12/2/12

Πεδίο μάχης το Κέντρο της Αθήνας


Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν, έγιναν πολλές προσαγωγές, ενώ καταστήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες. Επεισόδια και κυνηγητό στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια, από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι αργά το βράδυ, σε δρόμους κοντά στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση. Μετά την πρώτη ένταση που σημειώθηκε έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τα επεισόδια επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους της Αθήνας.
Γύρω στις 10:00 το βράδυ, έγινε εκτεταμένη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων, με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να αδειάσει η πλατεία Συντάγματος από τους διαδηλωτές.
Πιο συγκεκριμένα, ένταση, επεισόδια και φωτιές σημειώθηκαν νωρίτερα σε αρκετά σημεία του Κέντρου της Αθήνας. Συγκρούσεις κουκουλοφόρων με αστυνομικούς σε όλο το μήκος της διαδρομής από την πλατεία Συντάγματος ως την Ομόνοια, αλλά και στην οδό Μητροπόλεως γύρω από την Μητρόπολη και στην Λ Β. Αμαλίας από την Βουλή ως την Πύλη του Αδριανού.

Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε τράπεζα και αρκετά καταστήματα στην πλατεία Κοραή όπου ως αρχικά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής λόγω των επεισοδίων που γινόταν στην περιοχή. Φωτιά έβαλαν οι κουκουλοφόροι και στο κτίριο που στεγάζεται ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν» στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά. Η φωτιά είναι τώρα ανεξέλεγκτη και καταστρέφει τον κινηματογράφο και τα καταστήματα που υπάρχουν στο ίδιο κτίριο.
Φωτιές έχουν μπει σε κτίρια τραπεζών στην γωνία των οδών Αιόλου και Γεωργίου Σταύρου και στην οδό Ευρυπίδου. Φωτιές έχουν μπει και σε κτίρια στην συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και Χ. Τρικούπη και Φειδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, αστυνομικοί, ιδίως μοτοσικλετιστές, δέχονταν επιθέσεις από κουκουλοφόρων που τους έστηναν ενέδρες, σε διάφορα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας.
Ένταση και στην πλατεία Συντάγματος, και στην Λ. βασιλίσσης Αμαλίας αλλά και στην οδό Φιλελλήνων, κοντά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου κουκουλοφόροι επιτίθονταν στις δυνάμεις των ΜΑΤ σε πολλά σημεία της περιοχής. Φωτιές έχουν μπει και σε κάδους σκουπιδιών σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων, έγινε επίθεση και κατά του Α.Τ. Ακροπόλεως στην οδό Λεωχάρους.
Τριάντα πέντε άτομα έχουν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί 25 πολίτες στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και 10 πολίτες στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, θα λάβουν εξιτήριο. Εξάλλου, μέχρι στιγμής, από τις αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει 22 προσαγωγές, ενώ από τα πρώτα στοιχεία οι τραυματίες αστυνομικοί ξεπερνούν τους 30.
Οι ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων (από πλευράς συγκεντρωμένων) και χημικών (από πλευράς αστυνομικών) είχαν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων έκαναν επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις με πυροσβεστήρες και στη συνέχεια, άλλη ομάδα επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην γωνία Αμαλίας και Βασ. Σοφίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρήψη χημικών και χειροβομβίδες κρότους λάμψης.
Παράλληλα, η αστυνομία είχε προσπαθήσει να διατηρήσει χωρίς διαδηλωτές τον χώρο μπροστά από τη Βουλή, αλλά και έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, στη συνέχεια, μετά τη ρίψη χημικών, ο κόσμος ξαναπροχώρησε προς την πλατεία Συντάγματος.
Χημικά έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν οι κ. Μ. Θεοδωράκης και Μ. Γλέζος, οι οποίοι αισθάνθηκαν αδιαθεσία και μεταφέρθηκαν εκτός της περιοχής των επεισοδίων.
Καταγγελία για τη χρήση χημικών
Τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες εναντίον των διαδηλωτών στο Σύνταγμα, καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών(ΙΣΑ) και καλούν «τις εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν πως οι ανήμποροι συμπολίτες που έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση, υπέστησαν την όποια επιβάρυνση από την εισπνοή των επιβλαβών αυτών ουσιών».
Οι γιατροί καλούν το υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία που απειλείται κατά τέτοια ανεξέλεγκτο τρόπο, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης από το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών που στήθηκε για τους τραυματισμένους και για αυτούς που υπέστησαν εγκαύματα από την εισπνοή των χημικών ουσιών κατά τη διαδήλωση, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς της χώρας, να σταματήσει άμεσα η ρήψη χημικών ουσιών και δακρυγόνων.
Μ. Γλέζος: «Ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος»
Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρίψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.
Ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές, προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, ενώ κατέληξε λέγοντας «δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος».
Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό
Κλειστοί είναι από τις έξι το απόγευμα όλοι σταθμοί του μετρό περιμετρικά στην πλατεία Συντάγματος. Συγκεκριμένα, κλειστοί είναι οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη. Στους άλλους σταθμούς η κίνηση του μετρό γίνεται κανονικά.
Συγκέντρωση συνδικάτων και πορεία του ΠΑΜΕ
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές (υπολογίζονται γύρω στις 4 με 5 χιλιάδες), από την Ομόνοια κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σταδίου προς το Σύνταγμα, όμως λόγω των εκεί επεισοδίων, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην Ομόνοια και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε.
Νωρίτερα, προσκλητήριο για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, είχε απευθύνει στους εργαζόμενους, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες, και ότι διακυβεύονται βασικά και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, όπως ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
www.kathimerini.gr

