29/12/11

Ακήρυχτος πόλεμος

Απορώ γιατί η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζει την απορία της περιμένοντας εξηγήσεις από την τουρκική κυβέρνηση για τις «αποκαλύψεις» του τέως πρωθυπουργού - σε διάφορες χρονικές περιόδους κ. Γιλμάζ. Το θέμα δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επικαιρότητα. Το 1996 Τούρκος βουλευτής είχε μιλήσει για τις «κοινές επιχειρήσεις ακήρυχτου πολέμου που διεξάγονται σε συνεργασία επίσημου τουρκικού κράτους και “γκρίζων λύκων”».

ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ενός ηγετικού στελέχους των «γκρίζων λύκων» -ένας φυγόδικος ήταν που τον αναζητούσε η Ιντερπόλ και βρέθηκε επάνω του τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο- όχι μόνον πήγε η τότε πρωθυπουργός Τ. Τσιλέρ αλλά και ως… τιμητικό επικήδειο βγήκε το πρωτοσέλιδο λαϊκής δεξιάς τουρκικής εφημερίδας: «Εμείς κάψαμε και τη Ρόδο». Εμείς άνετα θα προσθέταμε και τη Σάμο και την Ικαρία και τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Γιατί όχι και την Ηλεία, την Ολυμπία… Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Περιουσίες εκατομμυρίων έγιναν αποκαΐδια. Ανθρώπινες ζωές θυσιάστηκαν.

Αντί, λοιπόν, να «απορούμε» με τις δηλώσεις Γιλμάζ, καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι να ρωτήσουν τις ελληνικές -δήθεν- μυστικές υπηρεσίες τι πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει για την περίοδο 1993-2006, όταν οι πυρκαγιές μαίνονταν στην Ελλάδα και όταν εικαζόταν η ανάμειξη ξένων πρακτόρων. Καλά θα ήταν, φυσικά, να μας έλεγε και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη Γ. Παπανδρέου τι είχε κάνει όταν δημοσιευόταν στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου ότι «κάψαμε τη Ρόδο» και εκείνος επεδείκνυε τις χορευτικές του ικανότητες στο ζεϊμπέκικο. Τώρα, οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία διεξάγει ανελέητο ακήρυκτο πόλεμο προέρχονται από πηγή επώνυμη.

Η Τουρκία επί σειρά ετών -αν σταμάτησε ποτέ από το 1922 ως σήμερα- διεξάγει κατά συρροήν επιχειρήσεις τρομοκρατικού περιεχομένου στα ελληνικά εδάφη και ιδίως στα νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στις δικές της ακτές. Οτι δεν σταμάτησε ποτέ το τουρκικό κράτος να επιβουλεύεται τη Ρόδο -έχει κάνει και δήλωση στο παρελθόν ο Τουργκούτ Οζάλ- και φυσικά Σάμο, Μυτιλήνη, Χίο είναι κοινό μυστικό. Η τουρκική διπλωματία ακολουθεί την πολιτική που χάραξαν οι Νεότουρκοι, στη δεκαετία του περασμένου αιώνα, απαρέγκλιτα. Απλά, έχει την πολυτέλεια να ρίχνει τις ευθύνες των τρομοκρατικών ενεργειών της στο «βαθύ κράτος», δηλαδή τους στρατιωτικούς. Κωμικά πράγματα. Η Τ. Τσιλέρ, η κυβέρνηση της οποίας έπεσε υπό το βάρος οικονομικών σκανδάλων πρέπει να δώσει λόγο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημαντικά στοιχεία για να καταφύγει στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη διεκδικώντας και αποζημιώσεις για τις τεράστιες ζημίες που προκάλεσαν οι κρατικές τουρκικές υπηρεσίες με τις τρομοκρατικές τους ενέργειες.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τα λόγια τα μεγάλα «περί φιλίας των δύο λαών, καλής γειτονίας, ευρωπαϊκής Τουρκίας» καλά θα κάνουμε να τα μαζέψουμε τάχιστα. Φτάνει που «γλεντούν» το θέαμα των πυρκαγιών, δεν είναι ανάγκη να γινόμαστε και κωμικοί στα μάτια της επίσημης Τουρκίας.
ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

5 σχόλια:

  1. Είμαστε ικανοποιημένοι απο την αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ για το θέμα;

    Αν ήταν ο Δρούτσας τώρα ΥΠΕΞ τί θα λέγαμε,ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομιζω οτι οποιαδηποτε ενεργεια και αν γινει σε διπλωματικο επιπεδο(περιμενω παντως τα μεγιστα απο διαβηματα-ενημερωσεις εως καταγγελιες για αποζημιωσεις) δεν μπορει να φερει το επιθυμητο αποτελεσμα . Η πραγματικη μας αντιδραση θα επρεπε να ειναι σε επιπεδο αναδιοργανωσης της ΕΥΠ , οικονομικης ενισχυσης της , ιδρυσης μια στρατιωτικης υπηρεσιας πληροφοριων και ταυτοχρονης αναδιοργανωσης των ενοπλων δυναμεων και κυριως της Εφεδρειας . Πρεπει να ξυπνησουμε και να προστατευτουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρηστο ειναι πολυ νωρις ακομα . Δωσε λιγο χρονο . Αυτα τα πραγματα θελουν τον χρονο τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pro,φυσικά και θα χρειαστεί χρόνος,αλλά πιστεύω ότι η πρώτη αντίδραση δεν έδωσε ενθαρυντικά μυνήματα,μακάρι να έχω άδικο.

    Θεωρώ ότι η κατάσταση στην Τουρκία υπαγορεύει για άλλη μια φορά την εξωτερική μας πολιτική,σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως και εγώ ΕΛΠΙΖΩ να έχεις άδικο αφού για το συγκεκριμένο θέμα , δεν υπάρχει καμία δήλωση προθέσεων .

    Πάντως αυτά που γράφεις είναι λογικά και πιθανά .

    Εύχομαι να κάνουν οι υπεύθυνοι αυτό που πρέπει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.