6/1/12

Reuters: Οι Έλληνες ξεχνουν την κρίση με τουρκικά σήριαλ


Στην «αγάπη» που έχει καταλάβει μέρος των Ελλήνων για τα τουρκικά σήριαλ, αναφέρεται ρεπορτάζ του Reuters από την Αθήνα, ξεκινώντας από στιγμιότυπο με την αντίδραση ταξιτζή, όταν μαθαίνει πως ο πελάτης του σχετίζεται με τη συγκεκριμένη τηλεοπτική αγορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που περιγράφει μία σκηνή από την Αθήνα, μόλις ο αυτοκινητιστής μαθαίνει ότι αυτός που μεταφέρει είναι στέλεχος εταιρείας που φέρνει τουρκικές σειρές, τηλεφωνεί στη γυναίκα του, ώστε εκείνη να ρωτήσει τι γίνεται παρακάτω στο αγαπημένο της σήριαλ.

Όπως αναφέρει το Reuters, όλα ξεκίνησαν, όταν η χτυπημένη από την κρίση
ελληνική τηλεόραση συνειδητοποίησε πως συμφέρει πολύ περισσότερο να «εισάγει» σήριαλ που περιγράφουν τα πάθη και τις περιπέτειες του γειτονικού λαού, από το να γυρίζει παραγωγές στην Ελλάδα.

Τα σήριαλ αυτά, προσθέτει το δημοσίευμα, έφτασαν γρήγορα να
κυριαρχούν στους καταλόγους θεαματικότητας, παρά το γεγονός ότι μεταδίδονται στα τουρκικά με ελληνικούς υποτίτλους.

Προστίθεται επίσης ότι οι πανοραμικές εικόνες της
Κωνσταντινούπολης, η οποία ήταν το «σπίτι» μίας ακμάζουσας και πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας, γεμίζουν αρκετούς Έλληνες με νοσταλγία, για την «Πόλη».

«Μου θυμίζουν μία άλλη εποχή, αυτή της Ελλάδας στη διάρκεια της δεκαετίας του 60», αναφέρει μία 65χρονη οδοντίατρος, η
Ελένη Κατσικά στο Reuters. «Τα βλέπω για να μην με πιάνει κατάθλιψη» προσθέτει.

Από την πλευρά του ο
Γιάννης Παναγούλης, 40χρονος μάστορας, λέει ότι «δεν χάνει επεισόδιο» και ότι «έτσι όπως πάει σε λίγο θα μιλά τούρκικα με ευχέρεια».

Σύμφωνα με το Reuters, o συγγραφέας
Νίκος Χειλαδάκης αναφέρει σε άρθρο του ότι το σήριαλ «Εζέλ» και άλλες τουρκικές σειρές αντικατοπτρίζουν μία χαμένη πτυχή της ελληνικής κοινωνίας που είχε «θαφτεί» τα τελευταία χρόνια». http://www.nooz.gr/

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Ελληνες χορηγοί του Τουρκικού Ισλαμοφασιμού

13 σχόλια:

  1. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος νεοέλληνας είναι στο επίπεδο του ταξιτζή ή μάστορα στο παραπάνω άρθρο... Και είναι πολλοί απ'αυτούς... Με τέτοια κατάντια, μας περιμένουν πολλά δεινά σ'αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα, φταίω εγώ αν, απευθυνόμενος σε όλους αυτούς τους λάτρεις των Τουρκικών σειρών, μιμηθώ τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, τον Κύριο Λεβέντη;
    "Ζώα, να (μούντζα)ε, ζώα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ christos

    Ναι, φταις, φυσικά φταις, διότι κάποιοι δεν μπορείτε να δείτε αντικειμενικά την πραγματικότητα και γράφετε ανοησίες.

    Μα τι περιμένετε να κάνει ο μέσος Έλληνας πολίτης; Να πει "α, αυτή είναι τουρκική σειρά και δεν την βλέπουμε"; Ο καθένας ανοίγει το χαζοκούτι και βλέπει ό,τι του αρέσει, ό,τι τον τραβά περισσότερο. Αν τον τραβά η τουρκική σειρά περισσότερο, αυτήν βλέπει.