5 σχόλια:

  1. Διερωτώμαι είναι Κράτος αυτό, η Ελληνική Πολιτεία αποτελεί ένα συντεταγμένο οργανισμό ο οποίος λειτουργεί κανονικά;

    Είναι κατάσταση αυτή, να καίγεται επί τη βάση οργανωμένου σχεδίου ολόκληρη η Αθήνα, να καταστρέφονται περιουσίες και ο υπουργός του ΣΑΜΙΝΑ κ. Schuster (προς θεού όχι Schumacher!), να μην έχει απομακρυνθεί κλωτσηδόν από το υπουργείο στο οποίο υποτίθεται ότι προϊσταται;

    Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η απαιτούμενη πολιτική λεπτότητα και το σχετικό πολιτικό θάρρος της υποβολής παραίτησής του, απουσιάζει τελείως.

    Θα πληρώσουμε πάλι και αυτά τα «κερατιάτικα», εμείς όλοι που τόσα χρόνια πληρώνουμε την καταστροφή της Μεσαίας Τάξης, της Οικονομίας της Πατρίδας μας, καθώς και της ίδιας της Πατρίδας, από μια δράκα κακών, αδιάφορων, ανεπάγγελτων, αλλοδαπών, αμόρφωτων και ασχέτων ανθρώπων, που έχουν καθίσει στον σβέρκο μας και μας καταστρέφουν ;

    Θλίβομαι κατάκαρδα και εγώ μαζί με τους άλλους συμπατριώτες Έλληνες, για τα αίσχη που διαπράττονται σε βάρος της Πατρίδας μας.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο παλληκαρια καλη η προβα τζενεραλε,την επομενη φορα θα πεσει η ...Τριπολιτσα.Οπως παντοτε μπουλουκι ανωνυμο,συρφετο τον λενε,εκαψε,ληστεψε,ουρησε και αφοδευσε με παθητικους συμμετεχοντες τους αλλοφρονες φρουρους της πολης,κατι για λευκη απεργια ακουσα γιατι τους κοψανε τα γροσια .Κτυπησατε την ριζα του κακου.Ειδα βιτρινα με 3 αντρικα αριστερα και 3 γυναικεια δεξια παπουτσια να καμαρωνουν οτι διασωθηκαν απο το πλιατσικο του οχλου (ελληνες τους λενε καποιοι ομοιοι τους στην επαρχια).Σβησατε αυτο που σας ποναει με πυρπολημμενα Ελληνικα διατηρητεα κτιρια που δεν εμοιαζαν με τα καλυβια που κατοικειτε και αυτο δεν το σχωρνατε.Ειχατε και κουκουλες.Αυτο δεν χρειαζοτανε γιατι εναν να παρεις ξερεις τους υπολοιπους,κοπιες ειναι των συγχρονων κατοικων αυτου του καποτε Ιερου Χωρου.Παραιτηθηκαν και οι προεστοι-συνεργατες για να σωσουν την τελευταια στιγμη την αχαρη ζωουλα τους,ιδιοι με εσας ειναι,κοπιες απο τον βιο και την πολιτεια σας.Βοηθησαν και τα παλληκαρια-φιλησυχοι πολιτες με το να δωσουν με τις κορμαρες τους-απλα ξωανα στημμενα ορθια-κρυψωνα στους πλατσικολογους.Να σας χαιρομαστε διοτι οταν τελειωσουν τα κλοπιμαια θα ξαναβγειτε για πληρη αλωση της Τριπολιτσας.Εξαλλου οι κινησεις σας ειναι γραμμενες στο DNA σας εδω και 200 χρονια τουλαχιστον.Η αφορμη λειπει μονο για να βγαλετε το ...φλογερο ταπεραμεντο σας.Δεν ξερετε ομως τι σας ετοιμαζουν ... οι "αλλοι" με εργαλεια ΕΣΑΣ.ΟΥΣΤ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΕΙΤΕ ΚΟΠΡΙΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθώς το «μαύρο μπλόκ» είχε ρίξει το σύνθημα ότι «ένας νεκρός θα σταματούσε τα μέτρα» η αστυνομία είχε εντολή πάσει θυσία να αποτρέψει το να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αλλά γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν και τα δύο; Και οι περιουσίες των ανθρώπων να προστατευτούν και οι ανθρώπινες ζωές να μην κινδυνεύσουν; Είναι μία απάντηση που οφείλει ο κ Χρ. Παπουτσής, η ηγεσία της αστυνομίας και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

