24/1/12

Η Thatcher ήξερε ότι το ενιαίο νόμισμα θα καταστρέψει την Ευρώπη!


γράφει ο Κώστας Κουρούνης


Πριν καιρό διάβασα ένα άρθρο του πολιτικού αρχισυντάκτη της Telegraph, Peter Oborne για την Thatcher που μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Τελευταία, με αφορμή τις παλινωδίες στις διαπραγματεύσεις περί το PSI αλλά και λόγω της νέας ταινίας της Meryl Streep “The Iron Lady (Thatcher)”, συνειδητοποίησα για ποιο λόγο το έχω στα Read.It.Later από τον Νοέμβριο του 2010.
Ο Oborn λοιπόν, είχε γράψει στο blog του ότι “Η Θάτσερ ήξερε ότι το ενιαίο νόμισμα θα καταστρέψει την Ευρώπη”. Σ’ αυτό του το άρθρο, μας θύμισε ότι τον Οκτώβριο του 1990 η Θάτσερ πήγε στη σύνοδο κορυφής στη Ρώμη με θέμα την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση όπου προέβαλε τις ιστορικού βεληνεκούς αντιρρήσεις της για την συμμετοχή της Αγγλίας στο ενιαίο νόμισμα.
Ήδη δηλαδή, από το 1990 η Θάτσερ προέβλεπε με βεβαιότητα ότι το ενιαίο νόμισμα θα προκαλούσε την οικονομική καταστροφή της Ευρώπης διότι το ευρώ δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει βιομηχανικές υπερδυνάμεις όπως η Γερμανία και μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα. Μάλιστα, είχε κάνει και προβλέψεις σχετικά με την οικονομική πολιτική της ΕΕ: ότι η Γερμανία θα ποδηγετούσε τελικά την  ευρωπαϊκή πολιτική επιβάλλοντας τις φοβίες της για τον πληθωρισμό, γεγονός που θα απέβαινε μοιραίο για τις φτωχότερες χώρες “γιατί θα καταστρέψει τις αναποτελεσματικές οικονομίες τους”, όπως αναφέρει και στην αυτοβιογραφία της.
Ο Oborn σημειώνει ότι η Θάτσερ μπορεί να ήταν το πρώτο θύμα του ενιαίου νομίσματος, αλλά ακολούθησαν εκατομμύρια Ευρωπαίων που έχασαν τις δουλειές τους αλλά και ολόκληρα κράτη που  στερούνται το δικαίωμα στην υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία τους.
Επιπλέον, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μόνη της απέναντι σε μια ΕΟΚ σύσσωμη και “μεθυσμένη” από την ιδέα του ενιαίου νομίσματος, τους είπε με διαύγεια και επιχειρήματα πως το μέλλον του ευρώ δεν θα είναι καλό όχι για πολιτικούς αλλά για οικονομικούς λόγους.

Προφητείες; Ή μήπως καλό διάβασμα;

Γνωρίζω τις ενστάσεις που προκαλεί ακόμα και η επίκληση του ονόματος “Θάτσερ”. Δεν έχω ξεχάσει ότι ο αρνητικός όρος “Θατσερισμός” κυριάρχησε στην πολιτική μας σκηνή μέχρι πρόσφατα. Όμως το γεγονός ότι η Θάτσερ προέβαλε τόσο τεκμηριωμένες αντιρρήσεις απέναντι στο σύνολο της τότε ΕΟΚ σχετικά με το ενιαίο νόμισμα, δείχνει ότι είχε διαβάσει πολύ καλά πριν μιλήσει. Και αυτό, όπως διαπιστώσαμε, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο στις μέρες μας.
Οφείλουμε λοιπόν να διαβάζουμε την επικαιρότητα και την ιστορία απαλλαγμένοι από παρωπίδες και ανόητες σιγουριές. Ο Θατσερισμός μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία ορισμένων ιστορικών πολιτικών σχηματισμών, όμως τότε που έπρεπε, η Θάτσερ ήταν αυτή που πρόβαλε εύλογες αντιρρήσεις για το ευρώ. Αντιρρήσεις τις οποίες πολλοί αγνόησαν (ο καθένας για τον δικό του λόγο) προκαλώντας ζημιές που τώρα εμείς πρέπει να πληρώσουμε. Δεν λέμε ότι όφειλε να εισακουσθεί η Θάτσερ και το ευρώ να ναυαγήσει από την κούνια του. Μπορούσαν όμως να την είχαν πάρει πιο σοβαρά και να είχαν καλιμπράρει την ΟΝΕ πιο καλά. Για το συμφέρον όλων μας. Και αυτό δεν έγινε.

Καλή δύναμη

18 σχόλια:

  1. Είναι απλό. Ενιαίο νόμισμα σε χώρες που έχουν μεταξύ τους ισοζύγια συναλλαγών, δεν πάει. Φαντάσου ισοζύγια συναλλαγών μεταξύ Νομού Κορίνθίας και Νομού Ημαθίας πριν το 1999! Τόσο απλό.

