16/2/12

Ζήτησαν προσγείωση Νετανιάχου στη βάση Ανδρέα Παπανδρέου Τελικά θα έλθει μέσω Πάφου για λόγους ασφαλείας ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός


Φωτογραφία
ΤΟ αίτημα των Ισραηλινών για προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Πάφο, προκάλεσε αρχικά αναστάτωση στην κυπριακή κυβέρνηση. Το αίτημα μεταφέρθηκε στην κυβέρνηση για χρήση της στρατιωτικής βάσης Ανδρέα Παπανδρέου, γεγονός που δεν ευνοούσε η Λευκωσία, η οποία φοβήθηκε αντιδράσεις, κυρίως από τους Άραβες. Όταν διευκρινίσθηκε ότι ο δίαυλος είναι κοινός και πως θα ήταν καλύτερα να προσγειωθεί στο πολιτικό αεροδρόμιο, οι Ισραηλινοί, που επέλεξαν την Πάφο για λόγους ασφαλείας, αποδέχθηκαν τη διευθέτηση. Το θέμα έκλεισε εκεί, αφήνοντας όλους τους εμπλεκόμενους ικανοποιημένους.
Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τα όσα διαβίβασαν οι Ισραηλινοί ενώ συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο. Πήρε το σημείωμα με τη σχετική ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου και η πρώτη του αντίδραση ήταν πως «θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα». Εκείνη την ώρα μιλούσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος διέκοψε για να χειρισθεί το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πάντως, το ισραηλινό αίτημα συνδέθηκε με τα όσα μεταδίδονται από το Ισραήλ, ότι το Τελ Αβίβ ευνοεί τη σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τέτοιο ζήτημα δεν εγείρεται, σημειώνουν αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία.
 
Σύντομη αλλά περιεκτική θα είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζιαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια της οποία θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας για την Έρευνα και Διάσωση. Η Λευκωσία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Νετανιάχου, κάτι που φαίνεται και μέσα και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.
 
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, ανέφερε, ακολουθεί την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες στην Κύπρο και την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ. Αυτές οι επισκέψεις, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, αποτελούν τεκμήριο του υψηλού επιπέδου των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν δυναμική παραπέρα ενίσχυσης και ανάπτυξης. Καταλήγοντας ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή».
 
Ο κ. Νετανιάχου αναμένεται να φτάσει στο Προεδρικό γύρω στις 11 και στις 11.30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Στις 11.45 θα διεξαχθούν οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες υπολογίζεται να κρατήσουν γύρω στη μια ώρα οπόταν και θα γίνουν δηλώσεις. Στις 1.30 ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Το απόγευμα ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.