21/2/12

Γερμανικές επιφυλάξεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

«Σκοπέλους» αναμένεται να συναντήσει η έγκριση από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ) του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς πολλοί βουλευτές δηλώνουν ότι επιθυμούν να μελετήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου προτού το ψηφίσουν.
Το νέο πακέτο βοήθειας αναμένεται να κατατεθεί για έγκριση στην Μπούντεσταγκ τη Δευτέρα 27η Φεβρουαρίου. Στην Κάτω Βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ διαθέτει την πλειοψηφία με 330 έδρες από τις 620.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU και CSU) της Μέρκελ και οι σύμμαχοί τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για το νέο σχέδιο βοήθειας, ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιοι «αντάρτες» να προκαλέσουν προβλήματα στην έγκρισή του.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Φρανκ Σέφλερ, βουλευτή του FDP που είναι συνήθως πιο απρόθυμος να εγκρίνει τα σχέδια βοήθειας και ο οποίος συχνά επαναλαμβάνει ότι δεν επιθυμεί να υπογράφει «λευκές επιταγές». Ο Σέφλερ δήλωσε ότι η ευρωζώνη απλώς κέρδισε χρόνο και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το νέο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. «Είναι τόσο βέβαιο, όπως τα 'αμήν' στην εκκλησία, ότι θα υπάρξει τρίτη και τέταρτη διάσωση της Ελλάδας», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να μοιάζει με τη γερμανική οικονομία την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης πριν την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ.
Από την πλευρά του ο Χανς Μίχελμπαχ, βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), δήλωσε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας μόνο αν η Ελλάδα εφαρμόσει αμέσως τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Επίσης, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), επεσήμανε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν λυθεί και ότι δεν θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης. «Φοβάμαι ότι το δεύτερο σχέδιο διάσωσης, περιλαμβανομένου του μερικού 'κουρέματος' του χρέους, απλώς εξασφαλίζει χρόνο και υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι», παρατήρησε.
«Δεν πιστεύω ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα είναι η τελευταία λέξη. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, καμία χώρα να μην μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τότε είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι η Ελλάδα να χρειαστεί ξανά βοήθεια», πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.