7/12/11

Πυραυλική ασπίδα στα ανατολικά σύνορα δημιουργεί η Άγκυρα Μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία για τις ιρανικές απειλές.

Η τουρκική εφημερίδα “Ακσάμ” τονίζει ότι, εξαιτίας των ειδικών της σχέσεων με το ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα επιλέξει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot. 

Του Νίκου Στέλγια

Τα τελευταία μηνύματα και οι απειλές της Τεχεράνης σχετικά με τη στάση της Δύσης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν έχουν θορυβήσει την Άγκυρα. Τη στιγμή που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η Τεχεράνη “απειλεί” την Τουρκία, η οποία εδώ και χρόνια επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεών της με τη γειτονική της χώρα, στην Άγκυρα έχουν τεθεί επί τάπητος νέα αμυντικά σχέδια για τα σύνορα Τουρκίας – Ιράν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Ακσάμ” την Τετάρτη, στην επικείμενη χειμερινή σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, οι Τούρκοι στρατηγοί και τα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης θα συζητήσουν την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στην ανατολική Τουρκία.

Στο επίκεντρο της προσοχής των Τούρκων στρατηγών βρίσκεται η άμυνα των ανατολικών επαρχιών της χώρας. Οι Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το νέο νατοϊκό πυραυλικό σύστημα δεν καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα των ανατολικών εδαφών της χώρας. Έτσι, η Άγκυρα μελετά την αγορά πυραυλικών συστημάτων από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.
 

Η Κίνα προτείνει στην Άγκυρα την εγκατάσταση πυραύλων τύπου HQ-9. Οι Τούρκοι αναλυτές εκφράζουν προβληματισμό για το βεληνεκές των κινεζικών πυραύλων και τονίζουν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 είναι προτιμότεροι. Ωστόσο, εξαιτίας των ειδικών σχέσεων της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ, η τουρκική εφημερίδα “Ακσάμ” τονίζει ότι τελικά η Άγκυρα θα επιλέξει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot.
 

Σε περίπτωση που η Άγκυρα αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους, στην Τουρκία θα εγκατασταθούν 13 πυραυλικές βάσεις και 72 πύραυλοι Patriot.
 

Υπογραμμίζουμε ότι στο δημοσίευμά της, η “Ακσάμ” επισημαίνει ότι εκτός από τις απειλές του Ιράν, η Άγκυρα προβληματίζεται και για τις πρόσφατες σκληρές δηλώσεις της Μόσχας.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα της κίνηση η Τουρκία λύνει τη σιωπή της σχετικά με τις ιρανικές απειλές. Για πρώτη φορά, η Άγκυρα κινείται για να “απαντήσει” τα ανακοινωθέντα της Τεχεράνης, τα οποία χαρακτηρίζονται το τελευταίο διάστημα από υψηλούς τόνους. Η κίνηση της Άγκυρας έρχεται σε μια περίοδο που έχει διακοπεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο της κοινής αντιμετώπισης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος και λίγο πριν την τελική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Από την άλλη, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Άγκυρα επισήμανε ότι το νέο πυραυλικό σύστημα θα έχει “αμυντικό” και όχι “επιθετικό” χαρακτήρα.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν. Η Τουρκία και άλλες χώρες προετοιμάζονται. Εμείς ; Στα οικονομικά προβλήματά μας εστιασμένοι, σχεδόν βάλαμε σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά, ενώ είναι το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί. Οι ανακατατάξεις στη περιοχή μας δρομολογήθηκαν και μεις έχουμε την προτεραιότητα, της επιβίωσης. Αν είναι να επιβιώσουμε σε υποτελή χώρα προτεκτοράτο, να μας λείπει. Η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα, αφού μας τριγυρίζουν αρπακτικά έτοιμα να μας κατασπαράξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.