12/1/12

Γιατί το ρωσικό αεροπλανοφόρο επισκέφτηκε την Σύρια; Μια ανάλυση από την Κίνα.

People today, Κίνα.
Στις 7 Ιανουαρίου, η πολιτικά ασταθής Συρία δέχθηκε έναν σπάνιο επισκέπτη, το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».
Η επίσκεψη του αεροπλανοφόρου στην Συρία κατά τη διάρκεια μιας τόσο ευαίσθητης περιόδους πυροδότησε αμέσως διάφορες αντιδράσεις.


Τα συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η επίσκεψη ήταν «μια ένδειξη αλληλεγγύης με τον συριακό λαό», ενώ ο Ρώσοι στρατιωτικοί επέμεναν ότι το αεροπλανοφόρο ήταν σε κανονική υπηρεσιακή πορεία, και αγκυροβόλησε στο συριακό λιμάνι του Ταρτούς για να εφοδιαστεί, τονίζοντας ότι δεν είχε να κάνει με την τρέχουσα συριακή κατάσταση.

Την ίδια ώρα, τα κυριότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν άρθρα που υποστήριζαν ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία απόπλευσαν στα συριακά ύδατα για να ανασταλεί μια ξένη εισβολή.
Το ίδιο γεγονός οδήγησε σε διαφορετικές προσεγγίσεις, συγχύζοντας τον κόσμο σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν το αεροπλανοφόρο να επισκεφτεί την Συρία.

Η ερμηνεία των Ρώσων στρατιωτικών πρέπει να θεωρηθεί ως η εγκυρότερη, χωρίς να αναφέρουμε ότι όντως η πορεία του αεροπλανοφόρου είχε χαραχθεί πριν από πολύ καιρό.

Η ερμηνεία των συριακών μέσων ενημέρωσης και η πλατιά κάλυψη του γεγονότος είναι κατανοητές. Η χώρα βρίσκεται υπό τεράστια εσωτερική και διεθνή πίεση και επιθυμεί να αποθρασύνει τις ξένες δυνάμεις ερμηνεύοντας την άφιξη του ρωσικού στολίσκου ως έμπρακτή μεγάλη υποστήριξη. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει διαφορετικό σχέδιο.

Αυτό το γεγονός, για άλλη μια φορά κατέδειξε ότι τα δυτικά «mainstream media» έχουν μεγάλη επιρροή για τον σχηματισμό της κοινής γνώμης. Προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ρωσία σαν να έχει δεθεί με την συριακή κυβέρνηση, για να ασκήσουν πιέσεις επί της Ρωσίας.

Βάλτε κατά μέρος την σκέψη που έφεραν τα δυτικά μίντια και σκεφτείτε ευρύτερα. Η άποψη ότι η Ρωσία υποστηρίζει την συριακή κυβέρνηση είναι γεμάτη τρύπες. Παρά του γεγονότος ότι η Ρωσία εξέφρασε την γνώμη της ως αντίθετη σε κάθε εξωτερική επέμβαση στη Συρία πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, είναι απλά προσκολλημένη στη συνεπή θέση της εξωτερικής πολιτικής της, που ταιριάζει εξάλλου με τους κανόνες του κανονικού διεθνούς πρότυπου συμπεριφοράς.

Ενώ το ρωσικό αεροπλανοφόρο επέμενε για το αρχικά προσχεδιασμένο ταξίδι του, πραγματοποίησε ενέργειες ρουτίνας και απόπλευσε γρήγορα μακριά από το συριακό λιμάνι μετά από μια σύντομη στάση. Περαιτέρω, η Ρωσία δεν προέβη σε καμία άλλη υποστηρικτική ενέργεια, όπως την προμήθεια όπλων, αποστολή στρατευμάτων, κλπ… παρά την πίστη που υπάρχει για δυνατή υποστήριξη.

Για να είμαστε αντικειμενικοί, κάθε πράξη της Ρωσίας γίνεται μόνο και μόνο για να προστατεύσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Για το ζήτημα της Συρίας, αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ρωσία είναι να προστατέψει τα δικά της κεκτημένα συμφέροντα, αντί να υποστηρίξει απλά κάποιον η να του αντιτίθεται.

Αναλύοντας με αυτή τη προοπτική, η δράση του ρωσικού στολίσκου ήταν μόνο να ενισχύσει περαιτέρω την διπλωματική θέση της Ρωσίας με συγκεκριμένες ενέργειες για την προειδοποίηση διάφορων πολιτικών δυνάμεων να μη βλάψουν τα συμφέροντα της, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά τους για το ζήτημα της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, αν αλλάζει η κατάσταση στη Συρία στο μέλλον, η Ρωσία χρειάζεται επίσης να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα προετοιμασίας, όπως την απόσυρση του ομογενών της, την προστασία των εξωτερικών περιουσιακών στοιχείων της, κλπ…
Εκ του ασφαλούς, μπορούμε να πούμε ότι ο πλους του ρωσικού αεροπλανοφόρου δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο η λιγότερο από το να καταφέρει δυο σκοπούς, τον ένα «Δηλωτικό», τον άλλον «Διατακτικό».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.