7/1/12

Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας: Υπάρχουν σήμερα πολιτικοί που του μοιάζουν στην τιμιότητα;

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Σε κάθε έναρξη βουλευτικής περιόδου, θα έπρεπε ο πρόεδρος της Βουλής να διαβάζει στο Σώμα βιογραφικά ορισμένων επιφανών εντίμων πολιτικών, προς παραδειγματισμό. Να γνωρίζουν οι σύγχρονοι πολιτικοί, ότι στην πολιτική μπαίνουν για να προσφέρουν και όχι για να οικονομήσουν. Για να μην κάνουν εκείνο που είχε πει κάποτε ο αείμνηστος αγροτικός ηγέτης Αλέξανδρος Μπαλτατζής: « ορισμένοι πολιτικοί ζούν και μάχονται για την ιδεολογία τους και άλλοι ζούν και θησαυρίζουν από την ιδεολογία τους;»

Φαινόμενο εντίμου πολιτικού ανδρός, μεταξύ άλλων ( που δεν είναι πολλοί) ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Ο αείμνηστος συνάδελφος μου στην «Ακρόπολη» Βάσος Τσιμπιδάρος είχε διηγηθεί το εξής περιστατικό: « Κάποτε, ο στενός του φίλος Γιάννης Μοάτσος, είχε πάρει την πρωτοβουλία να του εξασφαλίσει μόνιμη στέγη, για να μην περιφέρεται εδώ κι εκεί σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πήγε λοιπόν σε μια τράπεζα και μίλησε με τον διοικητή. « Τι;» Απόρησε εκείνος. « Δεν έχει σπίτι ο Πλαστήρας; Βεβαίως και θα του δώσουμε ό,τι δάνειο θέλει και μάλιστα με τους καλύτερους όρους!» Στη συνέχεια ο διοικητής έδωσε στον Μοάτσο έντυπο να το συμπληρώσει και να το υπογράψει, λέγοντας του: « Το δάνειο θα εγκριθεί αμέσως!»
Ο Μοάτσος έτρεξε περιχαρής στον Πλαστήρα, του το ανήγγειλε και εισέπραξε την αντίδραση: «Άντε ρε Γιάννη, με τι μούτρα θα βγω στο δρόμο, αν μαθευτεί πως εγώ ο συνταξιούχος πήρα δάνειο για σπίτι;» ΄Εσχισε το έντυπο στα τέσσερα και το πέταξε, ακολουθώντας την ρήση του σοφού Βία του Πριηνέως : «Δει τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της Αρχής μη πλουσιώτερον, αλλ’ ενδοξότερον γεγονέναι». Αυτή την ρήση, θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Βουλής να την αναρτήσει στην είσοδο της αιθούσης του Κοινοβουλίου.
Ο Πλαστήρας, άρρωστος απο φυματίωση σ’ ένα μικρό σπιτάκι στο Μετς κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, του πρότειναν να του βάλουν ένα τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι και αρνήθηκε λέγοντας: « μα τι λέτε, η Ελλάδα πένεται κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;» Δέχτηκε τελικά μόνο έναν ανεμιστήρα για να τον δροσίζει στις ανυπόφορες μέρες του καύσωνα…
Δανείζομαι από επιστολή που μου έστειλε ο Κρητοπόντιος φίλος μου στρατηγός Νικόλαος Σαμψών, το παρακάτω : «Δεν άφησε ο Πλαστήρας όταν πέθανε πίσω του σπίτι, ακίνητα ή καταθέσεις σε τράπεζες. Η κληρονομιά που άφησε στην ορφανή προσφυγοπούλα ψυχοκόρη του, ήταν 216 δρχ., ένα δεκαδόλαρο και μια λακωνική προφορική διαθήκη «όλα για την Ελλάδα!» Βρέθηκε επίσης στα ατομικά του είδη ένα χρεωστικό του Στρατού (ΣΥΠ 108) για ένα κρεβάτι που είχε χάσει κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία και 8 δρχ. με τη σημείωση να δοθούν στο Δημόσιο για την αξία του κρεβατιού, για να μην χρωστά στην πατρίδα»
Όταν πέθανε ο Πλαστήρας στις 26-7-1953 και τον έγδυσαν για να του βάλουν το νεκρικό κοστούμι, που ήταν δώρο του φίλου του Διονύση Καρρέρ, ο γιατρός που ήταν παρών και υπέγραψε το σχετικό πιστοποιητικό θανάτου, μέτρησε στο ταλαιπωρημένο κορμί του: 27 σπαθιές και 9 σημάδια από βλήματα. Τον κιλλίβαντα, στον οποίο είχαν εναποθέσει το φέρετρο του, δεν το έσερναν άλογα, αλλά εβδομηντάρηδες εύζωνοι του Συντάγματός του, έως το Α’ Νεκροταφείο.

