21/11/11

Γνώμη: Aυτοεκπληρούμενη προφητεία η διάλυση της Ευρωζώνης

Από τον Ούγκο Ντίξον
Όταν πληγεί η αξιοπιστία ενός συστήματος, η κατάρρευσή του μπορεί να επέλθει ταχύτατα. Όταν οι άνθρωποι ελπίζουν ή φοβούνται ότι επίκειται κάποια αλλαγή, τότε η συμπεριφορά τους αλλάζει με τρόπο που καθιστά πιθανότερη την πραγματοποίησή της.
Αυτό ισχύει τόσο για πολιτικά καθεστώτα, όπως του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, όσο και για οικονομικά συστήματα όπως το ευρώ.
Ο φόβος για αποσύνθεση της ευρωζώνης κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τράπεζες και επενδυτές αρχίζουν να λειτουργούν σαν να υπάρχει πραγματική πιθανότητα να καταρρεύσει το ευρώ. Οι πολιτικοί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ότι το ευρώ είναι εδώ για να μείνει. Διαφορετικά, το νήμα που συγκρατεί την ευρωζώνη μπορεί να ξετυλιχτεί πολύ γρήγορα.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μόνο μια περιθωριακή μειοψηφία θεωρούσε ότι το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει. Από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 26 - 27ης Οκτωβρίου και μετά, ωστόσο, η γνώμη αυτή αποτελεί καθολικά αποδεκτό σενάριο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως η Γαλλία και η Αυστρία, σκαρφάλωσαν την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ θύμα της κρίσης πέφτει και η Ισπανία.
Για την κατάσταση αυτή φταίει και η ίδια η Σύνοδος, εξαιτίας δύο αποφάσεων που έλαβε και οι οποίες είχαν, άθελά της, επιζήμιες επιπτώσεις.
Πρώτον, οι τράπεζες υποβλήθηκαν σε τεστ αντοχής και αναγκάστηκαν να μειώσουν την αποτίμηση του ομολογιακού χαρτοφυλακίου τους στις τρέχουσες τιμές αγοράς - σε αντίθεση με την προηγούμενη, ανεδαφική στάση των ρυθμιστικών αρχών ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν διέτρεχε κανέναν κίνδυνο.
Αμεση επίπτωση της απόφασης αυτής είναι ότι οι τράπεζες πρέπει ξαφνικά να εξοικονομήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις ομολογιακές τους θέσεις. Επομένως, διστάζουν να αγοράζουν ομόλογα, δυσχεραίνοντας έτσι τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Δεύτερον, η Σύνοδος πίεσε τις τράπεζες να αποδεχθούν την «εθελοντική» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επειδή η σχετική συμφωνία υποτίθεται ότι έγινε σε εθελοντική βάση, δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα Συμβόλαια Ανταλλαγής Πιστωτικής Αθέτησης (CDS) - ένα είδος ασφάλισης στον κίνδυνο που διατρέχει ο επενδυτής να χρεωκοπήσει ο εκδότης του ομολόγου.
Η απόφαση αυτή έπεισε τις τράπεζες ότι τα CDS δεν μπορούν να τις προστατέψουν. Χωρίς την προστασία αυτή, πολλοί επενδυτές επιλέγουν να μην κατέχουν κανένα ομόλογο - βάζοντας έτσι άλλο ένα εμπόδιο στη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο μετά τη Σύνοδο Κορυφής, με την καταστροφική απόφαση της Ελλάδας να προαναγγείλει δημοψήφισμα σχετικά με το νέο πακέτο διάσωσης. Η ιδέα αυτή αποσύρθηκε - όχι όμως προτού η Γερμανία και η Γαλλία υπαινιχθούν ότι η χώρα ίσως εκδιωχθεί από την ευρωζώνη.
Το πρόβλημα εδώ είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί η Ελλάδα. Εάν μπορεί μια χώρα να φύγει από την ευρωζώνη, τότε γιατί όχι δυο ή τρεις, ή και οι 17 μαζί;
Καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ, αρχίζουν να συνεκτιμούν τον επενδυτικό κίνδυνο που συνεπάγεται η πιθανή επανεισαγωγή των εθνικών νομισμάτων. Στο σενάριο αυτό, η ισοτιμία της νέας δραχμής θα κατέρρεε. Σημαντική υποτίμηση θα υφίστατο και η νέα ιταλική λίρα καθώς και η ισπανική πεσέτα. Ακόμα και το γαλλικό φράγκο θα υποχωρούσε έναντι του νέου, ρωμαλέου γερμανικού μάρκου. Αυτό έδωσε στους επενδυτές άλλον ένα λόγο να πουλήσουν σχεδόν όποιο μη - γερμανικό ομόλογο κατέχουν - δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση των χωρών.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πλήττονται από έλλειψη ρευστότητας και οι τράπεζες. Δεν είναι μόνο οι επενδυτές που φοβούνται να βάλουν τα λεφτά τους στην τράπεζα. Και οι ίδιες οι τράπεζες διστάζουν να αλληλοδανειστούν γιατί δεν ξέρει η μία αν πρόκειται να επιβιώσει η άλλη.
Οι τράπεζες εκτός ευρωζώνης κόβουν και αυτές τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις τράπεζες εντός του ευρώ. Οι τέσσερις μεγάλες βρετανικές τράπεζες περιέκοψαν τα διατραπεζικά τους δάνεια κατά ένα περίπου τέταρτο στο τρίμηνο Ιουν. - Σεπτ., σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Financial Times. Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ξεκινήσουν νέο γύρο τεστ αντοχής για τις τράπεζές τους. Τα τεστ θα προβλέπουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίπτωση ανώμαλων εξελίξεων στην Ευρώπη. Δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν αυτό οδηγήσει τις αμερικανικές τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους στις τράπεζες της ευρωζώνης, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητά τους.
Ο πιο πρόσφορος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς θα ήταν να βρει η ΕΚΤ κάποιον τρόπο να στηρίξει τις κυβερνήσεις που ακολουθούν λογική οικονομική πολιτική. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα και η Γερμανία - που είναι και ο κύριος χρηματοδότης της ευρωζώνης - αντιστέκονται σθεναρά. Αυτό συμβαίνει, εν μέρει, εξαιτίας της θεωρίας ότι εάν οι προβληματικές χώρες διασωθούν χωρίς να υποστούν πίεση, δεν θα έχουν πια ισχυρό κίνητρο να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους.
Είναι σωστή η λογική του να κάνεις τη ζωή δύσκολη σε μια χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα τα χρόνια προβλήματά της. Η ΕΚΤ και η Γερμανία θα πρέπει, ωστόσο, να θυμούνται, ότι το καρότο αποτελεί εξίσου καλό κίνητρο με το μαστίγιο. Και ότι αν δεν βρουν σύντομα κάποιο καρότο να προσφέρουν, μπορεί να μην επιζήσει το ευρώ.
REUTERS BREAKINGVIEWS, Ναυτεμπορική