    Ο ρόλος της Αστυνομίας
    Τάσος Τέλλογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον είδαμε τον αρμόδιο υπουργό...και την απάντηση που έδωσε.
    Οσο για το κάψιμο των κτιρίων, προχωρεί καλά βλέπω. Από ένα ή δύο που είχαμε τις προηγούμενες φορές, τώρα πολλαπλασιάζονται.
    Αντε, καλές μπίζνες!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάμαι πως κατά την διάρκεια του Κυπριακού Αγώνα οι αρχές, για να μην γίνονται έκτροπα, -(οι αναρχικοί και οι κομμουνιστές εισχωρούσαν μέσα στην διαδήλωση που γινόταν για την Κύπρο και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν έκτροπα, π.χ. πετώντας στους αστυνομικούς οι οποίοι ήσαν τότε απροστάτευτοι, νεράντζια με προσαρμοσμένα ξυραφάκια που προκαλούσαν βαθειά τραύματα και ουλές, για να δημιουργήσουν μίσος και μένος μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών), φρόντιζαν να συλλαμβάνουν 24 ώρες πριν από την διαδήλωση τους πλέον σεσημασμένους και άκρως επικίνδυνους εξ αυτών και να τους κρατούν μέχρι την λήξη της διαδήλωσης.

    Όπως φαίνεται, αυτό το μέτρο, ίσως λόγω της «ε ρε έχουμε δημοκρατία» δεν εφαρμόζεται πλέον. Η αστυνομία έχει ως φαίνεται αφιερωθεί σε επιθέσεις κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, τους οποίους προσπαθεί να διαλύσει παντί σθένι, ενώ τους εγκληματίες κουκουλοφόρους/μπαχαλάκηδες δεν τους πειράζει, διότι εξυπηρετούν τα κυβερνητικά σχέδια κατάπνιξης κάθε ειρηνικής αντίδρασης του Λαού.

    Αφ’ ετέρου, «η προσπάθεια αποφυγής ενός νεκρού» έχει τεράστιο κόστος τόσο στην οικονομία της χώρας μας, όσο και στην εικόνα ενός αναρχούμενου κράτους όπου ο κάθε εγκληματίας κάνει ότι θέλει και παραμένει ατιμώρητος.

    Θα μου πείτε τι ζητώ, τον θάνατο ενός εκ των καταστροφέων εγκληματιών που λεηλατούν, καίνε και καταστρέφουν την Αθήνα ;

    Ζητώ να χαθούν ανθρώπινες ζωές ;

    Μα στο κτήριο της Τράπεζας του κ. Βγενόπουλου πέθαναν τρείς άνθρωποι ή μάλλον με το αγέννητο μωρό της θανούσης κυρίας τέσσερεις και δεν έγινε το παραμικρό!

    Κανείς δεν ενοχλήθηκε!

    Βέβαια, τον λογαριασμό τον πληρώνουν, έτσι ή αλλιώς, πάντοτε οι νομιμόφρονες πολίτες αυτής της χώρας!

    Όμως ένα τέτοιο κράτος ούτε δίκαιο είναι ούτε είναι εύνομούμενο!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.