30/1/12

Η στρατηγική και η πολιτική του Ερντογάν στο Κουρδικό


Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Ταγίπ Ερντογάν, με την άνοδό του στην εξουσία, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική στο Κουρδικό. Μάλιστά, το 2005, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωθυπουργία διανοουμένων, καλλιτεχνών, πολιτικών και συνδικαλιστών, οι οποίοι είχαν υπογράψει κοινή δήλωση με την οποία καλούσαν το ΡΚΚ να αφήσει το όπλα, ο Ερντογάν τους έπε ότι «Το Κουρδικό, όπως και άλλα αρκετά προβλήματα που απασχολούν την Τουρκία, για μας είναι πρόβλημα εκδημοκρατισμού». Μάλιστα ο Ερντογάν τους υπενθύμισε παλιότερη δήλωση που είχε κάνει κατά την επίσκεψή του στο Ντιγιαρμπακίρ, όταν είπε ότι «Το Κουρδικό πρόβλημα είναι δικό μου πρόβλημα και θα το λύσουμε κυρίως μέσω του εκδημοκρατισμού».

Ο Ερντογάν μέχρι πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2011, ακολούθησε πολιτική ήπιας προσέγγισης του όλου θέματος, μια πολιτική που κινήθηκε σε δυο κατευθύνσεις.
Η μια ήταν η προσέγγιση των Κούρδων, με στόχο να πάρει με το μέρος του όσο το δυνατόν περισσότερους Κούρδους παράγοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εξασφάλιζαν πολύτιμες κουρδικές ψήφους στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το κύριο κίνητρο δεν ήταν η παραχώρηση δικαιωμάτων στον κουρδικό λαό, αλλά η εκχώρηση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στους παράγοντες, για να ασκήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους αναλόγως επιρροή στις μάζες των Κούρδων ψηφοφόρων, χωρίς να θιγούν πολιτικά ζητήματα, όπως η κουρδική ταυτότητα, η εκπαίδευσης τη μητρική γλώσσα κλπ.
Σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση έπαιξαν το ισλαμικό τάγμα Νακσιμπεντί, στο οποίο ανήκε ο Τουργκούτ Οζάλ, και το ισλαμικό τάγμα Νουρ, ιδρυτής του οποίου ήταν ο Κούρδος Σαΐντ-ι-Νουρσί. Να σημειωθεί τα τάγματα αυτά, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο Κουρδιστάν, έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν διαχρονικά καθοριστικό ρόλο στη στάση των Κούρδων πιστών απέναντι στην οθωμανική και αργότερα την τουρκική εξουσία. Το πρώτο ήταν πάντα υπέρ της συνεργασίας με την εξουσία, και το δεύτερο υποστήριζε την κουρδική ταυτότητα. Μάλιστα, ο Σαΐντ-ι-Νουρσί, επειδή θεωρήθηκε από το καθεστώς ως εθνική απειλή, μετά το θάνατό του θάφτηκε σε τοποθεσία που μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη. Αυτό το επικίνδυνο για τον τουρκικό εθνικισμό ισλαμικό τάγμα, άλωσε ο Φετουλλάχ Γκιουλέν, ο οποίος το μετέτρεψε σε εργαλείο του τουρκικού εθνικισμού και από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Ερντογάν και του ΑΚΡ.
Η άλλη κατεύθυνση ήταν η πολιτική διαχείριση του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, με στόχο μια άτυπη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καλλιεργώντας ταυτόχρονα ένα κλίμα αισιοδοξίας για πολιτική λύση του Κουρδικού, μέσω της παραχώρησης συνταγματικών δικαιωμάτων στους Κούρδους της Τουρκίας. Το κλίμα αυτό καλλιεργήθηκε κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης που έδειξε το κουρδικό κίνημα και το ΡΚΚ στο τουρκικό κράτος, το οποίο κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί του, διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Όσλο της Νορβηγίας.
Το στρατήγημα του Ερντογάν σε μεγάλο βαθμό πέτυχε, αφού το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε προεκλογικά στους Κούρδους ψηφοφόρους, για παραχώρηση συνταγματικών δικαιωμάτων, λειτούργησε υπέρ του ΑΚΡ, το οποίο είχε ως υποστηρικτή του τους Κούρδους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες και το υπερόπλο που ακούει στο όνομα Ισλάμ. Το ΑΚΡ κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο από τις κουρδικές ψήφους, τις οποίες ο Ερντογάν μετέφρασε κατά το δοκούν.
Έτσι, μετεκλογικά, ο Ερντογάν, που ένιωσε ενισχυμένος, σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους Κούρδους που συνεχίζουν να υποστηρίζουν το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, αλλά και απέναντι στο ΡΚΚ.