    Μηχανάκι για να κονομήσουν 2-3-4 Βόρειοι. Εμείς πάντα πειναλέοι, αλλά τώρα χρωστάμε την χώρα επειδή πήραμε Καγιέν και υποβρύχια και Ολυμπιακούς. (Για τα οποία λαδώθηκαν οι πολιτικοί μας). ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.

    Όσο για την Θάτσερ, το κόλπο είναι να βάζεις τους σοσιαλιστές και τους αριστερούς να φωνάζουν για να κάνουν οι Γερμανοί την δουλειά τους. Την Θάτσερ ας την κρίνουν οι Άγγλοι. Εμάς δεν μας αφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντασθείτε ότι έχετε στο σπίτι σας μια μηχανή που τυπώνει χρήμα επίσημα και νόμιμα. Κάθε φορά που θα θέλατε να αγοράσατε ένα αυτοκίνητο, ένα εξοχικό κ.λ.π. απλώς θα τυπώνατε τα απαραίτητα χρήματα με μηδενικό σχεδόν κόστος.
    Αν κάποια μέρα ερχόταν η κυρία Ευρώπη και σας ζητούσε να παραδώσετε αυτό το μηχάνημα και σε αντάλλαγμα αυτή θα σας δανείζει με τόκο το δικό της «ισχυρό» νόμισμα τι θα της λέγατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. elpasa,

    Το σχόλιό σου είναι εντελώς λάθος, διότι η "κυρία Ευρώπη" δεν μας ζήτησε το μηχάνημα με αντάλλαγμα να μας δανείζει τίποτε με τόκο. Πού τα είδες αυτά; Άλλο το ότι εμείς δεν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε το γερμανικό μάρκο, διότι αυτό κάναμε ουσιαστικά, με την μισοδιαλυμένη οικονομία που είχαμε και αυτό επιτάχυνε την χρεοκοπία μας.

    Το να έχεις ένα μηχάνημα και να τυπώνεις (ή κόβεις) χρήμα, χωρίς ανάλογο ελάχιστο αντίκρυσμα σε χρυσό (υπάρχει μία διεθνής σταθερά, την οποία αυτή την στιγμή δεν θυμάμαι), σημαίνει να καταλήξεις στις δραχμές του Τσολάκογλου.

    Ο κάθε πρωτοετής οικονομικής σχολής γνωρίζει ότι η αύξηση του όγκου του κυκλοφορούντος χρήματος συνεπάγεται αύξηση του πληθωρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι αρκετά τα κράτη,όπως και η Ελλάδα,που δεν ήταν έτοιμες απο πολλές απόψεις,και όχι μόνο δημοσιονομικά,να ενταχθούν είτε στην ΟΝΕ είτε στο Ευρώ.

    Επίσης,η ΕΕ του σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που ήταν και προοριζόταν όταν δημιουργήθηκε.

    Θεωρώ εγκληματικό και ύποπτο που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει θεσμικά ένας στοιχειώδης απολογισμός,τι χάσαμε τι κερδίσαμε και ποιές οι προοπτικές. Η Ελλάδα έχασε πολλά,όπως και κέρδισε,είναι απαραίτητο να υπάρξει μια επίσημη αποτίμηση,να τα βάλουμε σε μια σειρά και να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα υπέρ και τα κατά.

    Είναι τουλάχιστον ύποπτο που δεν έχει συμβεί,και η θεωρία ότι τα ωφέλη είναι πολαπλάσια δεν μπορεί να σταθεί.Αν ήταν όντως έτσι,και η χώρα είχε τόσα ωφέλη όπως λανθασμένα πιστεύει ένα μέρος της Ελλάδας,θα είχαν κάνει επίσημο απολογισμό για πανηγύρι και επικοινωνιακούς λόγους. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.

    Απο την κρίση αυτή μπορούμε να βγάλουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα,απο αυτή την άποψη η κρίση είναι πράγματι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.

    Κατά τη γνώμη μου,έγιναν εμφανή τα προβλήματα που παρουσιάζει η κάθε μεγάθους και είδους παγκοσμιοποίηση,και εξηγούμαι:

    Η οικονομική κρίση,λειτούργησε ώς ιός.Μεταφέρθηκε απο τη μία ήπειρο στην άλλη γιατί οι δύο οικονομίες ήταν πολύ στενά δεμένες και ανεξέλεγκτες,δίχως ικανά ''οικονομικά σύνορα''.Κατά κάποιο τρόπο,φτερνίστηκε η Αμερική και έπαθε πνευμονία η Ευρώπη.Ακολούθως,τα Ευρωπαικά κράτη,λόγω της οικονομικής ένωσης δίχως αξιόλογους περιορισμούς,αποδυναμωμένα,δεν κατάφεραν ούτε να προφυλαχθούν αλλά ούτε και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο,με τα γνωστά αποτεέσματα.

