16/2/12

«Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα διακρατήσουν κέρδη από ελληνικά ομόλογα»


Τη δήλωση αυτή έκανε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Λικ Κοέν.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να μην διακρατήσουν τα κέρδη που έχουν από τα ελληνικά ομόλογα, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ), Λικ Κοέν.

«Έχουμε συμφωνήσει στο Ευρωσύστημα ότι δεν θέλουμε να έχουμε κέρδος από την Ελλάδα. Έτσι, όταν θα διανείμουμε το κέρδος της ετήσιας χρήσης στο βελγικό κράτος, θα κάνουμε μία ξεχωριστή εγγραφή για το κέρδος που προκύπτει από την Ελλάδα και στη συνέχεια εναπόκειται στην κυβέρνηση (σ.σ.: τη βελγική) πώς θα το χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στις Βρυξέλλες.
Τα κέρδη, στα οποία αναφέρθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης, προκύπτουν από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει η ΕΚΤ σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους.
Ο κ. Κοέν δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές, αν η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου θα πρέπει να αποδεχτεί ζημιές, όπως οι ιδιώτες επενδυτές, από το δικό της χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα του Βελγίου έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2010.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.