14/11/11

«Οι Έλληνες έρχονται στη Βουλγαρία. Ζουν εδώ. Χωρίς τις φαύλες ταμπέλες της πολιτικής»



«Το 1925 ο ελληνικός στρατός είχε την πρόθεση να καταλάβει το Πετρίτς, που βρίσκεται εννέα χιλιόμετρα από τα σύνορα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες κάνουν σήμερα ό, τι οι στρατιώτες παρέλειψαν να κάνουν. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται προς τη Βουλγαρία για να ξεφύγουν από την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Προσελκύονται, ιδιαίτερα, από τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ο οποίος στη Βουλγαρία είναι 10% και στην Ελλάδα θα μπορούσε να φθάσει στο 50%» σημειώνει η βουλγαρική εφημερίδα ’24 ώρες’ μεταφέροντας ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στο βουλγαρικό Φόκους.

Στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το Ελληνο-Βουλγαρικό Επιμελητήριο, έχουν εγκατασταθεί  εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τα τελευταία 20 έτη αυτές έχουν δημιουργήσει περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.

Ο Έλληνας ιδιοκτήτης καταστήματος στο Πετρίτς, ο Χάρης Διαμαντούδης, ήρθε πριν ένα χρόνο από την Χαλκιδική. Πήρε μαζί  του όλη την οικογένειά του.
«Γιατί να μη έρθω εδώ όταν είναι σαν όαση μέσα στην έρημο. Δεν είμαι ανόητος!», είπε πριν μπει στο αυτοκίνητό του – το τελευταίο μοντέλο της Μερσέντες.

Ο παράδεισος της Βουλγαρίας

Στο Πετρίτς θα βρει κανείς ποικιλία ελληνικών επιχειρήσεων – υφασμάτων, επίπλων, ακόμη και ένας που φτιάχνει φέρετρα.  Οι Έλληνες έχουν τη βιομηχανία ενδυμάτων. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών οφείλεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό. Στη Βουλγαρία το ημερομίσθιο είναι σχεδόν το μισό του ελληνικού.

Σύμφωνα με το ‘Φόκους’, μόνο το 30 με 35 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία είναι οικονομικά ενεργές. Επισήμως εργάζονται στη Βουλγαρία, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα για να αποφύγουν την καταβολή φόρων.
 Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων συνταξιούχων δαπανούν την σύνταξή τους στη Βουλγαρία.

Το Σαντάνσκι και ο Πάγκαλος

Η πόλη του Σαντάνσκι δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι η πόλη πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών. Εδώ βρίσκεται ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων καπνού στον κόσμο – η Καπνική Α. Μιχαηλίδης Α.Ε., ελληνική εταιρεία. Στις αρχές του έτους ο Όμιλος αυτός έχτισε στο Σαντάνσκι το νεότερο εργοστάσιο που κόστισε € 9,5 εκατ. και έχει υποσχεθεί 2.500 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Στα εγκαίνια του εργοστασίου ήταν παρόν και ο Έλληνας αναπληρωτής πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος.

Τον περασμένο χρόνο, ο αναφερόμενος Έλληνας πολιτικός, είχε πει ότι η Γερμανία έφερε την ευθύνη για την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα – λόγω της ναζιστικής κατοχής του περασμένου αιώνα. Ωστόσο, κάτω από τις διαταγές του παππού του – του τότε πρωθυπουργού Πάγκαλου, τα ελληνικά στρατεύματα είχαν εισβάλλει στη Βουλγαρία το 1925, σημειώνει το Φόκους.


--
Πηγή: 24 Часа

2 σχόλια:

  1. "Βουρ στον πατσά" αδέρφια Έλληνες κι αφήστε τα περί πατρίδος και έθνους στα κορόϊδα.
    Όπου χρήμα εκεί πατρίς, το δόγμα του νεοέλληνα.
    Έι,Εσείς αδέρφια, εκεί στο Πετρίτσι και στο Σαντάσκι, δεν πάτε καμιά βόλτα προς τη Φιλιππούπολη, τη Στενήμαχο, το Καβακλί και ως τη Μαύρη θάλασσα, να δείτε αυτοί που σας φιλοξενούν σήμερα, τι έχουν κλέψει από τους προγόνους σας πριν από χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πού είστε, αδέρφια, να μη ξεχάσετε να μπείτε σε εκκλησιές και μοναστήρια, να δείτε τα τσιρότα στις εικόνες επάνω στα Ελληνικά ονόματα ή τα ξυσμένα με ξυράφι ονόματα των Αγίων κι όταν βρεθείτε εκεί στο μοναστήρι το "Μπάτσικο", όπως το λένε σήμερα, ΜΗ παραλείψετε να κοιτάξετε ψηλά, τις εικόνες στην οροφή. Αυτές δεν τις έχουν ακόμα μαγαρίσει οι...οικοδεσπότες σας κι άμα δεν κλάψετε, ε τότε, μείνετε εκεί για πάντα, αλλάξτε και τα ονόματά σας και ΜΗ ξαναγυρίσετε σ`αυτόν τον αιματοβαμένο τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.