21/2/12

Μια ακόμα "ιστορική" συμφωνία για το ελληνικό χρέος

της Ελίνας Γαληνού
Μετά τα ολονύκτια παζάρια, πληροφορηθήκαμε για νέο κλείδωμα συμφωνίας. Αλλη μια "ιστορική" μέρα ξημέρωνε για τον παγκόσμιο χάρτη των αγορών. Ακούστηκαν πάλι τα ελπιδοφόρα μηνύματα για βοήθεια που θ΄αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα. Κάπου μέσα σ΄όλα αυτά, θυμήθηκαν και τον ελληνικό λαό και του μήνυσαν ότι "η εφαρμογή του προγράμματος με την νέα δανειακή σύμβαση και την υλοποίηση του PSI, θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας..."
Οι ευρωπαίοι εταίροι μας δήλωναν αισιόδοξοι για την τελική συμφωνία στο Eurogroup, όμως οι Γερμανοί εξέφραζαν ως την τελευταία στιγμή, ανησυχίες για την βιωσιμότητα του χρέους μας, ασκώντας νέες πιέσεις για μεγαλύτερο κούρεμα με αντάλλαγμα, περισσότερες εγγυήσεις από πλευράς μας.
Στην Ελλάδα όμως, κανένας άνθρωπος δεν αισθάνθηκε ασφαλής από την συμφωνία, ενώ αρκετοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ,προέβαλαν αμφισβητήσεις όσον αφορά την ουσιαστική της αξία που θ΄αποτιμηθεί στο άμεσο μέλλον...Αμφιβολίες που επικεντρώνονταν στο αν θα βγεί τελικά το νέο δανειακό πρόγραμμα έτσι κλειστό όπως προτείνεται,  ή αν το ύψος του κουρέματος είναι αρκετό, ακούστηκαν ακόμα και μεταξύ συζητήσεων των πρωταγωνιστών της συμφωνίας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, ζητούσε εξηγήσεις από τον υπεύθυνο ΔΝΤ Ευρώπης κ. Τόμσεν "γιατί δεν βγήκε το αρχικό πρόγραμμα..", ενώ πολλοί άλλοι, επέμεναν ότι βάσει των τωρινών δεδομένων, το χρέος το 2020 θα είναι από 130% -140% του ΑΕΠ, υπονοώντας αυτό που όλοι φοβόμαστε, δηλαδή "άνθρακες ο θησαυρός της σωτηρίας..."
Αλλά πέστε ότι ο κόσμος δυσπιστεί μέχρις ακρότητας, λόγω των ταλαιπωριών του και της κακής του ψυχολογίας. Τα Χρηματιστήρια όμως που κατέβασαν τα μούτρα τους, τι μας λένε; Γιατί δεν πείστηκαν από την "σοφή απόφαση" των ισχυρών της Ευρωζώνης, ώστε να αναδείξουν λίγο καλύτερο το κλίμα στην αγορά; Εδώ μιλάνε για την "μοναδικού" ύψους απαλλαγή χρέους της Ελλάδας, η οποία μάλιστα συνοδεύεται με ένα τεράστιο πακέτο στήριξης, πρωτοφανές στην Ιστορία! Οι αριθμοί όμως βλέπετε, είναι αχάριστοι και δεν συγκινούνται διόλου από "ιστορικές" συμφωνίες που έπονται ολονυκτίων διαπραγματεύσεων. Και τα Χρηματιστήρια, αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά...
Δεν μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε, κατά πόσο οι πρωταγωνιστές της συμφωνίας αυτής είναι βέβαιοι ότι δόθηκε μια οριστική λύση προς αποφυγή της χρεωκοπίας μας, με γνώμονα πάντα τη διάσωση του ευρώ... Εχοντας πικρή πείρα από προηγούμενες τέτοιες "ιστορικές" συμφωνίες όπως εκείνη του Μαρτίου 2010 και του Ιουλίου 2011, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε με τις θυσίες του όλες του τις δυνάμεις και ακόμα δεν είδε φώς...Κατάλαβαν άραγε τώρα οι διαχειριστές του ελληνικού ζητήματος, πόσο απέχει η θεωρία των αριθμών από την πράξη εφαρμογής; Μακάρι να γνωρίζαμε πόσο το πιστεύουν αυτό.  Είδαμε ότι μετά τον παλλαικό ξεσηκωμό της Ευρώπης, παραδέχτηκαν ανοιχτά τις θυσίες των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά...δεν ακούσαμε τίποτα ουσιαστικό για την στήριξή τους.  Στην Ισλανδία όμως, η κυβέρνηση συμφώνησε με τις τράπεζες, ώστε να διαγραφούν δάνεια των νοικοκυριών και να ελαφρυνθεί έτσι από το βάρος χρέους, σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Μια τέτοια λύση που σαφώς υπόσχεται οικονομική ανάκαμψη, είναι κατά πολύ ευκολότερη για χώρες εκτός ευρωζώνης, αφού οι τράπεζές τους δεν έχουν να κάνουν με την ΕΚΤ και τη δυσκαμψία της.  Κι΄αυτό είναι ένα θέμα που μάλλον φοβούνται ακόμα και να το σκεφτούν, πολλοί από τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, παραβλέποντας ωστόσο ότι αποτελεί μια μόνιμη απειλή για τις προσπάθειές τους...  

