίαιτες ΜΚΟ που βρήκαν τρόπο να θησαυρίζουν βασιζόμενοι στη φύση.
    Καλά τους ξηγιέται ο Γκλέτσος , αν και κανονικά θα έπρεπε να ρίξει μια φάπα σε εκείνον το κασιδιάρη που γελάει όταν μιλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σωστά λές ότι το θέμα "τιμής" είναι "πολιτική". Και για αυτό το κρύβουν σε σωρρευμένες ζημιές του ΔΕΣΜΗΕ!!!

    Ωστόσο, τα αιολικά και τα φ/β έχουν πρόβλημα 1) ΚΟΣΤΟΥΣ (ανα κιλοβατώρα) (και όχι μόνο τιμής), είναι ακριβότερα από συμβατικά (και από πυρηνικά, μαζί με εφεδρείες κλπ), 2) ΔΕΝ παράγουν ρεύμα όποτε το θέλει το δίκτυο, και πέχουν διαθεσιμότητες της τάξεως του 20-25%. Δηλαδή, νομίζεις ότι έχεις 100 εγκατεστημένα μεγαβάτ, αλλά οι μεγαβατώρες που παίρνεις κατα μέσο όρο σε ένα χρόνο αντιστοιχούν σε 20-25. Η διαθεσιμότητα συμβατικών μονάδων είναι 85-95%.

    Το ότι ο αέρας ή ο ήλιος είναι τσάμπα, σημαίνει ότι στεγνωνεις την μπουγάδα φτηνά. Όταν πας να τροφοδοτήσεις δίκτυο, ό μονος που κερδίζει είναι ο Γερμανός που τα εξάγει.

    Δεν μπορώ να πώ ότι _έστηκα για τα εξωτικά είδη, αλλά νοιάζομαι και παρανοίαζομαι για την τσέπη μου, τον πληθωρισμό και, ναι, και την λίγη ελληνική βιομηχανία που έχει απομείνει.

    Τώρα, γιατί φωνάζουν οι οικολόγοι και όχι οι φορολογούμενοι; Γιατί, για την ώρα, το τέλος υπέρ ΑΠΕ., κρυμμένο και καμουφλαρισμένο από εδώ και από εκεί, και μαζί με το τέλος διασύνδεσης είναι μόλις 15% του λογαριασμου της ΔΕΗ. Θα γίνει 50 και 60% αν συνεχίσουν τα σχέδια στον "χάρτη της φρίκης" της ΡΑΕ.

    Πάρε το 15-50% και βάλε το σε όλη την Ελληνική οικονομία, και είναι άλλο ένα χαράτσι ακινήτων. Θα μου πεις τι ένα τι δύο... Εεεε... εδώ που φτάσαμε.

    Ωστόσο, εάν σε ενδιαφέρει το θέμα έχω μαζέψει πέρίληψη των περιλήψεων στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/10/scripta-manent.html
    (προσφέρεται και για αύπνίες)

    Τέλος, επειδή αυτή εδώ η ιστοσελίδα, κάπως παρακολυθεί το Τουρκικά, δες σε παρακλώ και το Τουρκία-Ελλάς 2-0:
    http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/01/2-0.html
    ΔΕΝ είναι οι Τούρκοι τα κορόϊδα, εμείς είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλή η ανάλυση σου , ευχαριστώ για την ενημέρωση .
    αλλα εξακολουθω να πιστεύω ότι αν τα φουρφούρια μας , τα κάναμε εδώ και γινόμασταν κάτοχοι του know how αυτής της τεχνολογίας θα υπήρχε ελληνική προστιθεμένη αξία και θα βγάζαμε κέρδος από τη ζημία .
    α
    Ας μη ξεχνάμε ότι εδώ είναι η χώρα του Αίολου και έχουμε καλής ποιότητας αέρηδες (ταχύτητα, είδος και έντασης) αλλά κακής ποιότητας δομές (πολιτικό σύστημα και νομοθεσία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Γκλέτσο, δε λέω! υπάρχουν κι άλλου είδους επενδύσεις, για να τελειώνει κανείς ΚΑΙ με τα συσσίτια, ο κάθε δήμαρχος μπορεί να προτείνει για τα του οίκου του, ανάλογα με την πολιτική ετοιμολογία της ευφυίας του, καλά δε λέμε για τα κατά τόπους εθιμικά δίκαια που οι τουρίστες τα αξιολογούν δεόντως κι έχουν γίνει πόλος έλξης σεξοτουρισμού ως ΑΚΟΜΑ και για τους παιδεραστές.

    Περί του εθιμικού δίκαιου της βοσκής θρεμμάτων στη Φθιώτιδα όπως και στη Σκύρο κι αλλού τι κατεχεις?

    Έχει πολύ λοβιτούρα το ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ των αξιών, για την προστασία του περιβάλλοντος, και δημόσιας γης των ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ υπό τους ήχους φλογερών (..προσέξτε στο (1+30") τσιμπουκλίδων του θεικού του χρήματος.

    ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΠΑΛΙ!!!
    ΠΑΝΤΩΣ υπάρχουν και κερδισμένοι, ΠΟΥ ΚΑΙ τα οικονόμησαν ελικοπτεροειδώς από τη Μ.Μ. Λαύρας, και το καταπατημένο βοσκοτόπι αφιλοκερδώς θα προσφέρει τη χλόη του στα ερίφια τους!

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ τις εγκατάστασις των ανεμογεννητριών στη Σκύρο ΕΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ από τους περιβαλλοντολογικούς στο ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, κι ασφαλώς ισχύει και για τον κύριο Γκλέτσο το ΟΣΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ!!! πολυ πριν το σκλανδαλο της Μ.Μ. Λαύρας ισορροποίση τον συμψηφισμό του σκανδάλου του Βατοπεδιου, και παρά την επιβολή των τοπικών και περιφερειακων διαπλεκόμενων στις ηγεσιες του κόμματος των,ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.! του θεματοφύλακα των συρματοπλεγμάτων του τύπου Άουσβιτς των μικρογεωργών και μικροκτηνοτρώφων στη Σκύρο!

    Κατά τ΄άλλα!!! "ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ της ΑΝΑΓΚΗΣ

    Στη Σκύρο υπήρξαν και λειτούργησαν δυο ανεμογεννήτριες πειραματικές, το ανώτερο ύψος των είναι 30? μέτρα που παρ ' ότι ήταν τόσο κοντά στο δρόμο ή αισθητική τους παρουσία, πέραν του ότι ήταν σε τέτοιο σημείο μη προκλητικό αλλά παρ΄ όλα αυτά φάνταζαν σαν οικείο τεχνολογικό έργο τέχνης, οι οποίες μέσα σε τέσσερα? χρόνια, κάναν απόσβεση κεφαλαίου και στη συνέχεια άφησαν και κέρδος, και αν για ένα μικροπρεπή ανθρώπινο παράγοντα αμέλειας δεν καταστρέφονταν λόγω ισχυρού ανέμου, το νησί θα είχε έσοδα για την ανάπτυξή του και ίσως με σχετικό ενδιαφέρων και αυτοτέλεια της ενέργειάς του. Δυστυχώς η ευσυνειδησία των τεχνοκρατών και των αιρετών του Δήμου της παράτησαν στο έλεος της φθοράς του χρόνου.

    Δυστυχώς ΟΜΩΣ αντί να τις αξιοποιήσουν τις ξήλωσαν.

    Προσφορά στο φίλο Ο/Η έλλην φορολογούμενος είπε... σχετικά με το "..αν τα φουρφούρια μας , τα κάναμε εδώ.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.