    Αν όμως τα κράτη,και πιο συγκεκριμένα οι οικονομίες τους,διέθεταν κάποιες υποδομές ελέγχου και περιορισμού,τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

    Όσο μεγαλύτερη είναι μια ένωση,τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η καταστροφή της,και ακόμη πιο τραγικά τα αποτελέσματα.

    Ένα ακόμη πολύ σημαντικό είναι το θέμα της Δημοκρατίας.Ποιός σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι μια κρατική οντότητα του μεγέθους της Ευρώπης,ότι μπορεί να κυβερνηθεί με απόλυτη Δημοκρατία.Στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια ''δημοκρατία'' βιτρίνας.500 εκατομύρια άνθρωποι,μια τεράστια οικονομία,με μεγάλες διαφορές κάθε είδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστο,

    >Είναι τουλάχιστον ύποπτο που δεν έχει συμβεί,και η θεωρία ότι τα ωφέλη είναι πολαπλάσια δεν μπορεί να σταθεί.Αν ήταν όντως έτσι,και η χώρα είχε τόσα ωφέλη όπως λανθασμένα πιστεύει ένα μέρος της Ελλάδας,θα είχαν κάνει επίσημο απολογισμό για πανηγύρι και επικοινωνιακούς λόγους. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.<

    Εδώ κάνεις λάθος. Είναι ύποπτο, αλλά για άλλους λόγους. Αν πουν ότι μέσα σε 30 χρόνια πήραμε πάνω από € 100 δισ., θα πρέπει να πουν και τι έγιναν τα χρήματα αυτά. Βεβαίως, δεν φαγώθηκαν από τους πολιτικούς μόνο, αλλά και από τους πολίτες (π.χ. επιδοτήσεις γεωργίας και κτηνοτροφίας, που έγιναν 4Χ4, διαμερίσματα, κέντρα διασκέδασης κλπ).

    Και πώς είσαι τόσο βέβαιος ότι δεν έχει γίνει συζήτηση και απολογισμός στην Βουλή για το τι πήραμε από την ΕΟΚ/ΕΕ, τι δώσαμε, τι πρόστιμα πληρώσαμε και πόσα κονδύλια δεν απορροφήσαμε (περίπου € 12 δισ.);

    Όσον αφορά στην "δημοκρατία" της ΕΕ, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Nigel Farage είναι πάρα πολύ σαφής και δεικτικός. Είναι ανύπαρκτη, διότι συμβαίνει με τις Βρυξέλλες ό,τι και με την Αθήνα. Μία κλίκα ανθρώπων, τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει, κυβερνά ερήμην των κρατών.

    Τα έχω γράψει επανειλημμένως και βαριέμαι να το ξανακάνω. Η ΕΕ κατέληξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της ΝΤΠ. Σκοπός της σήμερα είναι η διάλυση και καθυπόταξη των λαών. Η λέξη "δημοκρατία" έχει γίνει πιπίλα στα χείλη του καθενός, γι αυτό δεν έχει πια καμιά αξία. Άλλωστε, "δημοκρατία" έχουμε και στην Ελλάδα, διαφορετικά δεν θα μπορούσες να γράφεις και να μιλάς ελεύθερα σήμερα. Ε και; Βγαίνει τίποτε που τα γράφεις και τα λες; Γι αυτό νομίζω ότι μάς έχει κάνει ζημιά το ότι γράφουμε και μιλάμε πάρα πολύ, διότι αυτό είναι εύκολο, αντί να σκεφτόμαστε τρόπους δράσης ή αντίδρασης. Η Αίγυπτος εορτάζει αυτές τις μέρες την επέτειο από την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ. Άσχετο με το αν πέτυχαν κάτι ή όχι (τίποτε δεν πέτυχαν, εκτός του να τον ανατρέψουν), οι Αιγύπτιοι, Τυνήσιοι κ.ά. κινήθηκαν. Στην Ελλάδα γράφουμε άρθρα και σχόλια, που μπορούν να γεμίσουν 10 βιβλιοθήκες της Αλεξανδρείας.

    Έγραφα και σε κάποιον προχθές, ότι η Επανάσταση του '21 δεν έγινε με άρθρα και σχόλια, αλλά με ξεσηκωμό. Η Ελλάδα πέθανε, διότι ο νεοέλληνας ήταν πολύ τεμπέλης για να αναλάβει κάποια δράση. Τον έφαγε το πι-σι, όπως έφαγε και σε μένα τώρα αρκετή ώρα για να γράψω αυτά που έγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσημος απολογισμός,και όχι μόνο οικονομικός,δεν έχει γίνει.Και αυτό δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο,για να το δικαιολογήσουμε ότι έγινε για να μη χρειαστεί να δικαιολογήσουν που πήγαν,αλλά πανευρωπαικό.

