3/12/11

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Σουδανό υπ. Άμυνας

Ο Σουδανός υπουργός Άμυνας , Αμπντελραχίμ Μοχάμεντ Χουσείν , θεωρείται ύποπτος για έγκλημα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία το ΔΠΔ υποστηρίζει ότι έπραξε την περίοδο 2003-2004, κατά την διάρκεια του πολέμου στο Νταρφούρ.
Την περίοδο από τον Αύγουστο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2004, ο Μοχάμεντ Χουσείν ήταν υπουργός Εσωτερικών του Σουδάν και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Ναρφούρ, που βρίσκεται στο στο δυτικό μέρος της χώρας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του ΔΠΔ, «ο νυν υπουργός Άμυνας είναι ποινικά υπεύθυνος για τις θηριωδίες που έγιναν στο Νταρφούρ, όσο κανένας».

Ήδη, έχει εκδοθεί από την Χάγη ένταλμα σύλληψης εναντίον του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο-Οκάμπο, σε παλιότερη συνέντευξή του δήλωσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν και οι πολιτοφύλακες Τζαντζαουίντ δολοφόνησαν 35.000 ανθρώπους ενώ 2,5 εκατομμύρια είναι τα θύματα της εκστρατείας βιασμών, πείνας και φόβου στους προσφυγικούς καταυλισμούς... Γυναίκες 70 χρόνων και εξάχρονα κορίτσια βιάστηκαν», πρόσθεσε και διευκρίνισε πως στόχος της γενοκτονίας, που συνεχίζεται, είναι οι φυλές Φουρ, Μασαλίτ και Ζαγκάουα στο Νταρφούρ, οι οποίες εξεγέρθηκαν το 2003 κατά της κυβέρνησης.

Ανώτατος Σουδανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον ένταλμα κατά του Μοχάμεντ Χουσείν «γελοίο» και το ΔΠΔ «όργανο της Δύσης» που έχει σκοπό την αποσταθεροποίηση του Σουδάν.
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.