25/11/11

Σκοπιανή TV για την ημερίδα στο Ν.Πετρίτσι για το Μακεδονικό



Η πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε (13/11) στο Νέο Πετρίτσι, ο Σύλλογος Σταρτσοβιτών «Άγιος Μηνάς» με θέμα : «Μακεδονικό ζήτημα. Οι νεότερες εξελίξεις» και τα όσα αποφασίστηκαν για συντονισμό και οργάνωση των μακεδονικών συλλόγων, απέναντι στην «εισαγόμενη» προπαγάνδα, φαίνεται πως μετά τους φιλοσκοπιανούς θορύβησε και τα ίδια τα Σκόπια. Ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού SITEL, αναφέρθηκε την Τετάρτη (23/12) στα όσα λέχθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας, επισημαίνοντας πως οι συμμετέχοντες δεν αναγνωρίζουν πως το σλαβόφωνο ιδίωμα που ομιλείται  σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, ταυτίζεται με τη γλώσσα των Σκοπίων, όπως μεθοδικά επιχειρεί να παρουσιάσει η προπαγάνδα των γειτόνων. 
Το ρεπορτάζ ωστόσο φιλοξένησε απόψεις του γνωστού για τα φιλοσκοπιανά του αισθήματα Αμερικανού γλωσσολόγου, Βίκτορ Φρίντμαν, που επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως : «Οι διάλεκτοι στην Βόρεια Ελλάδα, είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με τις διαλέκτους των Σκοπίων και αποτελούν βάση της σκοπιανής λογοτεχνικής γλώσσας». 
Ο ίδιος, εμφανώς ανενημέρωτος για τα όσα παρουσιάστηκαν και ειπώθηκαν, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως τα όσα ανακοινώθηκαν μετά την ημερίδα, αποτελούν αναγνώριση πως στην Ελλάδα ομιλείται η «μακεντόνσκι» γλώσσα και πως αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από την πλευρά των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για το όνομα με τη χώρα μας.

Η ουσία πάντως είναι, πως για πρώτη φορά ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, προέβαλε ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας ξεκάθαρα τις θέσεις των μακεδονικών συλλόγων, απέναντι στους ανιστόρητους ισχυρισμούς που αμφισβητούν ευθέως την ελληνικότητα των Μακεδόνων
 http://www.infoserres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.