25/1/12

Πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό σχεδιάζει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα 
Οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ανακοίνωσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-Μουν, παρουσία του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Όπως ανέφερε, σχεδιάζει να συγκαλέσε πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, ως κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αν μέχρι τότε έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες.

Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν τα στοιχεία για το περιουσιακό, παρουσία του κ. Ντάουνερ στη Λευκωσία. Στη συνέχεια, προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας θα παρουσιάσει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφερόμενος συνολικά στο τι έγινε σε όλη τη διαπραγματευτική διαδικασία, ζητώντας την παρέμβαση του Σώματος.
Μέσα στο Μάρτιο, αναμένεται έκθεση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και - σύμφωνα με τη δήλωση του γενικού γραμματέα - το επόμενο βήμα θα είναι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης προς το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Σύμφωνα πάντα με τη δήλωση του γενικού γραμματέα, για να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στο διήμερο των συνομιλιών «δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος», παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας, όπως ανέφερε, επισήμανε ότι σημειώθηκε «μικρή πρόοδος».
Ο Κύπριος ηγέτης έκανε σαφές ότι «εμείς θα κρίνουμε κατά πόσο υπάρχει πρόοδος για να οδηγηθούμε σε διάσκεψη, για την οποία υπάρχουν επίσης αρκετά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «εμείς θα τηρήσουμε τις προδιαγραφές της διαδικασίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά αν τις τηρήσει, αλλά χωρίς υλοποίηση των προϋποθέσεων, που ο ίδιος ο γ.γ. θέτει, δηλαδή χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές, δεν πρόκειται να πάμε σε διάσκεψη».
Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών «δεν έγινε ανταλλαγή περιγραμμάτων με τις θέσεις της κάθε πλευράς».
naftemporoki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.