14/1/12

«Σκελετοί» στη «ντουλάπα» της τουρκικής οικονομίας…


Μελέτη του συντηρητικού Heritage Foundation στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, αποκαλύπτει ότι τα δεδομένα για την εξωραϊσμένη εικόνα που παρουσιάζεται δημοσίως για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν ανταποκρίνεται και τόσο στην πραγματικότητα…

Παρότι η χώρα φιλοδοξεί να ανήκει μέχρι το 2023 στις δέκα πιο προηγμένες οικονομίες του πλανήτη, η κατάταξη στη θέση 73 σε ένα κατάλογο 184 χωρών με βάση το κριτήριο της οικονομικής ελευθερίας, δεν είναι σίγουρα ότι καλύτερο θα μπορούσαν οι Τούρκοι να περιμένουν, τουλάχιστον σε επίπεδο «δημόσιας εικόνας», της εικόνας δηλαδή που προσπαθούν να προωθήσουν για την οικονομία τους προσδίδοντάς της διεθνή επενδυτική δυναμική.

Η τουρκική οικονομία λαμβάνει τον βαθμό «62,5» και κατάταξη ως «σχετικά ελεύθερη» οικονομία, ακολουθούμενη από τη Σαουδική Αραβία, ενώ στην 72η θέση βρίσκεται το Μαυροβούνιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το τουρκικό «σκορ» είναι λίγο καλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι «59,5». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κατάταξη της Τουρκίας είναι στη θέση 34 σε ένα σύνολο 43 χωρών.
Ανησυχητικό είναι το ότι η βαθμολογία της Τουρκίας υποχώρησε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά «1,7», το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να αποδοθεί σε μια «έκρηξη» των κυβερνητικών δαπανών. Ωστόσο, επαινετικά είναι τα σχόλια για τον τραπεζικό τομέα της χώρας που φέρεται να τα έχει καταφέρει καλά εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενώ σημειώνεται ότι παρότι η τουρκική παραμένει μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, έχει τα δικά της μειονεκτήματα.

Την παρουσίαση της μελέτης εντοπίσαμε σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης διαδικτυακής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».
http://www.defence-point.gr/news/?p=33720 

1 σχόλιο:

  1. Το ωραίο είναι ότι στην ίδια τη ντουλάπα της Τουρκίας κρύβονται οι σκελετοί που διέλυσαν ΟΧΙ μόνον την οθωμανικη αυτοκρατορία, αλλά υπέταξαν στην υποτέλεια τους και την Αγγλία και της ΗΠΑ κι όλες της ομορφιές της Ελλάδας, κι έρχονται τώρα απ΄την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Heritage Foundation σε συνεργασία με την The Wall Street Journal, σαν ειδήμονες των ακάλυοτων επιταγών τους, να μας πουν για το φάρδος του στριγκιού που καλύπτει τα οπίσθιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.