6 σχόλια:

  1. Πολλά λόγια γι απλά πράγματα.

    Το ότι αυτοεκπληρούμενο δεν αναιρεί το εξής:

    Ενα νόμισμα μία "Ενωσης" που τα μέλη της μπορούν και έχουν ξεχωριστά ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών μεταξύ τους.

    Βρε φαντάζεστε εάν η ΘΡΑΚΗ (που καταλαβαίνετε εδώ μέσα), αρχίσει να δημοσιέυει ισοζυγιο συναλλαγών με την Ελλάδα τι σημαίνει;;; Ή η Κρήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όσο για την μη ενεργοποίηση των CDS είναι σαν να τρακάρεις, και να συμφωνήσεις με τον άλλον "οκ παραιτούμαι της ασφάλειας.

    ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΤΡΑΚΑΡΕΙ εμείς και απλά εκχωρούμε δικαιοδοσία ώστε να δάνειά μας να είναι σε αγγλικό δίκαιο, και σε ευρώ. 1453.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό δεν είναι ακριβές,κάποιος πυροδότησε την ανασφάλεια και σίγουρα δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των επιπτώσεων.

    Δηλαδή αν δείς κάποιον μέσα στο σπίτι σου να παίζει με μια χειροβομβίδα τί θα κάνεις; Δεν θα τρέξεις έξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν μου επιτρεπετε την εκτος αντιστοιχου αρθρου πιο κατω αναρτηση για τους "πολιτισμενους" γερμανους που θα εχουν ανωμαλο τελος ακομα μια φορα.

