30/11/11

Το Ισραήλ δεν θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Παρόλο που υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του ισραηλινού πληθυσμού, διανοούμενοι, και πολιτικοί του Ισραήλ είναι υπέρ της αναγνώρισης χωρίς καθυστέρηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, πρώην πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες (2002 - 2006) επιβεβαίωσε τη ριζική αντίθεσή του στην πρόταση της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που
υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο της Κνεσέτ Reuvin Revlin. Μια πρόταση που θα πρέπει να συζητηθεί το Δεκέμβριο.

Σήμερα, η δικαιολογία δεν είναι πια να μη δυσαρεστηθεί η Άγκυρα με την οποία οι σχέσεις βρίσκονται στη κατάψυξη μετά την υπόθεση του Mavi Marmara, αλλά να μη δυσαρεστηθεί το Αζερμπαϊτζάν. 
Τουλάχιστον αν πιστεύομε την είδηση ​​που ανακοίνωσε η ηλεκτρονική τουρκική εφημερίδα Haber Turk, σύμφωνα με την οποία ο Danny Ayalon, πιθανώς υπό την πίεση του Αζερμπαϊτζάν, φέρεται να δήλωσε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν αδύνατη,  «η Κνεσέτ δεν θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Όσοι σκοπεύουν να το επιδιώξουν, δεν έχουν τη μικρότερη πιθανότητα επιτυχίας. Δεν μπορούμε να βλάψουμε τις σχέσεις μας με το Αζερμπαϊτζάν, τον μεγάλο στρατηγικό εταίρο μας στον μουσουλμανικό κόσμο, λόγω αμφιλεγόμενων ζητημάτων για γεγονότα που χρονολογούνται πριν από έναν αιώνα».

Για το σκοπό αυτό, δήλωσε ένας βουλευτής υπό ανωνυμία, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα πολιτικά μέσα για να αποτραπεί η επιδείνωση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν.  «Έχουμε αρκετή δύναμη για αυτό!». Ίδια άποψη του αρχηγού του κόμματος «Το Ισραήλ είναι το σπίτι μας» Robert Ilatov, πιθανού μελλοντικού πρέσβη στη Λευκορωσία, ο οποίος θα πρέπει φυσιολογικά να αντιταχθεί επίσης στο σχέδιο. 

Ο ισχυρότερος αντίπαλος της αναγνώρισης είναι ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος το 2001, τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει σαφώς ότι ήταν «περιττό να αναγνωρίσουμε ότι οι Αρμένιοι υπέστησαν γενοκτονία όπως αυτή των Εβραίων. Η σύγκριση των Αρμενίων με τους Εβραίους για το θέμα της γενοκτονίας είναι απαράδεκτή », είχε δηλώσει.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ρωσία και άλλα κράτη, οι εβραϊκές κοινότητες είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ωστόσο, είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα δημοκρατικό κράτος όπως το Ισραήλ, του οποίου οι άνθρωποι, έχουν υποστεί επίσης το ακατανόμαστο, δεν αισθάνεται να βρίσκεται στην ίδια πνευματική κοινωνία με τον αρμενικό λαό.
Jean Eckian

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.