30/12/11

"Ισχυρό μήνυμα" η πώληση των F-15 στη Σαουδική Αραβία

Η πώληση 84 αμερικανικών καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών F-15 στη Σαουδική Αραβία στέλνει "ισχυρό μήνυμα" ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια στον Κόλπο, σε μια στιγμή που το Ιράν απειλεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Η συναλλαγή, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, "θα βελτιώσει τις ικανότητες της Σαουδικής Αραβίας για την αποτροπή και την άμυνα κατά των εξωτερικών απειλών για την εθνική κυριαρχία της", δήλωσε ο 'Αντριου Σαπίρο, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη συμφωνία ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών κατασκευασμένων από την εταιρεία Boeing στην πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα υποστηρίξει πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και θα δώσει στην αμερικανική οικονομία μια ετήσια ώθηση 3,5 δισ.δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι η διακυβερνητική συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή 84 νέων αεροσκαφών και αναβαθμίσεις σε 70 υφιστάμενα αεροσκάφη καθώς και πυρομαχικά, ανταλλακτικά, εκπαίδευση, συντήρηση και υλικοτεχνική υποστήριξη.

"Η συμφωνία αυτή ενισχύει την ισχυρή και διαρκή σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία και καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ισχυρή αμυντική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας ως βασική συνιστώσα για την περιφερειακή ασφάλεια", τονίζει ο Έρνεστ σε ανακοίνωσή του από τη Χαβάη, όπου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περνά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Φωτογραφία από F-15

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

  1. Σε μια μελέτη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κυριαζή και των Συνεργατών του, παρουσιάζεται το F-15, ως το μόνο αεροπλάνο στου οποίου την εμβέλεια ενέπιπτε όλη η τουρκική επικράτεια.

    Αν και υπήρξε το πλέον δοκιμασμένο πολεμικό και επιτυχημένο πολεμικό αεροπλάνο των τελευταίων 20 ετών η παραγωγή του έχει σταματήσει προ πολλού.

    Επρόκειτο να αγορασθεί από την Ελλάδα αντί του F-16, το οποίο όμως δεν έχει τόσο μεγάλη εμβέλεια.

    Έχει ακουστεί ότι ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης "έκανε δώρο" στους τούρκους την αγορά του F-16 και όχι του F-15 ....... υποτίθεται για να τους καλοπιάσει ....!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού τα έκανε μαντάρα η Lockheed Martin με τα F-22 και τα F-35 και – το σπουδαιότερο - στην Προεδρία δεν υπάρχει Τεξανός, καιρός να στραφούν στην ανταγωνίστρια Boeing (στον Αμυντικό Τομέα εδώ, αφού η Boeing στον Τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας τα πάει μια χαρά – ύστερα από χρόνια - στην κονταρομαχία δισεκατομμυρίων με την Airbus).

    Σύμφωνα με σχετικό άρθρο (30-12-2011) στην Wall Street Journal, η Ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο επί της αγοράς αυτής των F-15, που πλησιάζει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

    Ο Anthony Cordesman, αμυντικός αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι τώρα οι ανησυχίες των ισραηλινών στρατιωτικών για το Ιράν ξεπέρασαν τους πιθανούς κινδύνους που το Ισραήλ αντιλαμβάνεται ότι θα μπορούσαν να προέλθουν από την Σαουδική Αραβία ή από άλλα Αραβικά κράτη, που αποκτούν βελτιωμένα στρατιωτικά υλικά. «Πάντως, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να ήρθε σαν έκπληξη στον οποιονδήποτε στο Ισραήλ», είπε ο Cordesman.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.