16/2/12

Ύψους 51 δισ. δολαρίων Δεκάδες απόρρητα προγράμματα στον «μαύρο προϋπολογισμό» του αμερικανικού στρατού

Ουάσιγκτον: Στα 51 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται τα κονδύλια για τα δεκάδες απόρρητα προγράμματα που περιλαμβάνει ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2013, συνεχίζοντας μία αρνητική παράδοση μυστικότητας που συνεχίζεται για δεκαετίες.

Τα μέλη του Κογκρέσου θα κληθούν τους επόμενους μήνες να υπερψηφίσουν, πέρα από τις ανοιχτές δαπάνες που ξεπερνούν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, εκατοντάδες κωδικούς με περίεργα και ευφάνταστα ονόματα, γράφει το Wired.

Έτσι υπάρχουν αναφορές στα προγράμματα COBRA JUDY, TRACTOR CAGE και TRACTOR DESK ή το RETRACT JUNIPER του Ναυτικού. Όλα συνεχίζονται για χρόνια με αυξομειώσεις στα κονδύλια αλλά χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν κωδικές ονομασίες αλλά μία γενική και αόριστη περιγραφή: «απόρρητα προγράμματα».

Πίσω από τους κωδικούς του «μαύρου προϋπολογισμού» κρύβονται ερευνητικά προγράμματα ή λειτουργικά έξοδα που για διάφορους λόγους οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θέλουν να αποκαλύψουν.

Για το 2013 τα «μαύρα προγράμματα» είναι 51 δισ. δολάρια έναντι 56 δισ. για το 2012, εξέλιξη μάλλον φυσική με δεδομένες τις περικοπές στην άμυνα που αποφάσισε η κυβέρνηση Ομπάμα.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα περίπου 70 δισ. του προϋπολογισμού των μυστικών υπήρεσιών, πολιτικών και στρατιωτικών (CIA, NSA, DIA και άλλες).

Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τα κονδύλια σαφώς μεγαλύτερα από όσα διαθέτουν χώρες για ολόκληρο τον αμυντικό προϋπολογισμό τους, φανερό και απόρρητο.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.