Πριν αναφερθούμε στην πολιτική που ακολουθεί μετεκλογικά ο Ενρτογάν απέναντι στο Κουρδικό, θα ήταν χρήσιμο να δούμε ποια ήταν η πολιτική του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα με το κλίμα αισιοδοξίας, που οφειλόταν στο γεγονός ότι το τουρκικό κράτος κάθισε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ, οι Κούρδοι προετοιμάζονταν για την επόμενη μέρα. Ο Οτζαλάν μιλούσε για μια Επιτροπή Τεκμηρίωσης και Συμφιλίωσης, που θα εξιχνίαζε όλα τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα που έγιναν εναντίον των Κούρδων από το τουρκικό κράτος και τις παραστρατιωτικές του δομές και για μια Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, που θα εξέταζε το πλαίσιο της συνταγματικής λύσης του Κουρδικού.
Παράλληλα, οι Κούρδοι, για καλό και για κακό, προετοίμαζαν μεθοδικά τις δομές ενός κρατικού μηχανισμού που θα λειτουργούσε εν παραλλήλω με τις υφιστάμενες δομές του τουρκικού κράτους. Μάλιστα, είχαν θέσει σταδιακά σε εφαρμογή ένα σύνταγμα, που καθόριζε τη λειτουργία αυτού του άτυπου παράλληλου κουρδικού κράτους, το οποίο, σημειωτέον διαθέτει τη δική του νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία.
Ο Ερντογάν, λοιπόν, μετά τις εκλογές, κλήθηκε να χειριστεί το Κουρδικό, έχοντας να διαχειριστεί από τη μια πλευρά την ισχυροποίηση του κόμματός του στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας αλλά και στο Κουρδιστάν, και από την άλλη το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και το ΡΚΚ, που με διάφορες μετωπικές οργανώσεις έχτιζε μεθοδικά το παράλληλο κουρδικό κράτος, δια παν ενδεχόμενον.
Ο Ερντογάν είχε να ακολουθήσει δυο δρόμους.
Ο ένας ήταν ο δρόμος του διαλόγου, για την εξεύρεση συνταγματικής λύσης, που θα άνοιγε το δρόμο για την τελική διευθέτηση του Κουρδικού. Και όταν μιλούμε για τελική διευθέτηση, εννοούμε την αναγνώριση της κουρδικής εθνικής ταυτότητας και του δικαιώματός της στην αυτοδιάθεση, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στον διαμελισμό της Τουρκίας.
Ο άλλος δρόμος ήταν ο παραδοσιακός. Δηλαδή άσκηση στρατιωτικής βίας εναντίον των ανταρτών, βομβαρδισμοί, επιχειρήσεις και θάνατοι, καθώς και διώξεις εναντίον των μελών των μετωπικών οργανώσεων.
Ο Ενρτογάν ακολούθησε και τους δυο δρόμους. Δηλαδή, ακολούθησε μια στρατηγική διπλής αντιπαράλληλης κατεύθυνσης. Βλέποντας ότι η ισχυρή θέση του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος ανάμεσα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, από τη μια πλευρά ενισχύει την διαπραγματευτική του θέση και από την άλλη αυξάνει τους κινδύνους για την ενότητα της Τουρκίας, αποφάσισε να κινηθεί με αποφασιστικότητα εναντίον του ΡΚΚ, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου.
Έτσι, αφού οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών στόχων στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), και αφού οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, υποβοηθούμενες από επιθετικά ελικόπτερα έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες ιδιαίτερα σε ανώτερο στελεχιακό δυναμικό στο ΡΚΚ, οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες φέρονται να συνεχίζουν τις συνομιλίες με ανώτερα πολιτικά στελέχη του ΡΚΚ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Κλείνοντας το σημείωμά μας να επισημάνουμε ότι πέρα από το γενικό στόχο, που είναι η διαπραγματευτική αποδυνάμωση του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος και του ΡΚΚ, ο Ερντογάν επιδιώκει να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις από τους Κούρδους την Άνοιξη του 2012. Τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Τουρκία και η Αραβική Άνοιξη είναι σε αποδρομή, μια Κουρδική Άνοιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πολύ επικίνδυνη αλλεργία στην ήδη επιβαρημένη υγεία της Άγκυρας.
Αν της λέγαμε περαστικά της Άγκυρας θα μας πιστεύατε;
 Κυριακάτικη Δημοκρατία

30 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα οδηγείται στο απόλυτο χάος,η Τουρκία θα μείνει αδιάφορη;