Ο Πλαστήρας και το ράντζο
Το1952, πρωθυπουργός ών, ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας ήταν κατάκοιτος στο σπίτι του στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. ΄Ηξεραν όλοι για την ασθένεια του και μια μέρα, δέχτηκε τη επίσκεψη της βασίλισσας Φρειδερίκης. Όταν μπήκε στο λιτό διαμέρισμα του, εξεπλάγη σαν είδε τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί ράντζο για τον ύπνο του, αντί αναπαυτικού κρεβατιού όπως θα περίμενε. « Νίκο γιατί το κάνεις αυτό;» ρώτησε με οικειότητα η βασίλισσα και η απάντηση ήρθε αφοπλιστική « Συνήθισα Μεγαλειοτάτη το ράντζο από το Στρατό και δεν μπορώ να το αποχωριστώ…»
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News
Λεζάντες φωτογραφιών: 1) Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας 2) Ο επαναστάτης Πλαστήρας έφιππος μαζί με τον Γονατά. Μπροστά του ο πιστός ιπποκόμος του στρατιώτης Φώτης Κυριακίδης ( Παπαδόπουλος) 3) Ο πρωθυπουργός Πλαστήρας ( δίπλα του ο Παπανδρέου) υποδέχεται τον Παύλο και την Φρειδερίκη που τον επισκέφτηκε άρρωστο στο σπίτι του

8 σχόλια:

  1. Μορφοβούνι κλειστό το μουσείο.Ας είναι ξενοδοχεία και καφετέριες έχουν όνομα και άγαλμα του.Χαλάλι του η φιλογερμανική του στάση χαλάλι του και η κόκκινη προβειά και η εκτέλεση Μπελογιάννη.Χαλάλι του κιαν ακόμα κάποιοι μιλούν για υφαρπαγή του "Μαύρος Καβαλαάρης" Χαλάλι του κιαν ακόμα υπήρξε μέντορας του Ασβού

    Ουδείς δύναται να διαγράψει την παρουσία του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακρίτα,ο άνθρωπος αυτός έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα,έκανε όμως και όσα γράφεις.Γνώμη μου είναι ότι του χρωστάμε ευγνωμοσύνη,και οφείλουμε να τον τιμούμε.

    Ζυγίζοντας τα καλά και τα κακά,δίχως αμφιβολία αποδεικνύεται ότι είναι απο εκείνους τους Ανθρώπους,που γεννιούνται κάθε 100 χρόνια.

    Έναν τέτοιο να είχε σήμερα το στράτευμα...

    Αλλά βλέπεις,ο Πλαστήρας δεν έχωσε τη φάρα του βαθιά μέσα στην πολιτική,όπως έκαναν άλλοι στρατηγοί τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Τάσο Κοντογιαννίδη,συγχαρητήρια.

    Το καταλληλότερο άρθρο για την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλε Πλαστήρα σέ ευγνωμονούμε!

    Πλαστήρας

    «.... Οφείλομε να εκτελέσωμε το καθήκον μας. Ο αγώνας αυτός θα ανοίξει τον δρόμον των εθνικών μας στόχων. Ο δρόμος μας για τη Θράκη και τη Μικρά Ασία περνά από τη Ρωσία. Έτσι, θα δώσουμε στα παιδιά μας τη Σμύρνη και την Πόλη»

    (Γιά τήν εκστρατεία στήν Ουκρανία).

    Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι πού μέ κάνουν καί ανατριχιάζω όταν διαβάζω γιά τή ζωή τους. Ήταν ένας από αυτούς.

    *Ρέ Ακρίτα, είσαι αυστηρός μέ μερικούς καί μέ άλλους είσαι υπερ-ανεκτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρωτησε τον Δήμαρχο της περιοχής να σου πεί στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Ζηκογανεικα τι του είπε δημόσια, καθαρά και νέτα αριστερός

    Με κανεναν δεν ειμαι υπερ-ανεκτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς το παρων αυτους εχουμε για πολιτικους

    Ο Αιβαλιώτης απέφυγε την στράτευση με πλαστή υπογραφή;;;

    Ο ΜΠΑΡΕΤ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ!!
    "Φωτιές" στον βουλευτή και εκπρόσωπο τύπου του ΛΑΟΣ, κ. Κώστα Αϊβαλιώτη, ανάβει, η απαντητική επιστολή του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Συντηρητικών και....




