28/1/12

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου

 Σε πολύ θερμό κλίμα και με εμφανή την πρόθεση για επίλυση του προβλήματος αλλά και των εμποδίων που θέτουν οι συνθήκες, διεξήχθη  ενώπιον της ολομέλειας του κοινοβουλίου χθες Πέμπτη 26/1/2012 η συζήτηση για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές διασυνδέσεις της Λήμνου.
Ο βουλευτής κ. Γαληνός με επίκαιρη ερώτηση ανέδειξε τις τραγικές συνθήκες αποκλεισμού που βιώνουν οι κάτοικοι της Λήμνου ως προς της ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις.

Ο κ. Γαληνός  όσον αφορά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις ζήτησε την άμεση αντικατάσταση του πλοίου «AQUA MARIA» με πιο σύγχρονο πλοίο ενώ αναφορικά με τις αεροπορικές συνδέσεις  ζήτησε παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υψηλών  τιμών καθώς και μεταβολή του προγράμματος πτήσεων ώστε οι πτήσεις Αθηνών-Αλεξανδρούπολης και Αθηνών-Καβάλας, να κάνουν ενδιάμεσους σταθμούς στη Λήμνο.
Τέλος ο κ. Γαληνός έθεσε το ζήτημα μίας νέας στρατηγικής που θα λύνει τον φαύλο κύκλο που σήμερα λειτουργεί ως τροχοπέδη για πολλά νησιά του Αιγαίου: «Βάζουν παλιά επιβατικά πλοία, γιατί η επιβατική κίνηση είναι περιορισμένη και δεν τους συμφέρει να βάλουν καινούργια. Η κίνηση είναι περιορισμένη επειδή, εξαιτίας της παλαιότητας των πλοίων οι συνθήκες του ταξιδιού δεν είναι καλές και η διάρκεια πολύ μεγάλη».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λήμνου τόνισε ότι: «Οι κάτοικοι έχουν δίκιο. Η Λήμνος έχει αδικηθεί.»
Ως προς το άμεσο θέμα της αντικαταστάσεως του πλοίου AQUA MARIA, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το υπουργείο έχει  πιέσει την εταιρεία,  έχει θέσει αίτημα για αντικατάστασή του και περιμένει απάντηση την επόμενη εβδομάδα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι  η εταιρεία έχει μια ισχυρή σύμβαση στα χέρια της και το πλοίο AQUA MARIA, σύμφωνα με όλες τις απόψεις της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου, πληρεί τους όρους συμβάσεως. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα αναμείνω την απάντηση της εταιρείας για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Εγώ δεν έχω τη νομική δυνατότητα να επιβάλω στην εταιρεία. Όμως, είμαστε σε μια συζήτηση και πιστεύω ότι αυτή γίνεται σε καλό κλίμα».
Για τον συνολικό σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στο Βόρειο Αιγαίο ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Το θέμα της ακτοπλοΐας μας καίει, μας απασχολεί, μας ανησυχεί και δεν θα το αφήσουμε στην τύχη του».
Προανήγγειλε την δεύτερη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής για την ακτοπλοΐα η οποία θα λάβει αποφάσεις δεσμευτικές για την κυβέρνηση, την διεξαγωγή ημερίδας στη Μυτιλήνη στις 9 Φεβρουαρίου υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και την επόμενη ημέρα (10/2/2012)  συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στη Μυτιλήνη με στόχο να ανοίξει από μηδενική βάση η συζήτηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στο Βόρειο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.