18/1/12

Σε ενεργειακή κρίση η Τουρκία λόγω κακοκαιρίας

Εκατομμύρια πολίτες της Κωνσταντινούπολης επηρεάστηκαν. Δεν επαρκούν τα αποθέματα του φυσικού αερίου, παραδέχονται οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Του Νίκου Στέλγια
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στο δυτικό τμήμα είναι πολύ μεγάλο και με πολλές διαστάσειςΤην στιγμή που ο υδράργυρος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας και οι κάτοικοι του Βαν εξακολουθούν να δίνουν άνιση μάχη με την χιονιά, λίγους μόλις μήνες μετά τον μεγάλο φονικό σεισμό του Οκτωβρίου, η τουρκική κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας.


Χθες αργά το βράδυ, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Άγκυρα προειδοποίησε την τουρκική κοινωνία ότι τα ενεργειακά της αποθέματα δεν επαρκούν για να αντεπεξέλθουν στην ζήτηση στις επαρχίες του Μαρμαρά και της Μικρής Ασίας.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό πρακτορείο «Τζιχάν», το οποίο διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, με επίσημο ανακοινωθέν από την ιστοσελίδα της, η τουρκική εταιρία φυσικού «BOTAŞ», ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα του φυσικού αερίου της Τουρκίας εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης των τελευταίων ημερών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένα μεγάλο κύμα κακοκαιρίας έχει πλήξει πολλές περιοχές της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, χιονίζει κατά διαστήματα και την νύχτα στους δρόμους σχηματίζεται παγετός. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Πόλη καθώς και σε πολλές περιοχές του Μαρμαρά σημειώθηκε γενική διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία διήρκεσε για πολλές ώρες. Εκατομμύρια πολίτες επηρεάστηκαν από την διακοπή και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναγκάστηκαν να διακόψουν τις υπηρεσίες τους. Η ανακοίνωση της τουρκικής εταιρίας έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά από αυτή την ιστορική διακοπή.

Η τουρκική εταιρία «BOTAŞ» καλεί δημοσίως τους αρμόδιους φορείς της Τουρκίας να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τονίζει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στο δυτικό τμήμα είναι πολύ μεγάλο και με πολλές διαστάσεις. Η εταιρία κάνει λόγο για «14 πολύ δύσκολες ημέρες» και επισημάνει ότι οι διακοπές είναι πλέον αναγκαίες.

Η νέα ιστορική εξέλιξη στην Τουρκία έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ιράν - Τουρκίας χαρακτηρίζονται από ένταση εξαιτίας τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας καθώς και την πολιτική κρίση στην Συρία. Ως γνωστόν, το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Τουρκίας στο πεδίο του φυσικού αερίου. Από την άλλη, η νέα κρίση έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα υψώνει τους τόνους στην Μεσόγειο και επισημάνει ότι είναι παρών στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και στην κυπριακή ΑΟΖ.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.