4/12/11

"Βόμβα” Νταλάρα για την Ελλάδα

του Μάνου Οικονομίδη
Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα μάλλον δεν είναι απλώς… ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, που χρειάζεται «ραβασάκι» από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία εκπροσωπεί, προκειμένου να ανοίξει ζητήματα με μια δημόσια τοποθέτησή του.


Αυτό είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα, σε όποιον διαβάσει προσεκτικά τη συνέντευξή του στη σημερινή «Real News». Εκεί, ο άνθρωπος που τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου συνθηκολόγησε για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, μετά τον συντεταγμένο «εκβιασμό» που δέχτηκε από τον Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, με την επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, διαμορφώνει ένα μωσαϊκό προτεραιοτήτων για το μέλλον, που φαντάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το PSI, παραδέχεται ωστόσο ότι το βασικό ζητούμενο είναι να βρεθεί «κοινός τόπος» με την Ελλάδα. Κάτι που συνεπάγεται ότι ο κοινός αυτός τόπος… αναζητείται.
Προβλέπει ότι η Συμφωνία θα έχει υλοποιηθεί στις αρχές  του 2012, την ίδια στιγμή όμως δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι η βαθιά ύφεση θα συνεχίσει να αφήνει το ανεξίτηλο αποτύπωμά της, και καθόλη τη διάρκεια του 2013.

Παρά την προφανή σύγκρουση συμφερόντων με την άτεγκτη πολιτική και οικονομική προσέγγιση της Άνγκελα Μέρκελ, ο Τσαρλς Νταλάρα προχωρεί σε μια προσωπική υπέρβαση, και παραδέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχθεί, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, την ηγεμονία του Βερολίνου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες βάσεις για την έξοδο από την κρίση χρέους και την ύφεση.

Η συνέντευξή του ωστόσο περιλαμβάνει και μια αιχμή-βόμβα. Αναφέρεται στους πλούσιους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν… μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα χρήματά τους, και τους καλεί να τα επιστρέψουν στη χώρα, και να επενδύσουν σε αναπτυξιακές δράσεις.

Να κάνουν δηλαδή αυτό που κάνουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, όπως και όσοι πλούσιοι και επιχειρηματίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε κρίση, κατανοούν μια αυτονόητη πραγματικότητα: Δεν μπορούν να επιβιώσουν οι ίδιοι, χωρίς να επιβιώσει η χώρα τους. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να επιβιώσουν… σε βάρος της χώρας τους.

5 σχόλια:

  1. Μππαα εγώ θερρώ ότι θέλουν να αλάξουν χέρι τα υποθηκοφυλαγμένα ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ των ιδιωτών μετόχων τις ιδιωτικής τράπεζας της Ελλάδας, με αυτό τον τρόπο δυο τινά θα συμβούν, ΠΡΩΤΟΝ θα μείνει με ένα αιμοδότη μείον, η άλλη τους ιδιοκτησία, και ταυτόχρονα θα δικαιωθεί ο αγώνας των ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΝ!!! ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ για την ΟΥΣΙΩΔΗ ανεξαρτησία της Ελλάδας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μιλάνε αυτοί που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας ανοίγοντας τα σύνορα όλων των χωρών και καθιστώντας τα αδύναμα μπροστά στα μεροκάματα των 7 και 3 Ευρώ;

    Να επενδύσουν στην Ελλάδα, για να παράγουν τι;;;

    Πλοία; η Κορέα τα κάνει 10 φορές φτηνότερα.
    Ρούχα; ομοίως
    Ενέργεια; Δεν υπάρχει ούτε τεχνολογία ούτε χρήμα
    Αγροτικά προϊόντα; Παράγονται και αυτά φτηνότερα αλλού.

    Μια και μόνο μια είναι η λύση; Επιβολή δασμών εισαγωγής και αύξηση της φορολογίας.

    Ας κάνει κανείς ένα μικρό υπολογισμό των χρημάτων που θα μαζευτούν με δασμούς και τότε θα δείτε πως θα επενδύσουν όλοι, αφού η παραγωγή τους δεν θα τοποθετηθεί στο κρεββάτι του Προκρούστη, που αντιπροσωπεύουν σήμερα οι αγορές.

    Όλα τα άλλα είναι ανοησίες και ηλιθιότητες.

    Εγώ βαρέθηκα να διαβάζω τις δηλώσεις δεξιά και αριστερά του κάθε ....Προκρούστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

    ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ:

    ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ, ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ "32"
    ΣΠΑΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΚΛΠ.
    ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΦΛΩΡΙΔΗΣ.

    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ., ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑ.Ο.Σ
    Η ΝΤΟΡΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ.
    Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΩΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ.

    ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΓΙΑΥΤΟ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ακριβως εννοεις σε κομμα οταν λες αριστερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να δούμε τι θα μείνει στο τέλος από την ΕΚΤ, έτσι που το πάνε οι διαχειριστές της.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.