    Κουρδικό,Συρία,Κυπριακό,ελπίζω να μην προσθέσουν στην ατζέντα τους για το άμεσο μέλλον και την Ελλάδα,αν και πολύ αμφιβάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα βουνά τα λαγκάδια και την ΑΟΖ, της Κύπρου και Ελλάδας στη Μεσόγειο, τα προστατεύουν από κοινού ΗΠΑ ΑΓΓΛΙΑ, με τα ατομικά τους όπλα, και το πιλότο ΙΣΡΑΗΛ, ξεχειλίζοντας από κατανόηση για τον ευλογημένο τόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 29 Ιανουαρίου 2012 2:45 μ.μ.
    Και αν αυτα που γραφεις ειρωνικα αποδειχτουν στο μελλον οτι ετσι ειναι τοτε εσυ σαν καλος ανθρωπος που εισαι απο που λες να ζητησεις μια συγγνωμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. -1-

    Και αυτο για συνεχεια με ...συνεπεια σαν επιδορπιο=


    Μία ανέλπιστη ευκαιρία για άμεση υπερ-ενίσχυση της ισχύος της ΠΑ με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, ανάλογη με ότι έχει συμβεί με τα 400 άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams, έστω και αν εδώ δεν πρόκειται για δωρεάν αοδοχή, παρουσιάζεται με την απόσυρση λόγω οικονομικών περικοπών αλλά και απόσυρσης των ΗΠΑ από το Ιράκ όπου στάθμευάν, 48 μαχητικών αεροσκαφών F-15C/D από την USAF.


    Ενδιαφέρον για την απόκτηση 24 από αυτά τα αεροσκάφη τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση έχει ήδη εκδηλώσει η Αεροπορία του Ισραήλ ενδιαφέρεται για την απόκτηση μέρους αυτών των αεροσκαφών ως μία λύση ανάγκης μέχρι την έλευση των πρώτων F-35 τα οποία κατά τους Ισραηλινούς θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2017.


    Τα αεροσκάφη είναι σε άριστη κατάσταση, κατασκευής μεταξύ 1990-2000 και έχουν μπροστά τους τουλάχιστον 15-25 χρόνια επιχειρησιακής ζωής.

    Το κόστος κτήσης και επιχειρησιακής αξιοποίησης με πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης (SLEP) υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος (τόσο το υπολογζουν οι Ισραηλινοί) και ακόμα και αν οι Ισραηλινοί απορροφήσουν τα 24 από αυτά, τα εναπομείναντα 24 είναι κοντά στο κρίσιμο νούμερο των 30 μαχητικών τα οποία επρόκειτο να αγοραστούν το 1999 και την τελευταία στιγμή στο ΚΥΣΕΑ άλαξε η εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και επιλέχθηκαν τα F-16 Block 52+.

    Σίγουρα θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα 6 F-15C/D για να σχηματιστεί μια υπερενισχυμένη Μοίρα στην ΠΑ, ενός αεροσκάφους, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι το μοναδικό που μπορεί "να παίξει μπάλα" στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μια κοινή ελληνοϊσραηλινή κρούση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την απόκτηση των αεροσκαφών αυτών θα έδινε μία προσωρινή λύση στην ΠΑ μέχρις ότου η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιωθεί. Με κόστος στην χειρότερη περίπτωση 300 εκατ. δολαρίων αποπληρωτέων με FMS η χώρα "θα άλλαζε κατηγορία" σε ότι αφορά τις αποστολές CAP και COMAO στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της τουρκικής ενδοχώρας.

    Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένα αεροσκάφος το F-15 Silent Eagle το οποίο από πολλούς θεωρείται η καλύτερη απάντηση στο F-35, του οποίου ένας μικρός αριθμός 10-20 αεροσκαφών (και λέμε μικρός γιατί το κόστος του φτάνει τα 115 εκατ. δολάρια) θα συμπλήρωνε κατά απόλυτο τρόπο την δύναμη των 24-30 F-15C/D και θα δημιουργούσε μια δύναμη κρούσης/αποτροπής που θα έκανε να το σκεφθεί τρεις φορές, όποιον εποφθαλμιούσε τα ελληνικά ή κυπριακά κοιτάσματα πετρελαίου.

    Η απόκτηση των αεροσκαφών αυτών θα μπορούσε να συνοδευτεί με την επιτέλους απόσυρση των A-7 και εν συνεχεία με την προμήθεια Silent Eagle να ξεκινήσει περί το 2017 η απόσυρση των 35 F-4E AUP τα οποία και σημαντικό αριθμό πιλότων απαιτούν και μεγάλο κόστος λειτουργίας έχουν.

