11/12/11

Αποφασισμένος ο αρχηγός ΓΕΕΦ

Τη σαθρότητα που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία εντός και εκτός της Εθνικής Φρουράς, είναι αποφασισμένος να εκριζώσει ο αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης. Από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του εργάζεται μεθοδικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για την αποκατάσταση της επιχειρησιακής αξιοπιστίας της ΕΦ και την αναδόμησή της.
Συναισθανόμενος τη βαρύτητα της προσωπικής ευθύνης και του εθνικού καθήκοντος, ανέλαβε με εντιμότητα να εκκαθαρίσει τις γάγγραινες που αφέθηκαν να εκτραφούν την τελευταία δεκαετία στο κρίσιμο ζήτημα της άμυνας. Οι άκρατες πολιτικές παρεμβάσεις των κομμάτων, οι συνεχείς περικοπές του προϋπολογισμού της ΕΦ, η αναρρίχηση ανίκανων ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών στις διοικήσεις των συγκροτημάτων και των σχηματισμών, και η απαξίωση του θεσμού της άμυνας από τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ, ενθάρρυναν τη εκτροφή μιας επικίνδυνης λερναίας ύδρας στο εσωτερικό της ΕΦ.

Η αδιαφορία προηγούμενων αρχηγών να εκκαθαρίσουν την κατάσταση και να συγκρουστούν με το θλιβερό σύστημα, επέτρεψε την υπόθαλψη μιας απαράδεκτης αντιστρατιωτικής νοοτροπίας κατά την οποία ορισμένοι ανώτεροι αξιωματικοί, λάμβαναν σημαντικές αποφάσεις ερήμην των, υποταγμένων στις κομματικές προσταγές, αρχηγών.
Το απαράδεκτο παράδειγμα του εμπιστευτικού ψιθύρου στο αφτί του υπουργού Άμυνας από ανώτερους αξιωματικούς κατά την παρουσία του αρχηγού ή η παράκαμψη της στρατιωτικής ιεραρχίας και η λογοδότηση αξιωματικών κατ’ ευθείαν στο Προεδρικό, αποτελούν δείγματα της εσωτερικής σήψης που συντηρήθηκε με αθλιότητα τα τελευταία χρόνια.
Με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί κατέστησαν υποτακτικοί μιας ελεεινής νοοτροπίας, εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων εις βάρος του εθνικού καθήκοντος και του υπηρεσιακού συμφέροντος. Αυτό διαδοχικά καλλιέργησε τον παραγοντισμό σε θέσεις κλειδιά (ΕΠΥΠΑΜ, ΚΥΠ, ΔΙΠΡΟ, κοκ) και συνεπακόλουθα σε εκδικητικές μεταθέσεις ικανότατων αξιωματικών, επιπόλαιες αποφάσεις σε κρίσιμα επιχειρησιακά ζητήματα, ευνοιοκρατική μεταχείριση ανίκανων αξιωματικών, εις βάρος των εκατοντάδων υπηρεσιακά ευσυνείδητων αξιωματικών και μονίμων στελεχών που υπηρετούν αγόγγυστα στις πολεμικές Μονάδες.
Τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση ανέλαβε να εκκαθαρίσει ο αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Νάσης. Αντιλαμβανόμενος ορισμένα «κατεστημένα» στην ΕΦ και την ανεπάρκεια φιλόδοξων αξιωματικών που παρουσιάζονται ως ειδήμονες, άρχισε να βασίζεται πλέον στη δική του κρίση και στις συμβουλές επιχειρησιακών αξιωματικών, χαράζοντας αποφασιστικά την πορεία του στρατεύματος. Η πρωτόγνωρη καθημερινή του παρουσία με στολή εκστρατείας στο ΓΕΕΦ από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ και η ενασχόλησή του με καθαρά στρατιωτικά θέματα, παρά με φιλοφρονήσεις, έχουν μεταφέρει το νέο κλίμα σε όλα τα μήκη και πλάτη του στρατεύματος. Για πρώτη ίσως φορά την τελευταία δεκαετία το προσωπικό της ΕΦ άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει άξια και σοβαρή κεφαλή στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας της δύναμης. Ευχάριστη εντύπωση άλλωστε προκάλεσε η διαταγή του αρχηγού της 7ης Οκτωβρίου με την οποία, μετά από πολλά χρόνια, θέτει θέμα «εθνικής ασφάλειας και γόητρου για την Εθνική Φρουρά».
Το νέο πνεύμα που πνέει στην ΕΦ θα πρέπει φυσικά να ενισχυθεί με αποφασιστικότητα από το Υπουργείο Άμυνας. Για να μπορέσει η ΕΦ να γυρίσει σελίδα στην καθοδική πορεία της τελευταίας δεκαετίας, θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του ηθικού του προσωπικού. Η άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για πρόσληψη νέων μονίμων στελεχών σε ετήσια βάση για αιμοδότηση του «γερασμένου» ηλικιακά μόνιμου προσωπικού των μονάδων και η άμεση προώθηση (κατά φάσεις) εξοπλιστικών προγραμμάτων μικρού και μεσαίου μεγέθους (εξοπλισμένα οχήματα, σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης ΓΚΠ, φορητός οπλισμός καταδρομών, κοκ) θα αναβάπτιζαν την ΕΦ.
Κλειδί όμως για την επιτυχία του πολύτιμου έργου του αρχηγού ΓΕΕΦ, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η κατανόηση, εντός και έκτος στρατεύματος, της κρισιμότητας της αποστολής του και η ανιδιοτελής στήριξη της προσπάθειάς του. Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας της μεγαλονήσου προς όφελος του ελληνισμού, επιβάλουν την άμεση επιχειρησιακή αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς. Αν η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί ότι η αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλλει ο αρχηγός ΓΕΕΦ ισχυροποιούν τις προοπτικές συνέχισης της ύπαρξης του κυπριακού ελληνισμού, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.  
*Ο Πέτρος Σαββίδης είναι ιστορικός ερευνητής, Μ.Ρhil. Ηistory(Glasgow)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.