5 σχόλια:

  1. Στην Ισλανδία παρά τις αφόρητες πιέσεις του ΔΝΤ της Αγγλίας και Ολανδίας είχαν το θάρος να πουν ΟΧΙ και τώρα επιβραβεύονται από τις αγορές με αναβάθμιση.
    Σίγουρα δεν είμαστε ίδια περίπτωση, η ειδοποιός διαφορά έγκειται στην αξιοπρέπεια που επέδειξαν αρνούμενοι να πεθάνουν για να σώσουν τις τράπεζες.
    Τα δικά μας αλεπάλληλα ΝΑΙ εγείρουν διαρκώς νέες αξιώσεις καινοφανούς περιεχομένου και αγριότητας- μας σβήνουν κυριολεκτικά από τον χάρτη.
    Πρέπει λέει να χαιρόμαστε που μας ισοπέδωσαν τα πάντα - για πάντα και να αδράξουμε την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι- μέσω της άμισθης εργασίας η οποία ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ (όπως έγραφε στην είσοδο του Άουσβιτς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και η άλλη οδός. Πολλοί θα πουν ότι είναι βαλτός να τρομοκρατεί κλπ., κλπ. Το θέμα είναι ότι λέει τι έζησε και τα πράγματα μάλλον έτσι ήταν. Διαλέγεις και παίρνεις.

    Πιστεύω ότι τελικά δεν θα γλιτώσουμε την πτώχευση. Απλώς την παρατείνουμε με διάφορα μνημόνια. Ίσως, αν διαπραγματευόντουσαν σωστά και δεν ήσαν εθελόδουλα τσιράκια, τα μνημόνια αυτά και οι δανειακές συμβάσεις να ήσαν πιο "ανθρώπινες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως τα λέτε. Τουλάχιστον ας μην αποκαλούσαν αυτή τη συμφωνία "ιστορική", γιατί αηδιάζει κανείς να το ακούει.
    Ας την έλεγαν "αναγκαστική λύση".
    Σήμερα, η Fitch απάντησε στην σπουδαία συμφωνία με μια υποβάθμιση στην οικονομία της Ελλάδας!
    Τόσο καλά τα κατάφεραν.
    @ Georgia αυτές οι κινήσεις είναι θέμα ηγετών. Εδώ στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του ευρώ, βλέπουμε το φαινόμενο πλήρους διάστασης μεταξύ λαών και κυβερνήσεων.

    @ Nativist
    "διαλέγεις και παίρνεις..."
    Οταν έχεις βήμα επιλογής βέβαια. Γιατί εμείς δεν είχαμε. (εννοώ ο λαός). Είχαμε μόνο τους "εκλεγμένους εκπροσώπους" μας, οι οποίοι για άλλο τους εκλέξαμε και αλλού μας πήγανε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελίνα,

    Άλλο εννοώ, το οποίο έχω ξαναπεί. Μία πτώχευση, για να χρησιμοποιήσουμε την σωστή λέξη, ενέχει και τον κίνδυνο διασάλευσης της τάξης λόγω απόλυτης φτώχειας και στέρησης. Εκτός απ' αυτά που λέει πιο πάνω στο video, υπήρξαν και χειρότερα (Αργεντινή 2001).

    Λοιπόν, το "δεν δίδουμε μία και πτωχεύουμε" είναι μία κουβέντα, έτσι;

    Σημειωτέον δε, ότι η Αργεντινή δεν είχε προβλήματα με τους γείτονές της, δεν είχε ανεξέλεγκτο αριθμό λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της και είχε την γεωργία, την πολύ μεγάλη κτηνοτροφία και το υπέδαφός της άθικτο. Εμείς με τι θα σηκωθούμε;

    Θέλει πολλή σκέψη και πολύ καλό χειρισμό το πράγμα και δεν βλέπω ποιος θα τα κάνει αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ναί αντιλαμβάνομαι. Εγώ προσωπικά, δεν υποστήριξα την λύση άτακτης χρεωκοπίας που πιθανόν να βόλευε κάποιους για να αμνηστευτούν από τα χρέη τους.
    Επιμένω όμως να έχω τις ενστάσεις μου ως προς το σχήμα διάσωσης που επιλέγουν τώρα, γιατί απλά, δεν νιώθω ότι πατάνε γερά.
    Μακάρι να βγώ ψεύτρα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ... Εχουμε ήδη αισθανθεί την ψυχρολουσία από άλλες δύο "μεγάλες διασώσεις", γι΄αυτό.
    Φυσικά η Αργεντινή είναι άλλο πράγμα απ΄όλες τις απόψεις που αναφέρεις, σύν το γεγονός ότι δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ.
    Εμείς έχουμε το δικό μας πρόβλημα, συν μέρος από το πρόβλημα του ευρώ, οπότε ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.