    Αναμφίβολα μία τέτοια επένδυση ακόμα και εφόσον τα αεροσκάφη δοθούν στην ΠΑ δωρεάν θα είναι σημαντική αφού θα χρειαστούν αν όχι νέα προστατευόμενα shelter μεγαλύτερων διαστάσεων υπόστεγα στις προωθημένες βάσεις της Κρήτης τα οποία θα προστατεύουν τα αεροσκάφη από τα στοιχεία της φύσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -2-
    Σε ότι αφορά τα ευεργετικά αποτελέσματα των από την αύξηση της ακτίνας δράσης της Π.Α. σε αποστολές παντός είδους, σημειώνουμε αυτό: Η εμπειρία των Ισραηλινών από τις επιχειρήσεις του Σεπτεμβρίου στο κοίτασμα "Αφροδίτη" έδειξαν ότι ακόμα και σε τόσο κοντινές με τις βάσεις του περιοχές τα F-16 χρειαζόντουσαν εναέριο ανεφοδιασμό ίσως και τρεις φορές κατά την διάρκεια μακράς περιπολίας, αντίθετα με τα F-15 Ra'am που κατάφερναν να ανταπεξέλθουν κατά κανόνα χωρίς ανεφοδιασμό.

    Και βέβαια στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο αεροπορικών δυνάμεων η ΠΑ θα μπορούσε να αντλήσει σημαντική γνώση και εμπειρία από την Ισραηλινή Αεροπορία. Χάρις στην μεγάλη αυτονομία του το F-15C/D Eagle (σχεδόν 2.000 χλμ,) παραμείνει για πολλές ώρες στο αέρα περιπολώντας την θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης σε συνεργασία με τα EMB-145H ERIEYE AEW&C.

    Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της ελληνοισραηλινής στρατιωτικής προσέγγισης και συνεργασίας και την κοινής αντίληψης για την διασφάλισης της περιοχής μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης όπου θα πλέουν τα πλοία LNG που θα μεταφέρουν στο μέλλον το ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο θα άξιζε να διερευνηθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης η δυνατότητα παραχώρησης τουλάχιστον 24 αεροσκαφών F-15C/D Eagle από την Αεροπορία των ΗΠΑ στην ΠΑ.

    Επιπλέον είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα αεροσκάφη θα χρειαστούν να περάσουν από πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μαζί με το αντίστοιχο των ισραηλινών από την ΙΑΙ.

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με ένα ποσό χαμηλότερο από ότι θα χρειαζόταν για την αγορά νέων αεροσκαφών η ΠΑ θα μπορούσε να καλύψει την χώρο μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης με ένα αεροσκάφος εναέριας υπεροχής, μεγάλης αυτονομίας το οποίο διαθέτει το ισχυρό ραντάρ AN/APG-63 της εταιρείας Raytheon και βέβαια, όχι μόνο...

    Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sterg
    δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, σε περίπτωση όμως που η Ελλάδα αποκτήσει F/15, τότε πράγματι, αν το θελήσει, μπορεί να επικρατήσει στον ελληνικό χώρο στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή τόσα χρόνια που η ΠΑ κυριαρχούσε στο Αιγαίο,έγινε τίποτα;

    Το θέμα δεν είναι να τα πάρουμε μόνο.

    Μακάρι να τα πάρουμε,αλλά μετράνε και άλλα πράγματα.

    Ξοδέψαμε ένα σκασμό λεφτά και οι Τούρκοι έφτασαν στο Σούνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου το έθεσε "τις" το ερώτημα ως προοπτική πρσέγγισης μελλοντικής άνοιξης, πριν 20 χρόνια, σοβαστό και αξιόλογο πολιτικό στέλεχος του πνεύματος των συμαθητών, ως προς το
    "..Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της ελληνοισραηλινής (ΗΠΑ-ΑΓΓΛΙΚΗΣ "τους δυνατούς") στρατιωτικής προσέγγισης και συνεργασίας.."

    "..Και αν αυτα που γραφεις ειρωνικα αποδειχτουν στο μελλον.." θα επβεβαιώσουν για άλλη μια φορά την ισχύ της φοβίας επί των αμάχητων, την κατάρα που μας κυβερνά, κόντρα στα αστροπελέκια,κόντρα και σε κάθε πολιτική και πολιτικό αξιών όπου ".. συμπολίται ἐν Σκύρω, τάξαντες ῶς μόνον τῆς ζωῆς καί τοῦ δημοσίου των βίου προορισμόν, τήν κακόβουλον ἀντίδρασιν εἰς κάθε κοινόν τοῦ τόπου καλόν,…»"

    Κατά άλλα χωρίς "Science for Welfare and Warfare", αφού δεν θα είχαν επινοήσει ούτε την έννοια θεός ούτε το θέατρο ούτε και το "Μηχανισμό των Αντικύθηρων", πως θα επέβαλαν το νταβατζηλίκη των ακάλυπτων επιταγών τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...Το ΑΚΡ κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο από τις κουρδικές ψήφους, τις οποίες ο Ερντογάν μετέφρασε κατά το δοκούν....