    Δηλαδή απαιτείτε από κάποιον να μην βλέπει σειρά τούρκικη από ... πατριωτισμό; Βρε εδώ δεν ίδρωσε κανενός τ' αυτί, όταν ο Σημίτης πούλησε τα Ίμια, παρά τον ψήφισαν πρωθυπουργό και τον ψήφισαν ξανά το 2000, παρά τα μασκαραλίκια που είχε κάνει και θα τον πιάσει το "πατριωτικό" του για το σήριαλ;

    Ποιος χέστηκε αν η σειρά είναι τουρκική ή βραζιλιάνικη; Αρκεί να του αρέσει και να τον ξεκουράζει. Αν οι ελληνικές σειρές δεν τραβούν το κοινό, αυτό δεν είναι σφάλμα του κοινού. Και αδίκως παραπονιούνται κάποιοι, ότι δίνουμε τα λεφτά "μας"(*) σε ξένες και δη τουρκικές σειρές και αφήνουμε τους Έλληνες ηθοποιούς άνεργους. Δεν είναι αλήθεια.

    Ανοίξτε ένα περιοδικό με πρόγραμμα τηλεόρασης και θα δείτε ότι είναι γεμάτο (και) από ελληνικές σειρές. Τα κανάλια είναι ιδιωτικά και προβάλλουν ό,τι βλέπουν ότι έχει τηλεθέαση. Μα και η κρατική τηλεόραση συχνά προβάλλει τουρκικές ταινίες (όχι σειρές). Επίσης προβάλλονται πληθώρα αμερικάνικων σειρών, οι οποίες έχουν, ως φαίνεται, πέραση.

    Γιατί τα έργα δεν έχουν πέραση; Μα γιατί είναι χιλιοπαιγμένα (δεν έχουν λεφτά για καινούρια) και ο πολύς κοσμάκης βαριέται να διαβάζει δύο ώρες υποτίτλους. Προτιμά τις σειρές.

    Και κάτι τελευταίο: Ένα κανάλι ποιοτικό, όπως της Βουλής ή της ΕΤ3, που δεν έχουν σειρές και δη τουρκικές, μιας κι αυτές είναι το πρόβλημα του κάθε "Ελληνάρα", πόση τηλεθέαση έχει; Προγράμματα από το National Geographic, ή το History Channel, τα οποία προβάλλονται από το ΣΚΑΪ, πόσοι τα παρακολουθούν;

    (*) Δεν είναι δικά μας, αλλά των ιδιωτικών καναλιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είπαμε, η κρίση μας δεν είναι ΜΟΝΟ οικονομική, είναι ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ και πνευματική!

    Άσε που γενικώς, παρα-είμαστε ανεκτικός,φιλόξενος λαός,ανοιχτός στο διαφορετικό!

    Γι'αυτό βλέπουμε τουρκικά σήριαλ,έτσι θα του έλεγα του Ρόιτερς!

    Μεταξύ μας,θα έλεγα κι άλλα πολλά,καθότι το κεφάλαιο ελληνική τηλεόραση-ελληνικός κινηματογράφος είναι πολύ μεγάλο,από όλες τις απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ερώτημα, φίλε Nativist, είναι τι φταίει γι όλα αυτά και αν μπορεί να γίνει κάτι, ώστε ο μέσος Έλληνας να δείξει λίγο ενδιαφέρον και για τις ποιοτικές εκπομπές.
    Και σε παρακαλώ, κάνε μου τη χάρη και διόρθωσε την τελευταία παράγραφο στο σχόλιό σου, διαγράφοντας τη φράση "...του κάθε Ελληνάρα...".
    Όσο για την τελαυταία λέξη της πρώτης παραγράφου, θεωρώ ότι μάλλον σου ξέφυγε, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέκνα μου, δεν ζούμε σε μια consumption-driven κοινωνία αλλά, αντίθετα, σε μια production-driven παγκόσμια αγορά.

    Αναρωτηθείτε για ποιό λόγο δεν έχουμε εθνική στρατηγική σε πολιτιστική διπλωματία, για ποιό λόγο κάποιοι καταστρέφουν τούς μοχλούς υλοποίησής της, και θα καταλάβετε το πρόβλημα.

    Το κράτος μας βρίσκεται δομικά, λειτουργικά και διοικητικά σε άλλον αιώνα: οι άλλοι εφαρμόζουν δόγματα διαρκούς πολέμου και η Ελλάδα σκέφτεται μόνο με την παραδοσιακή έννοια τού όρου τού πολέμου, την οποία είχαν εγκαταλείψει ακόμα και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι τούρκοι διώξανε το ΔΝΤ εδώ και χρόνια , οι υπάλληλοι τους κυβερνώντες στην πάλαι ποτέ ηρωική ΕΛΛΑΔΑ συστηματικά εξαθλιώνουν τους πάντες και τα πάντα προς θαυμασμό των Μέσων Μαζικής Εξαθλίωσης

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανακόντα, θα ήθελες να αναλύσεις λιγάκι παραπάνω αυτό για την "παραδοσιακή αντίληψη του πολέμου, που είχαν εγκαταλείψει οι αρχαίοι πρόγονοί μας;"
    Αν φυσικά κρίνεις ότι ενδιαφέρει και τους άλλους. Νομίζω ότι αξίζει.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελίνα μου με χτυπάς αλύπητα, όχι γιατί δεν θέλω να το αναλύσω περαιτέρω αλλά γιατί ακριβώς για αυτό σκούζω εδώ και τόσο καιρό...

