13/2/12

Αγωνία για αγνοούμενους Καθυστερεί η ταυτοποίηση λόγω διαφορών Ινστιτούτου - Ηνωμένων Εθνών

ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φωτογραφία
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής σχετικά με το χειρισμό της ταυτοποίησης των λειψάνων αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε τις έντονες ανησυχίες των συγγενών αγνοουμένων, οι οποίοι ζήτησαν να συναντηθούν με τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Νευρολογίας, προκειμένου να ενημερωθούν αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα.
Όπως είναι γνωστό, εδώ και μήνες εκκρεμεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ινστιτούτου και των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το θέμα των ταυτοποιήσεων, κάτι το οποίο, σύμφωνα με κάποιους συγγενείς, οδηγεί σε καθυστερήσεις τη διαδικασία της ταυτοποίησης των λειψάνων, τη στιγμή που αυτοί αναμένουν εναγωνίως να ενημερωθούν για τα παιδιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στο παρελθόν, η ευθύνη βαραίνει το Ινστιτούτο Νευρολογίας, το οποίο από «ιδιοτροπία» δεν υπογράφει το συμβόλαιο, κάτι το οποίο οδηγεί τα Ηνωμένα Έθνη, να μελετήσουν προκήρυξη διεθνών προσφορών για ταυτοποίηση των λειψάνων.

Πάντως, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Νευρολογίας ανέφερε στον «Φ» ότι η διαρροή κάποιων πληροφοριών πλήττει το Ινστιτούτο, το οποίο ανέκαθεν επεδίωκε και επιδιώκει να προωθήσει την αναγνώριση των λειψάνων των αγνοουμένων. Κληθείς να απαντήσει γιατί το Ινστιτούτο δεν υπέγραψε το συμβόλαιο με τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο δέχτηκε να υπογράψει το συμβόλαιο ως είχε, χωρίς οποιαδήποτε τροποποίηση. Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία καλούσαν το Ινστιτούτο να υπογράψει το συμβόλαιο, το απέσυραν και έκτοτε εκκρεμεί, όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος του Ινστιτούτου. Η απόσυρση του συμβολαίου έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τότε πραγματοποιούνται κάποιες επαφές.
Ο ίδιος εκπρόσωπος, τόνισε ότι στο Ινστιτούτο δεν εκκρεμεί η ταυτοποίηση λειψάνων. Διεκπεραιώσαμε όλη την εργασία, η οποία μας έχει ανατεθεί και συνεπώς δεν ευθυνόμαστε για το αν δεν προχωρεί η διαδικασία, είπε. Το πρόβλημα είναι εθνικό γι’ αυτό υπομένουμε και είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε τους συγγενείς των αγνοουμένων για τις προσπάθειες μας, είπε ο ίδιος λειτουργός, ο οποίος πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το πρόγραμμα στην Κύπρο με νύχια και με δόντια». Σε παρατήρηση ότι το Ινστιτούτο δεν υπέγραψε όταν του το ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη, ο λειτουργός του Ινστιτούτου Νευρολογίας, ανέφερε ότι προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ένα συμβόλαιο, το οποίο έπρεπε να μελετηθεί από το Ινστιτούτο και όχι να υπογραφεί εν λευκώ.
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Νευρολογίας, διεξήχθη διάλογος για να είναι σωστό το συμβόλαιο, «αλλά όταν περνούσαν οι μήνες και δεν είχαν διάθεση να υποχωρήσουν τους ενημερώσαμε ότι θα το υπογράψουμε και τότε είναι που το απέσυραν και είπαν πως δεν είναι στο τραπέζι και έκτοτε αναμένουμε», κατέληξε. 
http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.