    Aρθρα στον αμερικανικό τύπο αναφέρουν πως άσχετα απο τον τι ψήφισαν οι Κούρδοι ψηφοφότοι στις Εκλογές η πεποίθηση τους είναι ότι το PKK αποτελεί εγγυητή των δικαίων του Κουρδικού Λαού.Η αποδοχή του PKK έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα

    ...Τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους ...
    1) Το Ιράκ είναι στα πρόθυρα της διάλυσης και Τούρκοι αναλυτες και δημοσιογράφοι μιλούν για την αναγκαιότητα αναγνωρισης κρατικής οντότητας στο Νότιο Κουρδιστάν
    2)Οι εμπορικοί δρόμοι της Τουρκίας προς την Μεση Ανατολή είναι κλειστή
    3) Οι Κούρδοι της Συρίας τηρούν πολιτική ισων αποστάσεων
    4)Το Ιράν αυξάνει την επιρροή του στο Ιράκ και βλέπει το Κουρδιστάν ως δίοδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ευχομαι αυτο Σαββα αλλα και το ψηλο-υποπτευομαι.Βλεπω αυτη την στιγμη την απαραιτητη για πολλους Ελλαδα στο Μεγαλο παιχνιδι και της περιοχης αυτης να κανει επιπονο και επωδυνο ρεκτιφιε και λιγο...καλιμπρα γιατι "εχει παρει" σε αλλεπαλληλα "ακουμπισματα" απο αδεξιους οδηγους που θεωρησαν οτι μπορουσανε να πιασουν το τιμονι της.Αν θα βγει απο το συνεργειο ρολλαροντας η με γερανο δεν το γνωριζω ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγω προσωπικα θα τζουγκριζα το κρασακι μου και θα συνετρωγα και χταποδακι στη σχαρα με ξυδακι και ελιτσα και με "παρασιτα" και με ...βδελλες και με βατραχια και με ΑΗΤΟΥΣ αν ηξερα οτι εχω ΚΟΙΝΗ ΜΟΙΡΑ με αυτα που υπονοεις εσυ.Παντα εμπρος να κοιταμε και υποπτευομαι οτι αυτη την φορα δεν θα ειμαστε και τοσο μονοι....μολις φυσικα ξεκαθαρισει το "θεμα Ευρωπη" και οδευσει η...Γερμανια στον συνασπισμο της Ρωσσιας.Μπερδεμμενα ε! Ολα ειναι στην ζωη ψιλο- η πολυμπερδεμμενα και εδω προσπαθουμε να αντιληφθουμε τα μηνυματα.Οσο μπορουμε και ο,τι μπορουμε διοτι τα γεγονοτα ερχονται-αλλαζουν-ξανααλλαζουν πολυ γρηγορα γιατι επικεινται μεγαλες αλλαγες παγκοσμια.να ειμαστε ψυχραιμοι και (απειλητικα) χαμογελαστοι γιατι μας βλεπουν και μας τσεκαρουν ανα πασα στιγμη ...καποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Χρήστο
    "Ξοδέψαμε ένα σκασμό λεφτά και οι Τούρκοι έφτασαν στο Σούνιο.."

    Ε ναί, και τώρα που μιλάμε, μια φρεγάτα τους κάνει κρουαζιέρα στο Αιγαίο πάλι, για να μας δείξει τα "κάλλη της".

    Καλοί οι σύγχρονοι εξοπλισμοί για τα κράτη, αλλά πιό σημαντικό είναι να γίνεται προγραμματισμός που προυποθέτει μια πολύπλευρη χάραξη στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών αστάθμητων παραγόντων. Το να γεμίζεις αποθήκες με εξοπλιστικά ακριβοπληρωμένα, ενώ απουσιάζει η στρατηγική και τα ανακλαστικά αδρανούν, δεν βοηθάει παρά μόνο στην οικονομική αφαίμαξη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακριβώς Ελίνα,θα πρέπει να δούμε σοβαρά κάποια στιγμή το γεγονός ότι τα πανάκριβα οπλικά συστήματα,τελευταίας τεχνολογίας,τα έχουμε μόνο για στατική έκθεση και βίντεο στο you tube.

    Δεν λέω να είμαστε πολεμοχαρείς,αλλά τα δίκαια μας τουλάχιστον να τα υπερασπιζόμαστε,την άμυνα μας και την εδαφική μας ακεραιότητα.Τον ορυκτό μας πλούτο και τόσα άλλα.

