10/11/11

SPECIAL OLYMPICS: Με την ηρεμία της αποστάσεως. Ελπίδα υπάρχει!

Μεγάλος Ρώσος συγγραφέας του 19ου αιώνος περιγράφει με λεπτομέρειες την προετοιμασία και πανηγυρική εκδήλωση «φιλανθρωπικής εσπερίδος». Εκατοντάδες ρούβλια εδαπανήθηκαν για εντυπωσιακά φορέματα και κοστούμια. Οι πονόψυχοι δωρητές κατέφθασαν με πολυτελείς άμαξες, σοβαρούς υπηρέτες και βέβαια βαρύτιμα κοσμήματα.
Τα τραπέζια ήταν φορτωμένα με κάθε λογής εδέσματα, φρούτα, γλυκά και ποτά. Οι συνδαιτημόνες αντήλασσαν φιλοφρονήσεις και κολακίες για την ...προσφορά προς τους αναξιοπαθούντες.... Όταν έφθασε η ώρα της εκκαθάρισης των οικονομικών, από τις εκατοντάδες που διεκινήθηκαν επερίσσεψαν ένα ρούβλι και κάτι καπίκια.... για τον σκοπό!
Το καλοκαίρι διεξήχθησαν στην Αθήνα οι παγκόσμιοι Ειδικοί Ολυμπιακοί (Special Olympics). Δυστυχώς αυτό που έμεινε σαν ανάμνηση, από την πραγματικά μεγάλη διοργάνωση, ήταν οι διαξιφισμοί για την σκοπιμότητα και ωφελιμότητα πολυδάπανων τελετών ενάρξεως και λήξεως, εν μέσω κρίσεως, καθώς και πλήθος υπονοούμενων για την χρηστή οικονομική διαχείριση. Έντονη υπήρξε και η αμφισβήτηση κατά πόσον οι ειδικοί αθλητές απεκόμισαν πράγματι ότι έπρεπε.
Ομολογώ ότι απέφυγα να παρακολουθήσω τις λεπτομέρειες των συγκρούσεων και των κατηγοριών, γιατί ήθελα συνειδητά να παραμείνω προσκολλημένος στη ρομαντική διάθεση που με ώθησε να ασχοληθώ παλαιότερα και για αρκετά χρόνια με αυτό το κίνημα.
Ευτυχώς, γιατί ένα πρόσφατο ταξίδι στο νησί των Φαιάκων αναπτέρωσε την ελπίδα μου. Εντελώς τυχαία, έμαθα ότι εκεί, πριν τους αγώνες εφιλοξενήθηκαν επί πέντε ημέρες (5) επτακόσιοι είκοσι (720) αθλητές με τους συνοδούς τους, από διάφορες χώρες, προκειμένου να κάνουν την προετοιμασία τους.
Μία εικοσαμελής οργανωτική επιτροπή επέτυχε να κινητοποιήσει τις Αρχές, ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες, προσκόπους, γιατρούς, εθελοντές και πρακτικά σύμπασα την Κοινότητα. Οργανώθηκαν εκδηλώσεις με συμμετοχή χορωδιών, φιλαρμονικών, κανταδόρων και τοπικών συγκροτημάτων. Όλοι οι αθλητές έφυγαν με δώρα, μετάλλια και οργανάκια από καλάμι που φτιάχτηκαν ειδικά γι’ αυτούς. Κυρίως όμως έφυγαν με υπερπλήρεις από αγάπη τις πνευματικές τους αποσκευές.
Στους αμφιτρύωνες όμως άφησαν την αγαλλίαση και υπερηφάνεια ότι όλα αυτά έγιναν από περίσσευμα ψυχής, χωρίς την παραμικρή επιχορήγηση από τα θρυλούμενα εκατομμύρια.
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ευγενείς Κερκυραίους και να εκφράσω μία ευχή. Να συγκινηθούν κάποιοι λειτουργοί των Μέσων Επικοινωνίας και σε κάποιο διάλειμμα από τα δυσάρεστα που γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο (σκάνδαλα, καταχρήσεις, κρίσεις, διαφθορά) να προβάλουν αυτή την ωραία δραστηριότητα, που τιμά την Ελλάδα, σαν πρότυπο υγιούς και γνήσιου εθελοντισμού.
Νίκος Ερ. Ιωάννου

1 σχόλιο:

  1. ο γιός μου με ενημέρωσε ότι στο σχολείο ο δάσκαλος τους είπε να μαζέψουν χρήματα για τη UNICEF , στα πλαίσια μιας παγκόσμιας μέρας ( τρομάρα τους ) , του είπα ότι και εγώ πριν 40 χρόνια μάζευα χρήματα για τα παιδάκια της Αφρικής και τη UNICEF - αναλογίστηκα και υπολόγισα τους με τον μέσο όρο τα χρήματα που μαζέψαμε τότε και από τότε , όσα μαζεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια που μαζεύουν και εκτιμώ ότι αν τα χρήματα πήγαιναν στον σκοπό για τον οποίο μαζευτήκαν τότε , το κάθε παιδάκι στην Αφρική θα είχε από μια μεζονέτα και ένα 4Χ4 στο παρκινγκ της

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.