    Όσο για το λαό,που δεν ξεσηκώνετε,φταίνε πολλά πιστεύω.Όπως το ότι υπάρχει ένα αυτομαστίγωμα.Το παράδειγμα της φτώχειας που απο τη μια εξαγριώνει τους φτωχούς αλλά απο την άλλη αποθαρύνει τους έχοντες ακόμη εργασία και μισθό να σηκώσουν το κεφάλι.Επίσης υπάρχουν ακόμη κάποιοι που νομίζουν ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα θα μας σώσει μέσω του Παπαδήμου.Υπάρχουν και εκείνοι,και είναι πολλοί,που περιμένουν μια αφορμή,ένα τυχαίο γεγονός για να ξεχυθούν στους δρόμους και να γίνει της Αιγύπτου.Κάποιοι άλλοι,λίγοι ευτυχώς,πιστεύουν ακόμη στις γελοίες απειλές τύπου ΛΑΟΣ,ότι θα έρθει ο κομουνισμός και θα επικρατήσει και άλλα τέτοια με δράκους.

    Το καθυστέρησαν μέχρι τώρα,με διάφορους τρόπους,αλλά δεν θα το αποφύγουν.Όσο το καθυστερούν,τόσο πιο έντονο θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλάξω λοιπόν την ερώτηση
    Ας υποθέσουμε ότι έχω στο σπίτι μου μια μηχανή που τυπώνει χρήμα επίσημα και νόμιμα και κάθε φορά που θέλω να αγοράσω ένα αυτοκίνητο, ένα εξοχικό κ.λ.π. απλώς τυπώνω τα απαραίτητα χρήματα με μηδενικό σχεδόν κόστος ώσπου κάποια μέρα έρχεται η τράπεζα και μου ζητάει να παραδώσω σε αυτήν το μηχάνημα που έχω στην κατοχή μου και αυτή σε αντάλλαγμα θα μου δανείζει με τόκο κάθε φορά που χρειάζομαι χρήματα. Τι θα πρέπει να απαντήσω.

    *Αν το νόμισμα μου έχανε την αξία του (πληθωρισμός), απλώς θα τύπωνα τα διπλάσια ή τριπλάσια ή τετραπλάσια χαρτιά.
    *Ας υποθέσουμε ότι με αυτά τα «χαρτιά» πληρώνω τα τρισεκατομμύρια που «χρωστάω» στους «δανειστές» μου. Αν το νόμισμα μου υποστεί πλήγμα θα πάθουν και αυτοί ζημιά άρα θα έχουν κάθε λόγο να θέλουν να είμαι καλά και εγώ και το νόμισμα μου…

    Ευχαριστώ για το μάθημα περί πληθωρισμού Τσολάκογλου κ.λ.π.

    Κάποιος άλλος μου έγραψε προχθές ότι πρέπει να «βουτάω» την πένα μου στο μυαλό μου. Κάτι είναι και αυτό γιατί αν μου έλεγε ότι δεν έχω μυαλό άντε να τρέχω να τον βρω να βουτήξω την πένα μου στο δικό του…μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο συμφωνώ elpasa στο

    Αν το νόμισμα μου υποστεί πλήγμα θα πάθουν και αυτοί ζημιά άρα θα έχουν κάθε λόγο να θέλουν να είμαι καλά και εγώ και το νόμισμα μου…

    Αλλά το δόγμα του Σοκ έχει δημιουργήσει φοβικά σύνδρομα οπότε ελέγξιμο πληθυσμό.
    Σταματάει η σκέψη και αρχίζει να λειτουργεί το ένστικτο επιβίωσης και εκεί όταν έχεις έξυπνους σε όλα τα επίπεδα εξουσίας (απο αστυνομία, πολιτικούς, δημοσιογράφους, τραπεζικούς, συνδικαληστές, προβοκάτορες) τότε έχεις σίγουρη την δουλεία πνεύματος και σώματος...

    Είναι σαν το φόβο για πόλεμο με την Τουρκία :
    Οζάλ : γιατί να κάνουμε πόλεμο στην Ελλάδα θα στείλουμε 400.000 μετανάστες και θα την τελειώσουμε .Εε αντί για 5 μηδενικά έχουμε 8 ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Χρήστο

    Επίσημος «απολογισμός» (τι απολογισμός;) ίσως να μην έχει γίνει, εντούτοις τα εκάστοτε ποσά των ΚΠΣ συζητούνται στην Βουλή, όπως και η διάθεσή των ανά περιφέρεια, κλάδο κλπ. Άρα είναι γνωστά. Αρκεί να παρακολουθείς οικονομικά φύλλα, ή τις σχετικές συζητήσεις στην Βουλή.

    @ elpasa

    Προσπάθησα να σου εξηγήσω γιατί αυτά που λες δεν στέκουν, αλλά χρειάζεται ένα μίνιμουμ οικονομικών γνώσεων και απλής λογικής. Καλά σου το είπαν να βουτάς την πένα σου στο μυαλό σου, αντί να γράφεις ό,τι σου κατέβει.