    Μεταρρυθμιστών Φρανκ Μπάρετ, προς το Γενικό Προξενείο Ελλάδος. Σύμφωνα με την "Δημοκρατία της Κυριακής" ο κ. Μπάρετ αφήνει ακάλυπτο τον βουλευτή, σχετικά με το θέμα της αναβολής από τη στράτευσή του, αρνούμενος ότι υπέγραψε βεβαίωση εργασίας του κ. Αϊβαλιώτη στην γραμματεία του κόμματος Ένωση για την Ευρώπη, ως δόκιμος υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Τονίζει μάλιστα ότι το πιστοποιητικό είναι τυπωμένο σε επιστολόχαρτο, διαφορετικό από αυτό που θα χρησιμοποιούσε. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Αϊβαλιώτης έχει πάρει αναβολή από τη στράτευση, χρησιμοποιώντας πιστοποιητικό που φερόταν να έχει υπογράψει ο κ. Μπάρετ. Στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος τον σχετικό νόμο, υπηρέτησε μειωμένη θητεία, εξαγοράζοντας τον υπόλοιπο χρόνο.

    Όμως η απάντηση του γγ του Ευρωπαϊκού Κόμματος, πιθανότατα θα δημιουργήσει προβλήματα στον βουλευτή, καθώς αμφισβητείται η γνησιότητα του πιστοποιητικού που χρησιμοποίησε ο κ. Αϊβαλιώτης.
    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, στις ευνοϊκές διατάξεις δεν υπάγονται όσοι είτε με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο προκάλεσαν ή προκαλούν την έκδοση παράνομων διοικητικών πράξεων προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους εκτός των τάξεων των Ενόπλων Δυνάμενων ή να αποφύγουν την υποχρέωση στράτευσή τους.

    Η επιστολή Μπάρετ που δημοσιεύει η "Δημοκρατία της Κυριακής"
    "Αγαπητή κυρία πρόξενε,
    Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας από 15 Φεβρουαρίου αναφορικά με τη γνησιότητα της υπογραφής μου σε ένα έγγραφο. Δεν ενθυμούμαι να έχω υπογράψει το εν λόγω έγγραφο και η υπογραφή δεν φαίνεται να είναι δική μου.
    Επίσης το πιστοποιητικό είναι τυπωμένο σε επιστολόχαρτο που φέρει την επικεφαλίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι σε επιστολόχαρτο του Κόμματος Union for Europe (Κόμμα Ένωση για την Ευρώπη), το οποίο θα χρησιμοποιούσα εγώ ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας.
    Το έτος 1996 δεν ήμουν υπεύθυνος του κόμματος Union for Europe για θέματα προσωπικού και είναι απίθανο να είχε ζητηθεί από εμένα να υπογράψω αυτό το είδος εγγράφων.
    Δυστυχώς το κόμμα Union for Europe υφίστατο μέχρι το 1999 και δεν διαθέτω κανένα αρχείο σχετικά με εκείνη την περίοδο".
    new247


    Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/01/blog-post_1428.html#ixzz1inUuqnL7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για τη πλέον επίκαιρη δημοσίευση.
    Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν ΗΓΕΤΗΣ και το απέδειξε σε όλες τις μάχες που έδωσε(στους Βαλκανικούς,στον Α΄Παγκόσμιο και κυρίως στη Μικρασιατική Εκστρατεία όπου έσωσε πολλούς πρόσφυγες κατά την υποχώρηση).
    Επίσης να θυμίσουμε και την εκτέλεση στο ΓΟΥΔΗ για την δικαίωση του λαικού αισθήματος παρόλες της συμμαχικές παρεμβάσεις.Άλλωστε η καταστροφή ήταν τεράστια.
    Η σημερινή καταστροφή δεν είναι μεγάλη;Δεν πρέπει να υπάρξει ένα σύγχρονο ΓΟΥΔΗ;
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι Πλαστήρας δεν υπάρχει και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει στο άμεσο μέλλον στο υπάρχον πολιτικοστρατιωτικό ξεφτιλισμένο σύστημα.
    Ακόμη ένα γεγονός που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο αδερφός του 50 άρης περίπου αναζητούσε εργασία σε οικοδομή επι της Συγγρού και όταν ήρθε η σειρά του και ο αρχιεργάτης τον προσέλαβε στη δουλειά, εκείνος τη παραχώρησε λέγοντας ''υπάρχουν πολύ νεώτεροι απο εμένα με μεγαλύτερες ανάγκες''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Πλαστήρας ή Μαύρος Καβαλλάρης ή Σειτάν Πασάς, ζούσε σε μια εποχή που επικρατούσαν κάποια συστήματα αξιών.
    Αυτά τα συστήματα αξιών, στηρίζονταν σε έννοιες όπως ανδρεία, πατριωτισμός, αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμός, εντιμότητα, ευθιξία.
    Τότε ήταν ντροπή να περάσει άνδρας από την πολιτική και να γίνει πλούσιος. Ηταν επίσης ντροπή να περάσει από στρατιωτική καρριέρα και να μην διακριθεί με μια πράξη ανδρείας.
    Για να ξαναγίνουν τέτοια πρόσωπα, πρέπει να επανέλθουν οι ανάλογες αξίες που υπηρετούσαν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.