    Θα έρθει κάποια μέρα που οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν εισβολή σε κανένα νησί και εμείς θα το θεωρήσουμε απλή παραβίαση, ή ακόμη χειρότερα ένα απλό θερμό επεισόδιο,που ως όρος απ'ότι γνωρίζω δεν υφίσταται,μιας και προυποθέτει την υποχωρητικότητα του θύματος.

    Και δυστυχώς,το σχόλιο αυτό δεν είναι και τόσο άσχετο με την ανάρτηση,αν δούμε τον τρόπο που λειτουργούν οι Τούρκοι,με βάση την ανάλυση του Σάββα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ζωη ειναι η καλυτερη και καταλληλοτερη εκμεταλευση των ευκαιριων που μας προσφερει η ανα τους αιωνες μοιρα του Εθνους.Αν θελωμε να ειμαστε σωστοι στα παραπανω θα πρεπει να ειμαστε σε καθε στιγμη ετοιμοι ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΝ αμεσα η εμμεσα οι δικοι μας συμμαχοι να συμμετασχωμε...Αυτο προυποθετει επαρκεια εξοπλισμου συγχρονου,αριστο ηθικο του στρατου μας κυριως,καλη εκπαιδευση,εγρηγορση εστω και αν κανωμε οτι λαγοκοιμομαστε και δεν ....βυθιζωμε τους παραβατες του Αιγαιου εκει που τους πρεπει,αριστες σχεσεις με τους "λαους της Θαλασσας" κυριως (Αγγλοι-Ισραηλινοι-Αμερικανοι) οπου και ανηκωμε ...ελεω Θεου!!!Και καλες διπλωματικες σχεσεις με τους "λαους της Ευρασιας" οπου δεν ανοικωμεν απο αιωνες,ασχετα αν μας αγαπανε και τους αγαπαμε.Τα μεγαλα παγκοσμια παιχνιδια εχουν και αγαπες και συμπαθειες αλλα εν τελει κυριαρχει το "που ανηκεις"...ελεω Θεου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρήστο, γι΄αυτό ο τόπος μας χρειάζεται ανθρώπους αυτοδημιούργητους που ξέρουν τι θα πεί έντιμη προσπάθεια, ο δρόμος της Αρετής που επέλεξε ο μυθικός μας ήρωας ο Ηρακλής. Αυτοί έχουν οπωσδήποτε καλύτερα ανακλαστικά από τους ετοιματζήδες. Και να΄σαι σίγουρος ότι αν οι ξένοι είχαν δεί τέτοια παραδείγματα, θα μας σεβόντουσαν πολύ περισσσότερο. Να, προχτές ο Ακρίτας μας θύμισε πάλι εκείνη την ιστορία με τον Θούριο του Ρήγα..Αν τότε, παραμονές της Επανάστασης, δεν είχαν οργώσει την Ευρώπη άνθρωποι σαν τον Ρήγα, ή αν οι φιλέλληνες δεν είχαν συναντήσει ανθρώπους σαν τον Λόντο, τον Κολοκοτρώνη ή τον Μάρκο Μπότσαρη, ίσως να μην αποφάσιζαν με τόση ζέση να επενδύσουν στον Αγώνα μας το 21.
    Βλέπεις λοιπόν, πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι εντυπώσεις;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και κάτι ακόμα για τους Τούρκους. Ισως το μόνο που αξίζει να παραδεχτεί κανείς σ΄αυτούς, είναι ο τρόπος που υπερασπίζονται τα κεκτημένα τους. Αυτό το κάνουν καλά, μην αφήνοντας να "πέσει κάτω" ούτε μια τρίχα, όταν διαπραγματεύονται.
    Οχι βέβαια ότι μ΄αυτό, αμνηστεύονται για τους επαίσχυντους τρόπους κατάκτησης, για τους οποίους κακώς καμαρώνουν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. «Το Κουρδικό πρόβλημα είναι δικό μου πρόβλημα και θα το λύσουμε κυρίως μέσω του εκδημοκρατισμού».

    Το έλυσε με δημοκρατικούς τρόπους , τους κυνηγάει στου βοδιού το κέρατο αλλά συνήθως μένει με το κέρατο.
    Δυστυχώς χάνεται κόσμος αλλά είναι μια έμμεση απάντηση στο τι μπορεί να κάνει ο φτωχός και πεινασμένος αλλά με ψυχή σε αντίθεση με τον πλούσιο και χορτάτο αλλά κενό σε όλα τα υπόλοιπα.

    [..]Το πρώτο ήταν πάντα υπέρ της συνεργασίας με την εξουσία, και το δεύτερο υποστήριζε την κουρδική ταυτότητα. [..]

