3/12/11

«Τα βρήκαν» Σερβία και Κόσσοβο στο ζήτημα των συνόρων

Σε συμφωνία κατέληξαν την Παρασκευή Σερβία και Κόσσοβο όσον αφορά στην οριοθέτηση και λειτουργία των συνοριακών περασμάτων σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Μέχρι στιγμής η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει τη συμφωνία του 2008 για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, με αποτέλεσμα διαδοχικές διαδηλώσεις να έχουν καταλήξει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Σερβία (KFOR) και Σέρβων διαδηλωτών.



Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτών της ειρηνευτικής αποστολής. Μόνο την περασμένη Δευτέρα, τουλάχιστον 50 στρατιώτες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν στήσει κάτοικοι στο χωριό Γιαγκνιένιτσα.

«Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά στην ανάπτυξη και διαχείριση των συνοριακών περασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί πολύ σύντομα μια ενιαία, σταθερή και μόνιμη πολιτική στο ζήτημα των σημείων διέλευσης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Από την πλευρά του πάντως, ο διαμεσολαβητής της Σερβίας, Borko Stefanovic, εξήγησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ακόμα υπάρχουν αρκετά σημεία της συμφωνίας τα οποία πρέπει να αναλυθούν περισσότερο.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, είχε ξεκαθαρίσει ότι η Σερβία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Κόσσοβο.
 http://www.zougla.gr

Οι Σέρβοι κοσοβάροι δεν θα πάρουν ρωσική ιθαγένεια






Η παράκληση 20 χιλιάδων Σέρβων κοσοβάρων για την παραχώρηση σ΄αυτούς ρωσικής ιθαγένειας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω των σχετικών θέσεων της ρωσικής νομοθεσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.Όμως θα αυξηθεί ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το πρώτο αεροσκάφος με φορτίο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ήδη απεστάλη στο Βελιγράδι.
Εκτός αυτού, η Ρωσία θα συνεχίσει τη συνδρομή στην εξασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων των Σέρβων στο Κόσοβο με πολιτικο-διπλωματικά μέσα, είπε ο Λουκασέβιτς.
 http://greek.ruvr.ru/2011/12/01/61327475.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.