    Οι "πολιτισμενοι" γερμανοι που τολμαν και χλευαζουν τα θυματα τους .Η ιστορια για αυτους τους ουννους εχει γραφτει και οποτε πανε να σηκωσουν κεφαλι θα υφιστανται το κοψιμο της κεφαλης τους.Εχει γινει αρκετες φορες και θα ξαναγινει και στο μελλον.

    Μεσοβουνο Εορδαιας Νομου Κοζανης
    1922=200 οικογενειες προσφυγων Ποντιων εγκαθιστανται στο αμιγες πλεον ποντιακο χωριο Μεσοβουνο με τις ανταλλαγες με τους μουσουλμανους που μεταφερονται στην Μ.Ασια.
    1941 και ξανα 1943=εκατονταδες Ποντιοι ακομα και νηπια εκτελουνται η καιγονται ζωντανοι απο τους γερμανους και τους "μπαουτσιδες" (ελληνες συνεργατες των γερμανων).Στην εκκλησια των Αγ.Αναργυρων,στους προποδες του Βερμιου, εκτελουνται πανω απο 100 Ποντιοι.
    Συνολικα πανω απο 600 ανδρες,γυναικες,παιδια εκτελουνται η καιγονται ζωντανοι.

    Προσοχη γιατι εδω θα εξοργιστειτε=
    http://youtu.be/QIiNirlLc0g
    ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΜΑΡΘΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΟΥ.wmv

    http://youtu.be/Qi_N8GsKsYY
    ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ-ΜΑΡΘΑ-ΜΑΡΙΑ-ΠΑΡΘΕΝΑ.wmv


    και εδω μεσα στην πανδαισια των Ποντιακων χωρων στο Μεσοβουνο

    http://youtu.be/bsTv7FSyQTE
    ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ MESOVOUNO 2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >... να ενημερώσω όλους εκείνους που με διαβάζουν, πως η οικονομική κρίση της Ελλάδος δεν είναι φαινόμενο Ελληνικό, όπως πολλοί καιροσκόποι και εθελοτυφλούντες θέλουν να παρουσιάζουν, αλλά πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή, αν όχι παγκόσμια οικονομικοπολιτική κρίση...Η κρίση αυτή, αναπτύχτηκε το 2008 κυρίως από τα παγκόσμια κερδοσκοπικά κυκλώματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που συνηθίζω να αποκαλώ, διεθνείς τοκογλύφους και κερδοσκόπους της νέας τάξεως πραγμάτων και της παγκοσμιοποιήσεως και έχει εξαπλωθεί πλέον, υπό μορφή πανώλης σε όλο τον κόσμο. Οι ελαττωματικοί και χαμηλοϋψείς ηγέτες της Ευρωζώνης χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως πειραματόζωο στην κρίση, την μεταχειρίστηκαν ως δανειολήπτη και όχι ως εταίρο και την μετέτρεψαν σε αδύναμο κρίκο της κρίσεως...<
    [Αυτα εχουν πολυειπωθει εδω μεσα]

    >...Θα περιμένω να διαπιστώσω εάν ο κ. Σαμαράς μετέχοντας στην τρικομματική κυβέρνηση θα υλοποιήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, όπως πολλές φορές έχει διακηρύξει πριν από την συμμετοχή του σ΄ αυτή την κυβέρνηση.
    Θα περιμένω να διαπιστώσω εάν ο κ. Καρατζαφέρης θα υλοποιήσει την άποψη που επανειλημμένα διατύπωσε σε τηλεοπτικά κανάλια για πενταετή χάρη εξοφλήσεως του χρέους προς του δανειστές μας...<
    [Και αυτα περιμενουμε πως θα εξεληχθουνε]

    Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου-Οικονομολογος
    http://gdailynews.wordpress.com/2011/11/22/%CE%B7-%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD/#more-30972

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η παρότρυνση και η πρόταση για ενυπόγραφες δεσμεύσεις από Παπανδρέου και Σαμαρά, ήρθε από πλευράς του υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους κ. Ρεν και Γιούνκερ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του eurogroup.
    http://www.euro2day.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.