    Μου θυμίζει ότι πάντα σε μια διένεξη τριών υπάρχει ο καλός ο κακός και ο ταλαίπωρος που πρέπει να βρει την ισορροπία και το δίκιο του ανάμεσα στις δυο πλευρές . Στο τέλος βέβαια επικρατεί ο εξυπνότερος που στην προκειμένη περίπτωση ποιος είναι ;

    Μερικά εκατομμύρια μαθημένα στον ανταρτοπόλεμο και με ριζωμένη την ελπίδα ότι κάποια μέρα ή θα απελευθερωθούν είτε θα αποκτήσουν πατρίδα όπως όλοι μας, δεν σκοτώνονται.
    Βέβαια οι Τούρκοι νομίζουν ότι μπορούν τα πάντα, όμως τι τα θες τι τα γυρεύεις αν δεν είχαμε δώσει τον αρχηγό τους τώρα θα τους είχαμε (πιθανόν) σαν οπισθοφυλακή στα κουνήματα από τα χανουμάκια όμως για μια φορά ακόμα σαν πραγματικοί προδότες , δώσαμε το τζόκερ.
    Θα μου πεις μας αγαπούσαν και θα μας προστάτευαν. Εγώ θα έλεγα ότι αγάπες και λουλούδια σε κρατικές συμμαχίες δεν υπάρχουν.
    Υπάρχουν έξυπνες κινήσεις και ηλίθιες.
    Εμείς ακολουθήσαμε την Τρίτη επιλογή του εφιάλτη εις βάρος της πατρίδας μας .
    Δεν πειράζει άλλωστε μαθημένοι στην προδοσία ως λαός είμαστε.
    Εδώ μας προδίδουν μας πουλάνε και εμείς περιμένουμε να χιονίσει για να δούμε άσπρη μέρα.

    Αν της λέγαμε περαστικά της Άγκυρας θα μας πιστεύατε;

    Προσωπικά θα πίστευα ακόμα και αν της λέγατε άντε με το καλό να απελευθερωθείτε αν θέλετε να μείνει και κανένας από εσάς στο τέλος.

    ΥΓ. Αγαπητέ Χρήστο εμείς αυτό που πρέπει να δούμε είναι Κοινό Στρατηγικό Δόγμα υπεράνω κομμάτων διότι μέχρι τώρα απλά πλέκουμε με χοντρές βελόνες και επιτρέπουμε στον κάθε επιτετραμμένο είτε του μυαλού του είτε κάποιου άλλου να πλέκει και να κεντάει στις πλάτες μας ..
    Η Ελλάδα κάνει εξωτερική πολιτική με κουμπαριές, ζεμπεκιές ,και κλισέ εκφράσεις για τον φίλο λαό τον Τουρκικό. Την ώρα που ο Τούρκος τα τελευταία 50 χρόνια ακολουθεί την ίδια πορεία στάση και έχει τον ίδιο στόχο και σκοπό.
    Αλλά ξέχασα αυτή η άτιμη η Ευδοκία που της βγάλανε το ζεϊμπέκικο φταίει …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Διαφωνώ Στέργιο.Το έχω ξαναγράψει,δεν έχουμε την παραμικρή υποχρέωση,αλλά ούτε και συμφέρον να πάρουμε μέρος σε πόλεμο δικό τους.

    Μου θυμίζει λίγο την τακτική των Τούρκων-όπου πάνε οι Έλληνες,πρέπει να πηγαίνουμε και εμείς,ακόμη και στο γκρεμό-

    Ότι πρέπει να φροντίζουμε για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων,ασφαλώς συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δικαιωμα του καθενα να διαφωνει για συμμετοχη και μετα ομως μη κατσει....στην ουρα του "ταμειου" για να ...εισπραξει.
    παντως διαβασε τα παρακατω ξανα που σιγουρα θα σε βοηθησουν στο μελλον σαν περιληπτικο αναλυτικο πολυεργαλειο ,γιατι μη μου πεις οτι τα ηξερες και αυτα η "τα εχεις ξαναπει",δεν προλαβαινες ηληκιακα...

    >αριστες σχεσεις με τους "λαους της Θαλασσας" κυριως (Αγγλοι-Ισραηλινοι-Αμερικανοι) οπου και ανηκωμε ...ελεω Θεου!!!Και καλες διπλωματικες σχεσεις με τους "λαους της Ευρασιας" οπου δεν ανοικωμεν απο αιωνες,ασχετα αν μας αγαπανε και τους αγαπαμε.Τα μεγαλα παγκοσμια παιχνιδια εχουν και αγαπες και συμπαθειες αλλα εν τελει κυριαρχει το "που ανηκεις"...ελεω Θεου.<
    Αυτο το ελεω θεου αστο για αλλη φορα ,τα υπολοιπα να κατανοησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευγε sterg! Mακαρι παντως, να "λαγοκοιμομασταν", γιατι απ' οτι φαινεται ζουμε αναμφιβολα "σε συνθήκες παράνοιας και σχιζοφρένειας" (Σ. Ράμφος), στην Αριστερη Νιρβανα του προοδευτικου Οθωμανο-Σοβιετ.

