21/11/11

Μήνυμα Δ. Χριστόφια από την πλατφόρμα της Noble Energy

Στην πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου γίνονται γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων, μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Χριστόφιας έφθασε στο λιμάνι της Λεμεσού λίγο πριν από τις 09:30 το πρωί, όπου και ενημερώθηκε για τα μέτρα ασφαλείας και στις 10:05 αναχώρησε με ελικόπτερο για την πλατφόρμα.
Σε δηλώσεις του στα τηλεοπτικά συνεργεία στο χώρο της πλατφόρμας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των ερευνητικών γεωτρήσεων, διεμήνυσε πως η παρουσία του στην πλατφόρμα της Νoble «είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία», όπως υπογράμμισε, «είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε».
Όπως εκτίμησε, η προσπάθεια για ανεύρεση υδρογονανθράκων πάει καλά, για να επαναλάβει στη συνέχεια ότι «το όλο ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους».
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Κύπριος Πρόεδρος ευχήθηκε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια, σημειώνοντας πως «αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία, να αλλάξει στάση, να λυθεί το συντομότερο δυνατό το Κυπριακό και να γίνει συνεκμετάλλευση στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας, με ένα κράτος, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».
Σε δηλώσεις μετά την ξενάγηση στην πλατφόρμα «Όμηρος» και την ενημέρωση που έτυχε από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Noble, λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι είναι κάτι εντυπωσιακό. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Κατα τ' άλλα, ο Κύπριος Πρέοδρος ανέφερε πως θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός για το τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά [..] καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του ‘θορύβου’, αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί», επεσήμανε και τόνισε πως «πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών».
«Για να φτάσει φυσικό αέριο στην ξηρά και να είναι αξιοποιήσιμο», αναγνώρισε, «θα χρειαστούν μερικά χρόνια, άρα, χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως ποιοι θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω».
Όσο για τις ενέργειες - αντίδραση της τουρκικής πλευράς, ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε πως αυτά που κάνει το ψευδοκράτος και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. «Εμείς», αντέτεινε, «κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε», για να ευχηθεί στη συνέχεια «το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Σύντομα, πρόσθεσε, θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης, εν ώ απευθυνόμενος στα μέλη των ΜΜΕ που τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους στην πλατφόρμα, τους ευχαρίστησε γιατί δίνουν «τη δυνατότητα και στον κυπριακό λαό να πάρει μια επί τόπου και απευθείας γεύση των προσπαθειών, και όχι του αερίου», όπως είπε χαριτολογώντας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδευόταν από τους υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη.
Nαυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Νεοκλής Σαρρής:ΠΕΡΙ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ- «Αν οι Ελληνοκύπριοι αποφασίσουν να κάνουν Ομοσπονδία στην Κύπρο θα πρέπει να διαλέξουν από τώρα δύο εποίκους από την Ανατολία για να συντηρούν.Η Ομοσπονδία στην Κύπρο είναι σαν να βρίσκεις τη γυναίκα σου με τον εραστή της στο σπίτι σου και μετά τον χωρισμό την παίρνεις τηλέφωνο και την παρακαλείς να γυρίσει πίσω μαζί με τον εραστή της και όλα τα έξοδα πληρωμένα».-Νεοκλής Σαρρής (Τουρκολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)
    Καλό παράδεισο δάσκαλε.
    Ακόμα για Ομοσπονδία μιλάει ο... ανθρωπίσκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστόφια από τόν Απρίλη καθυστερείς τήν απάντηση γιά τόν τερματικό σταθμό.
    Αν δέν γίνει στήν Κύπρο τότε η Κύπρος-Ισραήλ θά σπάσει καί μετά τρέχα γύρευε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν ο Τάσος Παπαδόπουλος είπε το ΟΧΙ προς το Σχέδιο Ανάν, συμπλήρωνε κλείνοντας την ομιλία του. "Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα υπό τουρκική κηδεμονία..."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.