23/2/12

Βρήκαν την «καρδιά» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Μελέτη του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας (Institute for Science and International Security - ISIS) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προθέσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος
Οπως λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον Ντέιβιντ Ολμπράιτ, το ιρανικό Ερευνητικό Κέντρο Ερευνών συστήθηκε το 1989 «ως τμήμα της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα ανεπίσημο πυρηνικό πρόγραμμα». «Παρά την παραδοχή του Ιράν ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο σχετίζεται με το στρατό και έχει ρόλο στο πυρηνικό πρόγραμμα όσον αφορά την ετοιμότητα και τον εντοπισμό ραδιενέργειας, ο πραγματικός ρόλος του φαίνεται κατά πολύ ευρύτερος», συνεχίζει η έκθεση.
Η ίδρυσή του, μόλις ένα χρόνο μετά την λήξη του πολέμου με το Ιράκ, συνδέεται με τις μεγάλες απώλειες του ιρανικού στρατού από τα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν. Η αρχική έδρα του ήταν στο Λαβιζάν, κοντά στη Τεχεράνη, από όπου και απομακρύνθηκε μεταξύ 2003 και 2004, την περίοδο που η Δύση υποψιαζόταν ήδη πυρηνικές δραστηριότητες εκεί. Η Δύση προσπαθεί να πείσει κυρίως Κίνα και Ρωσία, που μπλοκάρουν βαρύτερες κυρώσεις από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πολύ πιο προχωρημένο από όσο νομίζουν.
http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.