19/2/12

Στις 26/2 η δίκη 43 μελών ΜΚΟ στην Αίγυπτο

Στις 26 Φεβρουαρίου ξεκινάει η δίκη των 43 μελών ΜΚΟ που κατηγορούνται ότι εργάζονταν παράνομα στη χώρα.
Στις 26 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η δίκη σε αιγυπτιακό δικαστήριο ακτιβιστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη αμερικανικών μη κυβερνητικών (ΜΚΟ) οργανώσεων, που κατηγορούνται ότι εργάζονταν παράνομα στην Αίγυπτο -- μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου.
Δικαστική πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι 43 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και 20 Αμερικανοί, θα εμφανιστούν στο δικαστήριο την ερχόμενη Κυριακή κατηγορούμενοι ότι εργάζονταν στη χώρα χωρίς την απαραίτητη άδεια.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι η δίκη θα διεξαχθεί στο Ποινικό Δικαστήριο του Βόρειου Καΐρου.
Οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία των οργανώσεων αυτών, στις 29 Δεκεμβρίου, και κατέσχεσαν υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό καθώς και χρήματα και έγγραφα.
Στους Αμερικανούς εναγόμενους απαγορεύτηκε η έξοδος από την Αίγυπτο και κάποιοι από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Σαμ Λαχούντ, διευθυντής του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου και γιος του Αμερικανού υπουργού Μεταφορών.
Οι αμερικανικές οργανώσεις, στα γραφεία των οποίων πραγματοποιήθηκε έφοδος των αρχών, είναι το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο - αμφότερες οργανώσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας που συνδέονται μερικώς με τα αμερικανικά πολιτικά κόμματα - καθώς και η ανθρωπιστική οργάνωση Freedom House και το Διεθνές Κέντρο για τους Δημοσιογράφους.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Σχεδιασμού Φαϊζά Αμπούλ Νάγκα συνέδεσε τη χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών από την Ουάσινγκτον με αμερικανικό σχέδιο υπονόμευσης της Αιγύπτου.
Η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου είναι η σοβαρότερη των τελευταίων 30 ετών και πλέον και περιπλέκει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αποκτήσει δεσμούς με το στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο ανήλθε στην εξουσία μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πριν από ένα χρόνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση.
Αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα στην Αίγυπτο με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ελπίζει οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι να κατανοήσουν πως η κατάσταση είναι μη αποδεκτή για τις ΗΠΑ.
Πηγή

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.