    «*Αν το νόμισμα μου έχανε την αξία του (πληθωρισμός), απλώς θα τύπωνα τα διπλάσια ή τριπλάσια ή τετραπλάσια χαρτιά». Ε, και τι θα βγει απ’ αυτό; Σήμερα το ψωμί θα κάνει 10 και αύριο 100. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Τσολάκογλου, τύπωνε χωρίς αντίκρισμα κι έφθασε να στοιχίζει το ψωμί μερικά δισεκ. δρχ. Βλέπε και Γερμανία δεκαετίας του ’20, αρχές ’30.

    «*Ας υποθέσουμε ότι με αυτά τα «χαρτιά» πληρώνω τα τρισεκατομμύρια που «χρωστάω» »

    Και ποιος σου είπε ότι οι πιστωτές σου τα δέχονται; Βλάκες νομίζεις ότι είναι; Σου δάνεισαν € και θέλουν € και μόνον €.

    Ας το καλύτερα, διότι δεν ξέρεις τι γράφεις. Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο, αν δεν καθίσεις να σκεφτείς λόγο.

    @ Χριστίνα

    Εσύ είσαι ξύπνια, αλλά πρέπει να το παιδεύσεις λίγο, πριν σπεύσεις να συμφωνήσεις με ό,τι αρλούμπες γράφει ο καθένας. «Αυτοί» σε έχουν δέσει με την Δανειακή Σύμβαση και δεν παθαίνουν ζημιά. Έχουν δεμένο τον γάιδαρό των. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις, σε κηρύσσουν σε πτώχευση και προβαίνουν σε «κατασχέσεις». Ακριβώς όπως με τους ιδιώτες. Άλλωστε, με πληθωρικές, ήτοι άχρηστες δραχμές, πώς θα αγοράσεις πετρέλαιο, φάρμακα κλπ., καθ’ ην στιγμήν μάλιστα η χώρα σου δεν παράγει τίποτε και εισάγει τα πάντα, ακόμη και πατάτες από την Τουρκία. Άρα τι θα κάνεις αν σου πουν ότι από αύριο δεν σε δανείζουν πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σου ζήτησα εγώ εξηγήσεις!!! Πότε; Σε κάθε περίπτωση δεν δέχομαι μαθήματα από ανθρώπους που μιλάνε για το Ελληνικό χρέος και δεν γνωρίζουν πως το 90% είναι σε δραχμές και η δανειακή σύμβαση χωρίς καμία νομική ισχύ με βάση το σύνταγμα της χώρας μας.
    Εσύ βεβαίως μπορείς να νομίζεις και να πιστεύεις ότι θέλεις, ή να φαντάζεσαι ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε εν δυνάμει μαθητές σου, αλλά αυτό είναι κάτι που εμένα μου είναι αδιάφορο.
    Σε ότι αφορά τις ύβρεις είμαι βέβαιος ότι είναι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσες να διαπρέψεις αφού οι δυνατότητες σου δεν νομίζω ότι θα σου επέτρεπαν κάποια άλλου είδους διάκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χριστίνα δεν ξέρω αν τον τελευταίο καιρό είχες κάποιες αμφιβολίες για την νοημοσύνη σου αλλά τώρα νομίζω πως μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη. Κάποιος «μεγάλος» «οίκος αξιολόγησης» αποφάσισε ότι είσαι έξυπνη υπό την προϋπόθεση όμως να πάψεις να συμφωνείς με αρλούμπες…Φρόντισε λοιπόν να διαφωνείς μαζί μου γιατί τα βλέπω τα τρία άλφα σου (ΑΑΑ) να γίνονται…Default

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ elpasa

    Δεν χρειάζεται να μου ζητήσεις κάτι. Όταν γράφεις σε δημόσιο διάλογο, ο καθένας έχει δικαίωμα να σε σχολιάσει.

    Το εξωτερικό ελληνικό χρέος ουδέποτε υπήρξε σε δραχμές και είναι σ' αυτό ασφαλώς που αναφέρομαι. Μα τι στην οργή, λέξη δεν καταλαβαίνεις;

    Όταν σου κλείσουν την στρόφιγγα των δανεικών και δεν θα έχεις ούτε να φας, εσύ θα προβάλεις το ... σύνταγμα! Αλλά τόσο καιρό που δανείζεσαι και τρως με δανεικά, με βάση την Δανειακή Σύμβαση, δεν ξέρω πώς και ποιον θα πείσεις σε κανένα εξάμηνο, ή χρόνο, ότι είναι αντισυνταγματική και άκυρη, αλλά εσύ καθόσουν κι έγραφες στο pc, αντί να κατέβεις στην "πλατεία Ταχίρ". Καλά και σωστά για την παρανομοία τα λένε μερικοί εν δυνάμει κομματάρχες, τύπου Καζάκη και Μαριά, αλλά συνεχίζουμε να δανειζόμαστε βάσει ακόμη χειροτέρων συμβάσεων από την πρώτη, η οποία ούτε στην Βουλή δεν έχει έλθει. Αυτήν δικαιολογείται να μην την έχει διαβάσει κανείς, ούτε ο Χρυσοχοΐδης.

    Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα ούτε για τα αυτονόητα, όταν αδυνατείς να απαντήσεις επί της ουσίας, τότε αρχίζουν τα παράπονα για δήθεν ύβρεις και προπαντός τα νευράκια.

    @ Χριστίνα

    Μην πιεις όλο το ξύδι μόνη σου. Δώσε και στον από πάνω λίγο! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εσύ είσαι ξύπνια, αλλά πρέπει να το παιδεύσεις λίγο, πριν σπεύσεις να συμφωνήσεις με ό,τι αρλούμπες γράφει ο καθένας. «Αυτοί» σε έχουν δέσει με την Δανειακή Σύμβαση και δεν παθαίνουν ζημιά. Έχουν δεμένο τον γάιδαρό των. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις, σε κηρύσσουν σε πτώχευση και προβαίνουν σε «κατασχέσεις». Ακριβώς όπως με τους ιδιώτες. Άλλωστε, με πληθωρικές, ήτοι άχρηστες δραχμές, πώς θα αγοράσεις πετρέλαιο, φάρμακα κλπ., καθ’ ην στιγμήν μάλιστα η χώρα σου δεν παράγει τίποτε και εισάγει τα πάντα, ακόμη και πατάτες από την Τουρκία. Άρα τι θα κάνεις αν σου πουν ότι από αύριο δεν σε δανείζουν πια;

    Αχ αχ αχ Nativist θα σε μαλώσω να αυτά κάνεις …Με λές έξυπνη και θα ανταριαστούν κάποιες ψυχές και θα νομίσουν ότι είμαι κιόλας.
    Η Δανειακή Σύμβαση αχμ …Μια κουβέντα θα πω και δεν θα το αναλύσω γιατί βαριέμαι να γράφω προτιμώ ιδιαζούσης να τα λέω άσε που είναι το θέμα σαν το Αιγαίο Πέλαγος και ενίοτε Ικάριο .
    Δεν μας έχουν δεμένους ακόμα ….τώρα με το Αγγλικό δίκαιο (όπως λέω γω οθωμανικό ) θα μας δέσουν….
    Αν μας είχαν δεμένους δεν θα έτρεχαν να μας σώσουν αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μας τα πάρουν ΜΕΤΑ όλα μη δείχνοντας ότι προσπαθούν για να μη πάρουμε και αέρα. ΘΑ το δεις ότι στο τέλος τοPSI θα περάσει , τυχαίο δεν νομίζω. Από την αρχή είναι όλα κανονισμένα υπάρχουν τρίγωνα που εδώ και χρόνια λειτουργούν , εκτός από τα τρίγωνα πανοράματος – και από όσο μπορώ να κρίνω από το ελάχιστο που σε βλέπω μάλλον ξέρεις.. Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα και εμάς να γίνουμε οι Κινέζοι της ΕΕ … και δεν είναι μόνο τα πετρέλαια και το αέριο που να μαγκωθούν από τα αέρια να σκάσουν.
    Η χώρα μου δεν παράγει πολύ σωστά … Όμως αν ενθυμούμαι καλώς αν λέω αν μπορεί και να κάνω λάθος κάτι τέτοια είπαν κάποτε στον Μεταξά και τους είπε στις τότε Βρυξέλλες take from the three the longest. Καθώς επίσης αν λέω αν δεν κάνω λάθος υπάρχει στο σύνταγμα να το πω, σε νόμο να το πω, δεν μου έρχετε άρθρο που λέει πως όταν τα έσοδα του κράτους δεν φτάνουν για να τραφεί ο λαός τότε έχει το δικαίωμα ο ηγέτης (άντε βρες τον) να κάνει στάση πληρωμών έξω ή να πει πάρτε ……
    Παρά το γεγονός ότι κάποια ομόλογα ήδη τα έχουν ανταλλάξει με βάση το Αγγλικό δίκαιο.
    Αυτά από τα λίγα πολύ λίγα οικονομικά που ξέρω.

