24/11/11

Συμφωνία Άγκυρας με τη Shell Διεξαγωγή ερευνών στα ανοικτά της Αττάλειας

Συμφωνία Άγκυρας με τη Shell

Συμφωνίες έρευνας, παραγωγής και διανομής πετρελαίου μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και της εταιρείας “Shell” για τη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας, υπογράφηκε σήμερα στην Αγκυρα.

Ελπίδες ότι “θα υπάρξουν σημαντικά ευρήματα στη Μεσόγειο”, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή υπογραφής.

“Εύχομαι, τα δεδομένα να οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα ως προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο”, είπε.

Ο Γιλντίζ είπε ότι “συνεχίζονται με αμείωτη ένταση” και ότι οι έρευνες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου όπως ανέφερε, “στην πετρελαιοπηγή Σούρμενε 1 έχει γίνει γεώτρηση σε βάθος 5.500 μέτρων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, η “ΤΡΑΟ έχει εξελιχθεί σημαντικό πρωταγωνιστή στη Μεσόγειο”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γιλντίζ είπε “έχουμε αναφέρει επανειλημμένως πως δεν είναι νόμιμες οι έρευνες που πραγματοποιούν το Ισραήλ και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου’ με τρόπο που παραβιάζει το δίκαιο σε μια περιοχή η οποία δεν είναι ξεκάθαρη από πλευράς δικαίου” και συμπλήρωσε: “Υπάρχουν δύο λόγοι για τη νομιμοποίηση της περιοχής αυτής. Θα υπάρξει κοινή συμφωνία στη βάση του συμβιβασμού ή θα διαμορφωθεί μια περιοχή από την οποία θα επωφελείται ολόκληρος ο κυπριακός λαός σε ισότιμη βάση”.

Ο Γιλντίζ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ισραήλ. “Η πολιτική ορισμένες φορές προκαλεί φόρτο για τον τομέα της ενέργειας”, είπε και πρόσθεσε: “Είναι απαράδεκτο για μας το γεγονός ότι το Ισραήλ συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη τίποτα όσον αφορά τη δολοφονία εννιά πολιτών μας. Πρέπει να πω ότι αυτό συνιστά σημαντικό εμπόδιο για τις συνεργασίες και τα σχέδια που θα αναπτύξουμε στο χώρο της ενέργειας. Περιμένουμε τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ, το οποίο είναι αυτό που θα άρει την κατάσταση αυτή, πράγμα που έχει σημασία και για τον ενεργειακό τομέα. Πιστεύω ότι θα κάνουν την υπέρβαση αυτή και το ελπίζω”.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο των συμφωνιών, ο γενικός διευθυντής της “ΤΡΑΟ” Μεχμέτ Ουϊσάλ είπε ότι η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει 20 εκατομμύρια δολάρια για τις έρευνες στη Μεσόγειο και ότι με βάση τις συμφωνίες η “Shell” θα καταβάλει το ποσό αυτό στην “ΤΡΑΟ” και στη συνέχεια θα αναλάβει και τα έξοδα των ερευνών που θα γίνουν στο εξής.

Ο Ουϊσάλ είπε ότι μετά τις σεισμικές έρευνες θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν γεωτρήσεις, δηλώνοντας ότι η “Shell” θα αναλάβει και τα έξοδα των γεωτρήσεων. Σε περίπτωση που αρχίσει η παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η διανομή θα γίνει 50-50% μεταξύ της “ΤΡΑΟ” και της “Shell”, αλλά ο Ουϊσάλ είπε ότι “ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής, θα αυξάνεται και το ποσοστό της Τουρκίας”.

Ως προς τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας, ο Ουϊσάλ είπε ότι η “Shell” το 2014 θα αποφασίσει αν θα γίνει γεώτρηση και ότι η συμφωνία προβλέπει πενταετή γεώτρηση και εικοσιπενταετή παραγωγή.Ως προς τη Νοτιοανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα το Ντιγιάρμπακιρ, ο Ουϊσάλ είπε ότι η αρχική συμφωνία δίνει 70% μερίδιο στην “ΤΡΑΟ” και 30% στη “Shell” και ότι “ανάλογα με την ανάπτυξη του σχεδίου, το ποσοστό της “Shell” μπορεί να ανέλθει μέχρι το 49%.
 http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/29736

3 σχόλια:

  1. επειδή δεν πρέπει να πω κάτι γιαυτό, ας αναρτήσω κάτι γενικότερα σχετικό:

    Σκληρή κόντρα μεταξύ Βαγδάτης & Exxon για τα κοιτάσματα στο Β. Ιράκ

    Ακόμα και σε κυρώσεις κατά της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon-Mobil σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ιράκ λόγω της συμφωνίας που έκλεισε με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν σχετικά με έρευνα για νέα κοιτάσματα. Η Exxon είναι η πρώτη εταιρεία που υπέγραψε μεγάλο συμβόλαιο εξερεύνησης κοιτασμάτων στο Ιράκ και μάλιστα στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην περιοχή του Κουρδιστάν.

    Το συμβόλαιο υπογράφεται από την περιφερειακή κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιοχή. Τα συμβόλαια με την περιφερειακή κυβέρνηση είναι παράνομα, υποστηρίζει η Βαγδάτη.

    Οι κυρώσεις της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να επιβληθούν ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους.

    Παρεμβαίνοντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Βαγδάτη και η πετρελαϊκή εταιρεία πρέπει να επιλύσουν τη διαμάχη χωρίς να βλάψει την ανάπτυξη των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ.

    Η εκπρόσωπος του υπουργείο επισήμανε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει την Exxon όπως και άλλες εταιρείες για το ρίσκο της υπογραφής συμφωνιών με την περιφερειακή κυβέρνηση πριν ολοκληρωθεί ο εθνικός νόμος περί εκμετάλλευσης του πετρελαίου.

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=28141&Itemid=138

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανακοντα..η ουσια ειναι αλλου και τα πετρελαια στο Αιγαιο ,αλλα εσυ αλλου βοσκεις!Ενδιαφερσου για τα πατρελαια του βοριου Ιρακ,αλλου βρεχει φυσικα!
    Σε ποιον πουλανε τσαμπουκα οι φιλοι σου οι τουρκοι ρε!Η αδιαφορια σου τους εχει εξοπλισει,που ειναι η ΑΟΖ της Ελλαδας μωρε`,σα δεν ντρπομαστε λιγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Leontis, προφανώς δεν είσαι τακτικός αναγνώστης τού ιστολογίου, συνεπώς συγχωρείσαι να μη γνωρίζεις τις θέσεις μου και την προσφορά μου.

    Για μια γεύση, ρίξε μια ματιά στα σχόλια τού http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_9973.html και θα καταλάβεις.

    Εκτός βέβαια και αν είσαι 'κυβερνητική πηγή' και προσπαθείς πάλι να πάρεις τζάμπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.