22/11/11

Αμηχανία στο Βερολίνο: Αεροπλάνο της Merkel πουλήθηκε μυστικά στο Ιράν

Διπλωματική αμηχανία προκαλεί στο Βερολίνο η αποκάλυψη ότι το κυβερνητικό τζετ που μετέφερε αρκετούς από τους Γερμανούς καγκελάριους στα επίσημα ταξίδια τους στο εξωτερικό, ανήκει πλέον στο Ιράν. Και όλα αυτά, την ώρα που η Γερμανία στηρίζει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη, για τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Οι ιρανικές αερογραμμές Mahan Air διαθέτουν ένα στόλο 5 Boeing 747s και 27 Airbus. Πρόσφατα, κατάφεραν να τον επεκτείνουν, με την αγορά ενός Airbus 310-304, που παραδόθηκε από το Κίεβο στην Τεχεράνη, στις 18 Νοεμβρίου.

Η ιστορία του αεροπλάνου φέρνει σε αμηχανία τη γερμανική κυβέρνηση. Το τζετ είχε ονομαστεί Theodor Heuss, από τον πρώτο πρόεδρο της Δυτικής Γερμανίας. Έως πρότινος, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Γερμανών επισήμων, καγκελάριων, υπουργών Εξωτερικών και άλλων μελών της κυβέρνησης. Για αυτό και είναι εξοπλισμένο με καμπίνα ύπνου, ντους και πολυτελείς δερμάτινους καναπέδες.

Το δρομολόγιο που ακολούθησε το αποσυρμένο τζετ για να καταλήξει στην Τεχεράνη είναι, όπως παραδέχεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, παράξενο. Το αεροπλάνο κατασκευάστηκε το 1989 και αρχικά χρησιμοποιούνταν από την αεροπορική εταιρεία Interflug, της Αν. Γερμανίας. Με την επανένωση, το τζετ ανακαινίστηκε, για να μεταφέρει προσωπικότητες όπως οι Helmut Kohl, Gerhard Schroeder και Angela Merkel. Η τελευταία του πτήση για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Στη συνέχεια, αντικαταστάθηκε με ένα πιο σύγχρονο Airbus A340.

Μετά την απόσυρσή του, το αεροπλάνο πουλήθηκε από την αρμόδια αρχή VEBEG σε ουκρανικό επενδυτικό όμιλο, αντί 3,1 εκατ. ευρώ. Από εκεί, πουλήθηκε μυστικά στη Mahan Air.

Γνώστες της αγοράς εκτιμούν ότι ο ουκρανικός όμιλος λειτούργησε ως βιτρίνα για την ιρανική κυβέρνηση, εξ αρχής. Εξάλλου, και άλλα παλιά αεροπλάνα της Lufthansa έχουν πουληθεί στην Ουκρανία, απλά για να καταλήξουν, αργότερα, στο Ιράν.

Και όλα αυτά, την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Mahan Air ότι μεταφέρει κρυφά όπλα και μέλη της Ιρανικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=103491 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.