    Αγαπητέ elpasa σαν Χριστίνα τους μόνους οίκους που γνωρίζω σαν ΟΡΟ
    (ο τόνος στο πρώτο ο γιατί στον δεύτερο αν τον βάλεις θα θεωρηθεί ότι εννοείς ότι έχουμε αρρώστους εδώ μέσα και δεν το πιστεύω ) είναι εκτός των επώνυμων ρούχων τους οίκους ‘‘ανοχής’’ είτε ψυχής, είτε σώματος , είτε ψυχής και σώματος .Κάποιοι εξ αυτών έχουν φωτάκια απ έξω, κάποιοι πάλι λειτουργούν ινκόγκνιτο .Αυτοί που έχουν φωτάκια είναι πιο τίμιοι από τους ινκόγκνιτο τις περισσότερες φορές ….
    Δεν με επηρεάζει τι θεωρεί , θέλει να θεωρεί , πιστεύει θέλει να πιστεύει κανείς για μένα .Δεν με νοιάζει στο επίπεδο ότι ο καθένας έχει και νου και γνώση . Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως είμαι μέσου βεληνεκούς (στο μυαλό) άτομο με απλή λογική.
    Δεν με ενθουσιάζουν επιθετική προσδιορισμοί είτε θετικοί είτε αρνητικοί.
    Πρεσβεύω αυτό που πρεσβεύω με επιχειρήματα και αν κάνω λάθος έχω το θάρρος είτε δημόσια αν χρειαστεί είτε επί προσωπικού να πω ΛΑΘΟΣ ναι έκανα ΛΑΘΟΣ ΣΥΓΝΩΜΗ ΦΤΑΙΩ. Και να μη καβαλήσω το καλάμι και όποιον πάρει ο χάρος (με εξαίρεση τους προδότες εκεί ας πάει και το παλιάμπελο)
    Τέλος προτιμώ να είμαι σε default στο κόσμο αλλά ΑΑΑ στους ανθρώπους που και ΜΕ εκτιμούν και ΤΟΥΣ εκτιμώ , παρά να έχω χίλιους να μου λένε μπράβο και να είμαι μόνη και κολλημένη στο τοίχο.
    Κατά τα άλλα μπορώ να τσακωθώ και να υπερασπιστώ τον οποιονδήποτε με βάση του ποιος είναι και όχι του τι είναι , με βάση των λόγων του και όχι των φίλων του .

    Αυτά ….
    Φιλικά
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Nativist το ξύδι είναι δικό μου και δεν το μοιράζομαι με κανέναν εκτός αν εσύ θέλεις λίγο , θα κάνω μια εξαίρεση μια και μου το πρότεινες :D τι λες να σου στείλω μισό κιλό είναι απο κορινθιακή σταφίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εσύ είσαι ξύπνια, αλλά πρέπει να το παιδεύσεις λίγο, πριν σπεύσεις να συμφωνήσεις με ό,τι αρλούμπες γράφει ο καθένας. «Αυτοί» σε έχουν δέσει με την Δανειακή Σύμβαση και δεν παθαίνουν ζημιά. Έχουν δεμένο τον γάιδαρό των. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις, σε κηρύσσουν σε πτώχευση και προβαίνουν σε «κατασχέσεις». Ακριβώς όπως με τους ιδιώτες. Άλλωστε, με πληθωρικές, ήτοι άχρηστες δραχμές, πώς θα αγοράσεις πετρέλαιο, φάρμακα κλπ., καθ’ ην στιγμήν μάλιστα η χώρα σου δεν παράγει τίποτε και εισάγει τα πάντα, ακόμη και πατάτες από την Τουρκία. Άρα τι θα κάνεις αν σου πουν ότι από αύριο δεν σε δανείζουν πια;

    Αχ αχ αχ Nativist θα σε μαλώσω να αυτά κάνεις …Με λές έξυπνη και θα ανταριαστούν κάποιες ψυχές και θα νομίσουν ότι είμαι κιόλας.
    Η Δανειακή Σύμβαση αχμ …Μια κουβέντα θα πω και δεν θα το αναλύσω γιατί βαριέμαι να γράφω προτιμώ ιδιαζούσης να τα λέω άσε που είναι το θέμα σαν το Αιγαίο Πέλαγος και ενίοτε Ικάριο .
    Δεν μας έχουν δεμένους ακόμα ….τώρα με το Αγγλικό δίκαιο (όπως λέω γω οθωμανικό ) θα μας δέσουν….
    Αν μας είχαν δεμένους δεν θα έτρεχαν να μας σώσουν αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μας τα πάρουν ΜΕΤΑ όλα μη δείχνοντας ότι προσπαθούν για να μη πάρουμε και αέρα. ΘΑ το δεις ότι στο τέλος τοPSI θα περάσει , τυχαίο δεν νομίζω. Από την αρχή είναι όλα κανονισμένα υπάρχουν τρίγωνα που εδώ και χρόνια λειτουργούν , εκτός από τα τρίγωνα πανοράματος – και από όσο μπορώ να κρίνω από το ελάχιστο που σε βλέπω μάλλον ξέρεις.. Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα και εμάς να γίνουμε οι Κινέζοι της ΕΕ … και δεν είναι μόνο τα πετρέλαια και το αέριο που να μαγκωθούν από τα αέρια να σκάσουν.
    Η χώρα μου δεν παράγει πολύ σωστά … Όμως αν ενθυμούμαι καλώς αν λέω αν μπορεί και να κάνω λάθος κάτι τέτοια είπαν κάποτε στον Μεταξά και τους είπε στις τότε Βρυξέλλες take from the three the longest. Καθώς επίσης αν λέω αν δεν κάνω λάθος υπάρχει στο σύνταγμα να το πω, σε νόμο να το πω, δεν μου έρχετε άρθρο που λέει πως όταν τα έσοδα του κράτους δεν φτάνουν για να τραφεί ο λαός τότε έχει το δικαίωμα ο ηγέτης (άντε βρες τον) να κάνει στάση πληρωμών έξω ή να πει πάρτε ……
    Παρά το γεγονός ότι κάποια ομόλογα ήδη τα έχουν ανταλλάξει με βάση το Αγγλικό δίκαιο.
    Αυτά από τα λίγα πολύ λίγα οικονομικά που ξέρω.