    Οι βάσεις και τού συνεχούς πολέμου πόλεμος σε όλο το εύρος τού DIMEFIL και τού απεριόριστου πολέμου μπήκαν στην αρχαία Ελλάδα. Όταν με το καλό βρεθούμε από κοντά θα πούμε περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ christos

    Τι φταίει για όλα αυτά; Η παιδεία φυσικά και ο υλιστικός εθνομηδενισμός, που οι Έλληνες "διδάσκονται" από τους κυβερνώντες τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν νομίζω να μπορεί να γίνει τίποτε πια, διότι δεν βλέπω ποιος και πώς θα το κάνει.

    Δεν υπάρχει τίποτε να διορθώσω, διότι ποτέ δεν γράφω εν θερμώ. Γράφω ανάλογα μ' αυτά που διαβάζω και αυτά που γράφεις στις 8:11 π.μ. είναι ανοησίες και δείχνουν φτηνό πατριωτικό μένος Ελληνάρα. Αν σου ξέφυγαν, αν δεν ήθελες να γράψεις αυτά που έγραψες, είναι πρόβλημα δικό σου και όχι δικό μου. Πρόσεχε πώς εκφράζεσαι. Δεν έχεις κανένα, μα απολύτως κανένα δικαίωμα να προσβάλλεις όσους βλέπουν τουρκικές σειρές, αποκαλώντας τους ζώα και μουτζώνοντας. Κατάλαβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάλλον εσύ δεν κατάλαβες,αγαπητέ Nativist,το πνεύμα μου και έσπευσες.Εσένα αλήθεια, ποιός σου έδωσε το δικαίωμα να χαρακτηρίζεις ανοησίες τα γραφόμενα ενός σχολιαστή, τη στιγμή μάλιστα που σ'αυτά δεν υπάρχει καμία αιχμή προσωπικά για σένα;
    Αναρωτήθηκες άραγε τι θα γίνει, αν αύριο, η Τουρκία, που σήμερα προσφέρει στους αφελείς συμπατριώτες μας "θεάματα", προσφέρει και "Ἀρτον";
    Αυτά και κλείνω το θέμα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανακόντα, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να σε χτυπήσω. Ηθελα τα φώτα σου, γιατί με κέντρισε το θέμα.
    Αλλά μετά λίγη ώρα που το σκέφτηκα, μου ήρθε ένα φλασάκι στο νού.
    "Πόλεμος πατήρ πάντων"...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχει καθίσει κανείς να ρωτήσει κάποιους γιατί βλέπουν τα Τούρκικα σήριαλ;
    Στην αρχή θεώρησα και γω ότι είναι επ’ ακριβώς όπως τα λέμε , αλλά δυστυχώς η πτώση των αξιών, η ισοπέδωση των πάντων , η θεωρία του κυνισμού στις ανθρώπινες σχέσεις και το ζύγισμα των πάντων με το βάρος σε ’’κρέας’’ έκανε πολλούς να μπουν σε αυτή τη λογική.

    Από την στιγμή που ο κόσμος έχασε την ικανότητα να νιώθει χωρίς ίδιον όφελος , να απαιτεί να πάρει χωρίς να δίνει , και να θεωρεί κτήμα του το οτιδήποτε και τον οποιονδήποτε είναι γύρω του χωρίς να πιστεύει στην ελεύθερη βούληση από εκείνη την στιγμή τα τούρκικα σίριαλ πήραν τα πάνω τους.

    Προσωπικά δεν τα βλέπω όχι γιατί δεν έχουν πλοκή , υπόθεση έστω κάτι που να τραβάει το ενδιαφέρον αλλά γιατί η θεωρία μου για τους Τούρκους εμπεριέχει οτιδήποτε παράγεται από αυτούς είναι απορριπτέο πέραν του τρόπου που μας πολεμούν για να αντιτάξω κάτι . Όμως οφείλω να τους αναγνωρίσω ότι χτυπάνε ανθρώπινες χορδές οι οποίες στην πατρίδα μας έχουν εξαληφθεί γιατί δεν είναι In …. Καλά να πάθουμε κύριοι καλά να πάθουμε….

    Ηθελέστα και παθέστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.