28/2/12

Η Γαλλία ανοίγει διαπραγματεύσεις με τη Συρία για την ανάκτηση των 18 πρακτόρων της

Στις 13 Φεβρουαρίου 2012, ο Thierry Meyssan αποκάλυψε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης ότι η Συρία είχε συλλάβει μια δωδεκάδα Γάλλους στρατιωτικούς.  
Το δίκτυο Βολταίρος είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι στις 26 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των Γάλλων αιχμαλώτων είναι 18 (δεκαοκτώ).

Αν το Παρίσι παραδέχεται ότι ενεργούσαν σε αποστολή, θα απολαμβάνουν το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου και θα προστατεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης, αλλά αν το Παρίσι αρνείται ότι τους έστειλε, θα θεωρηθούν ξένοι πολίτες, και θα δικαστούν στη Συρία για τα εγκλήματά τους διακινδυνεύοντας ποινή θανάτου.

Η Γαλλία άνοιξε τρεις διαύλους  διαπραγμάτευσης,  μέσω της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Σουλτανάτου του Ομάν.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Eric Chevallier, έφυγε επείγοντος στις 23 Φεβρουαρίου για τη Δαμασκό. Ο Κόφι Ανάν διορίστηκε ως μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου.

Συνειδητοποιώντας τη χρήση που μπορεί να κάνει με εκείνες τις συλλήψεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεκλογικής περιόδου, η Δαμασκός ζήτησε από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης να μην αναφερθούν σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Διατηρεί με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να κρατήσει την διαπραγμάτευση μυστική, αν αυτή η επιλογή είναι πιο συμφέρουσα.

Ενώ αναγνωρίζουν τον μοναδικό χαρακτήρα αυτής της κατάστασης, οι Σύροι δημοσιογράφοι, οι οποίοι γρήγορα συνήθισαν την ελευθερία της έκφρασης που διασφαλίζεται από το νέο νόμο για τον τύπο, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι πάλι επιβάλλονται περιορισμοί για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αν οι διαπραγματεύσεις παραμένουν μυστικές, η Γαλλία θα πρέπει να πληρώσει ιδιαίτερα βαριές αποζημιώσεις κάτω από το τραπέζι, είτε σε μετρητά είτε με τη μορφή οικονομικών προνομίων.
Εάν γίνονται δημόσιες, η Γαλλία μπορεί να ελπίζει για  λιγότερο δαπανηρές αποζημιώσεις, αλλά ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ζιπέ θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους συμπολίτες τους.

Το στρατόπεδο τους θα υποθήκευε τις πιθανότητες του να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος διακινδυνεύοντας ακόμη και να οδηγηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου (άρθρα 35 και 68 του Συντάγματος).

Στην υπόθεση του Rainbow Warrior (1985), όπου υπήρχε ένα βυθισμένο πλοίο και σκοτώθηκε ένα άτομο, η Γαλλία είχε ζητήσει επίσημα συγγνώμη και είχε καταβάλει αποζημίωση ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Νέα Ζηλανδία και 8,16 εκατομμύρια δολάρια στην Greenpeace.

Αλλά πάνω απ 'όλα, το Παρίσι αναγκάστηκε να επιτρέψει την εισαγωγή προβάτων από την Νέα Ζηλανδία καταστρέφοντας εν μέρει τη δική του κτηνοτροφία πρόβατών. Σε αντάλλαγμα, απελευθερώθηκαν οι δύο γάλλοι αιχμάλωτοι πράκτορες.

Για την ειρωνεία της ιστορίας, ο Laurent Fabius, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση είχε διατάξει την επίθεση του Rainbow Warrior προβλέπεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών του Francois Hollande, αν εκλεγεί ο σοσιαλιστής υποψήφιος στην την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος είναι πρώην γαμπρός του συνταγματάρχη Ζεράρ Ρουαγιάλ, διοικητή αυτής της επιχείρησης.

Στο μυστικό πόλεμο εναντίον της Συρίας, η Γαλλία και οι συμμάχοι της είναι υπεύθυνοι για μια σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 3.000 Σύρων στρατιωτών και 1.500 αμάχων, και οικονομικές απώλειες  και δολιοφθορές υποδομών που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

2 σχόλια:

  1. Σίγουρα οι πράκτορες, αγωνιστές τις ελευθερίας των λαών, θα ήταν σε νέα αποστολή, μετά την επιτυχία του εγχειρήματος τους στη Λιβύη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, Κωνσταντίνε, και να χρησιμοποιήσω μια από τις πετυχημένες εκφράσεις σου, σίγουρα βρέθηκαν με ακάλυπτες επιταγές της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.
    Που θα τις εξαργυρώσει ο Μπασάρ που τόσο τις χρειάζεται, μια και απομόνωσαν την δικιά του Κεντρική Τράπεζα;
    Παντός, νομίζω ότι το περιεχόμενο του παραπάνω άρθρου έχει φέρει σε δυσκολία την ανθρωπιστική συμμαχία, ξαφνικά άλλαξαν συμπεριφορά...
    Το ίδιο ισχύει και με τη Τουρκία και τους 40 πράκτορες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.