12/1/12

«Απαισιόδοξες» οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε απόρρητη έκθεσή τους, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την πιο αισιόδοξη άποψη που εκφράζει το Πεντάγωνο, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Los Angeles Times.


Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που επιδόθηκε στον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο οι πρόοδοι που έχουν γίνει στο Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ «έχουν δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της μαζικής διαφθοράς, της ανίκανης (αφγανικής) κυβέρνησης και των επιθέσεων των Ταλιμπάν που δρουν από το γειτονικό Πακιστάν», αναφέρει η LA Times, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους που είχαν πρόσβαση στην έκθεση, αλλά ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκθεση αυτή, την οποία συνέταξε η CIA και 15 ακόμη αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της αφγανικής κυβέρνησης στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν την στρατηγική τους της αποχώρησης και της παράδοσης της ασφάλειας στις τοπικές αρχές μέχρι το 2014, όπως προβλέπεται.

Αυτά τα συμπεράσματα, που έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου, έχουν απορριφθεί από τους αμερικανούς αξιωματούχους του στρατού που είναι υπεύθυνοι γα την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, επισημαίνει η LA Times.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα είχε διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ «κερδίζουν» στο Αφγανιστάν.

«Πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, βαίνουμε προς τη νίκη αυτής της σύγκρουσης», είχε πει τότε ο Πανέτα έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν.

«Είμαστε σε ένα σημείο όπου κάνουμε τεράστιες προόδους. Υπάρχουν ακόμη απειλές, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε; Προφανώς», είχε προσθέσει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.