    Αγαπητέ elpasa σαν Χριστίνα τους μόνους οίκους που γνωρίζω σαν ΟΡΟ
    (ο τόνος στο πρώτο ο γιατί στον δεύτερο αν τον βάλεις θα θεωρηθεί ότι εννοείς ότι έχουμε αρρώστους εδώ μέσα και δεν το πιστεύω ) είναι εκτός των επώνυμων ρούχων τους οίκους ‘‘ανοχής’’ είτε ψυχής, είτε σώματος , είτε ψυχής και σώματος .Κάποιοι εξ αυτών έχουν φωτάκια απ έξω, κάποιοι πάλι λειτουργούν ινκόγκνιτο .Αυτοί που έχουν φωτάκια είναι πιο τίμιοι από τους ινκόγκνιτο τις περισσότερες φορές ….
    Δεν με επηρεάζει τι θεωρεί , θέλει να θεωρεί , πιστεύει θέλει να πιστεύει κανείς για μένα .Δεν με νοιάζει στο επίπεδο ότι ο καθένας έχει και νου και γνώση . Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως είμαι μέσου βεληνεκούς (στο μυαλό) άτομο με απλή λογική.
    Δεν με ενθουσιάζουν επιθετική προσδιορισμοί είτε θετικοί είτε αρνητικοί.
    Πρεσβεύω αυτό που πρεσβεύω με επιχειρήματα και αν κάνω λάθος έχω το θάρρος είτε δημόσια αν χρειαστεί είτε επί προσωπικού να πω ΛΑΘΟΣ ναι έκανα ΛΑΘΟΣ ΣΥΓΝΩΜΗ ΦΤΑΙΩ. Και να μη καβαλήσω το καλάμι και όποιον πάρει ο χάρος (με εξαίρεση τους προδότες εκεί ας πάει και το παλιάμπελο)
    Τέλος προτιμώ να είμαι σε default στο κόσμο αλλά ΑΑΑ στους ανθρώπους που και ΜΕ εκτιμούν και ΤΟΥΣ εκτιμώ , παρά να έχω χίλιους να μου λένε μπράβο και να είμαι μόνη και κολλημένη στο τοίχο.
    Κατά τα άλλα μπορώ να τσακωθώ και να υπερασπιστώ τον οποιονδήποτε με βάση του ποιος είναι και όχι του τι είναι , με βάση των λόγων του και όχι των φίλων του .

    Αυτά ….
    Φιλικά
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άντε ξανά…το 90% σχεδόν του ελληνικού χρέους διέπετε από το Ελληνικό δίκαιο και αν επιστρέψουμε στην δραχμή μπορούμε να το πληρώσουμε στο εθνικό μας νόμισμα για αυτό και τα καινούργια δάνεια που μας χορηγούν επιμένουν (οι δανειστές μας), να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο… Ελπίζω τώρα να είναι κατανοητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Χριστίνα

    Για να κλείσω το θέμα, θέλω να σου διευκρινίσω ότι στην περίπτωση Μεταξά δικαιώθηκε η Ελλάδα, διότι το χρέος δεν το είχε δημιουργήσει ο Μεταξάς, αλλά οι προκάτοχοί του (άρχισε επί Βενιζέλου το '30, αν θυμάμαι καλά). Εδώ ποιος θα πήγαινε να ζητήσει απαλλαγή από "επαχθές" ή "απεχθές" χρέος; Αυτοί που το δημιούργησαν; Γεγονός, πάντως, είναι ότι δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτε. Δεν επεχείρησαν καν και αυτό είναι ενδεικτικό του τι ήθελαν ακριβώς να κάνουν (άποψή μου).

    Ο Kirchner της Αργεντινής, στηρίχθηκε στο δεδικασμένο της Ελλάδος, ακριβώς επειδή δεν είχε δημιουργήσει αυτός το χρέος και στην Αργεντινή είχε γίνει εξέγερση, που εύχομαι να μην γίνει εδώ, διότι τέτοιες καταστάσεις είναι εντελώς απρόβλεπτες και δη με ~4.000.000 λαθρομεταναστών στην χώρα και εξωτερικά προβλήματα (η Αργεντινή δεν αντιμετώπιζε τίποτε από τα δύο).

    @ elpasa

    Άρες μάρες...

    Αυτά που γράφεις δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Όταν σου δανείζουν $ θέλουν $, αυτό το καταλαβαίνει και μωρό παιδί, άσχετα με το δίκαιο από το οποίο διέπεται το δάνειο. Το δίκαιο κανονίζει τι θα γίνει, σε περίπτωση διαφορών μεταξύ των συμβαλλομένων. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό το ελάχιστο, συνέχισε να γράφεις ό,τι αρλούμπες θέλεις.

    Το αγγλικό δίκαιο είναι άσχετο με το νόμισμα, στο οποίο θα εξοφληθεί το δάνειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.