    - Σ. Ράμφος, "Οι Έλληνες ζουν σε συνθήκες παράνοιας και σχιζοφρένειας"
    http://www.directnews.gr/greece/9666-stelios-ramfos-oi-ellhnes-zoun-se-sunthhkes-paranoias-kai-sxizofreneias.html

    - Στεφανος Κασσιματης, "Αυτή τη φορά δεν θα χρειασθούν όπλα"
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_11/12/2011_465815

    - Μ., Μελετόπουλος, "Γενοκτονία"
    http://www.antibaro.gr/node/3713

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Ευγε sterg".Αυτο που κολλαει Δημοκριτε,Αν θελεις ανελυσε το γιατι δεν πολυ-καταλαβα το περιεχομενο του.Οσον αφορα την περιγραφη που εδωσες για τους Ελληνες μονο μερικως συμφωνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. sterg,αυτή τη φορά το ταμείο για τους δυτικούς προβλέπει πληρωμή και όχι είσπραξη.

    Και καλύτερα να μην ανοίξουμε την κουβέντα για το τι έδωσε η Ελλάδα και τι πήρε στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δημοκριτε
    Οταν ...ευκαιρισεις δωσε μια απαντηση .Ευχαριστω
    >sterg είπε...
    "Ευγε sterg".Αυτο που κολλαει Δημοκριτε,Αν θελεις ανελυσε το γιατι δεν πολυ-καταλαβα το περιεχομενο του.Οσον αφορα την περιγραφη που εδωσες για τους Ελληνες μονο μερικως συμφωνω
    31 Ιανουαρίου 2012 10:17 π.μ.<

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συμφωνώ ότι πρέπει να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους "λαούς της Θάλασσας",αλλά παράλληλα να αποκαταστήσουμε και τη σχέση μας ως λαός με τη θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "Συμφωνώ ότι πρέπει να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους "λαούς της Θάλασσας",αλλά παράλληλα να αποκαταστήσουμε και τη σχέση μας ως λαός με τη θάλασσα. "(Χρηστος)
    Ειλικρινα δεν σε καταλαβα,αν μπορεις διευκρινησε το σχολιο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. sterg, αναφερομουνα στο σχολιο σου 30.1. 4:49 μ.μ. - συμφωνω απολυτα με τα γραμμενα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστω Δημοκριτε για την διευκρινηση σου και χαιρομαι ιδιαιτερα που εγινε κατανοητο στο σχολιο μου ποιο ειναι προτεραιοτητα και πιο οχι
    για την θεση και σταση της Πατριδας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εννοώ,ότι ως κράτος και ως λαός έχουμε εγκαταλείψει τη θάλασσα,είτε απο ναυπηγεία,είτε απο πολιτική άποψη(έλειψη υπουργείου),είτε απο αξιόλογες σύγχρονες ναυτικές σχολές,είτε απο ΑΟΖ,είτε απο σύγχρονα λιμάνια αλλά και τη σωστή διαχείριση αυτών,και πάρα πολλά άλλα.

    Αν θέλουμε να θεωρούμαστε λαός της θάλασσας,με την ιστορική έννοια που φαντάζομαι ότι υπονοείς,θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουμε τη σχέση που είχαμε ως λαός με τη θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σωστα Χρηστο.Το διευκρινησες καλα.Σκεψου τωρα αν παιρναμε η κατασκευαζαμε 30 τετοια σκαφη σαν τα παρακατω τι θα γινοτανε
    http://youtu.be/UzahnbsKRL0
    http://youtu.be/iYXBvCrzbHo
    Ειναι τα Σουηδικα CB90 με ταχυτητα 75 Χιλιομετρων την ωρα,πολυβολα,ολμοβολα,πυραυλους και μεταφερουν 20 κομμαντος.Ειναι απο μεταλλο και οχι φουσκωτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το ''να κατασκευαζαμε 30 τετοια σκαφη'' θα κάνω πως δεν το διάβασα.

    Το να τα πάρουμε συμφωνώ,αλλά απο το βίντεο-παρουσίαση λείπει η ''μίζα'' του σκάφους,επομένως απορίπτεται.

    Πολλά μπορούν να γίνουν Στέργιο,αλλά ελέω Θεού καταλήξαμε να μας κυβερνά ότι χειρότερο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα.Και με ένα λαό,ανήμπορο να συνέλθει απο τις ισχυρές δόσεις κομματείνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.