11/1/12

Όποιος καεί στο γάλα, φυσάει -και σωστά πράττει- τα πλοία που μεταφέρουν πυρομαχικά να φύγουν

Ολονύκτιο θρίλερ με ρωσικό πλοίο που μεταφέρει πυρομαχικά
Αποδεσμεύτηκε και απέπλευσε από Λεμεσό
Η Κύπρος δεν ήταν στον προορισμό του πλοίου, αλλά βρέθηκε στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό, λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατούσε στην περιοχή.
Λεμεσός: Αποδεσμεύτηκε τελικά και αφέθηκε ελεύθερο να αποπλεύσει από τη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, πλοίο ρωσικών συμφερόντων, που μεταφέρει δεκάδες τόνους πυρομαχικών και είχε αρχικό προορισμό τη Συρία.
Το πλοίο με σημαία Αγίου Βικεντίου, είχε ζητήσει ανεφοδιασμό ενώ βρισκόταν στα ανοικτά της Λεμεσού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι το πλοίο αποδεσμεύτηκε, αφού άλλαξε προορισμό και δεν θα πάει τελικά στη Συρία.
Είπε επίσης ότι η Κύπρος δεν ήταν στον προορισμό του πλοίου, αλλά βρέθηκε στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό, λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατούσε στην περιοχή.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι έγιναν σχετικοί έλεγχοι και ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
1. Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από τις Τελωνειακές Αρχές, χθες 10 Ιανουαρίου, το απόγευμα, ότι αγκυροβόλησε στη λιμενική περιοχή Λεμεσού, το πλοίο CHARIOT με σκοπό τον εφοδιασμό του με καύσιμα.
2. Η Κύπρος δεν αποτελούσε προορισμό του πλοίου αλλά αναγκάστηκε να καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο του λιμένα της Λεμεσού λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.
3. Το πλοίο φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών και ανήκει στη ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία Westberg Ltd (St. Petersburg, Russia).
4. Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Αγίας Πετρούπολης στις 09 Δεκεμβρίου 2011.
5. Τελωνείο και Λιμενικές αρχές προέβησαν στις νενομισμένες διαδικασίες και έλεγχο των εγγράφων του πλοίου και του φορτίου. Επίσης, προέβηκαν σε εξωτερικό έλεγχο των 4 εμπορευματοκιβωτίων και της ηλεκτρογεννήτριας που βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου. Ο φυσικός έλεγχος του περιεχομένου των εν λόγω εμπορευματοκιβωτίων δεν ήταν εφικτός, λόγω στενότητας χώρου. Διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έφερε επικίνδυνο φορτίο, με προορισμό τη Συρία και την Τουρκία.
6. Οι αρμόδιες Αρχές απαγόρευσαν τον εφοδιασμό με καύσιμα και τον απόπλου του πλοίου από το αγκυροβόλιο Λεμεσού μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση. Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων αρχών, οι πλοιοκτήτες του εν λόγω πλοίου αποφάσισαν να αλλάξουν τον προορισμό του φορτίου. Επιπλέον, λήφθηκαν υπόψη οι Κανονισμοί και Αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν τα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη κατάσταση στη Συρία. Διαπιστώθηκε ότι δεν παραβιάζονται τα σχετικά περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.
Κατόπιν των ανωτέρω, δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες και δόθηκε η άδεια εφοδιασμού με καύσιμα και απόπλου του πλοίου.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Όποιος καεί στο γάλα, φυσάει -και σωστά πράττει- να αυθυποβάλλεται σε ομοιο-ψυχοθεραπεία, για να προσεγγίζει την ομορφιά σ"Το πρόσωπο του τέρατος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.