21/2/12

Τα Γιάννενα γιορτάζουν την ελευθερία τους


Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 99η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.
Με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στις 11.45 το πρωί κορυφώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 99η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.
Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η αναβίωση του Μπιζάνειου δρόμου, που θα ξεκινήσει στις 8.45 το πρωί από το Μπιζάνι και θα τερματίσει στην κεντρική πλατεία, όπου στις 10.30 θα γίνει απονομή επάθλων στους νικητές. Στις 10.30 θα τελεστεί και δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων.
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν θα παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο Εμίν Αγά
Με λιγοστό κόσμο και επίσης λιγοστούς εκπροσώπους φορέων σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων στο Στρατηγείο Πολέμου 1912-13 στο Χάνι του Εμίν Αγά, και στο Ηρώο Μπιζανομάχων της πόλης των Ιωαννίνων. 
Στο Στρατηγείο Πολέμου εκεί όπου τους τελευταίους μήνες πριν την απελευθέρωση της πόλης, χτυπούσε η καρδιά του ελληνικού στρατού, τελέστηκε μνημόσυνο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Παρόντες μεταξύ άλλων ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής, οι βουλευτές Ιωαννίνων Μιχ. Παντούλας και Θ. Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Δωδώνης Κ. Κατσανάκης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ν. Μάντης, και άλλοι εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών της περιοχής, καθώς επίσης και οι μαθητές τάξεων του 5ου δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων. Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων στο κέντρο της πόλης, παρουσία δεκάδων μαθητών από σχολεία της πόλης.

Εκδηλώσεις σε Τσερίτσανα και Μπιζάνι
H αυλαία των εκδηλώσεων για τα 99α Ελευθέρια των Ιωαννίνων άνοιξε το πρωί του Σαββάτου με μνημόσυνο στο στρατιωτικό μαυσωλείο στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων και την εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστριών γυναικών στα Τσερίτσανα.
Τις εκδηλώσεις στην τοπική κοινότητα Πλατανιών τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Θανάσης Οικονόμου και Μιχάλης Παντούλας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωπος του δήμου Ανατολικής Μάνης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των κομμάτων, καθώς και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Αγωνιστριών γυναικών των Τσεριτσάνων που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
Για το μήνυμα του αγώνα των γυναικών των Τσεριτσάνων μίλησε ο κ. Μιχάλης Δάλλας, ενώ στο ζήτημα της ονομασίας του χωριού αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την καθηγήτρια και πρόεδρο της Πνευματικής Κίνησης «Η Αρχαία Δωδώνη» Άννα Γιώτη.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε απόσπασμα από τη συναυλία που δόθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών από την καθηγήτρια μουσικής και υψίφωνο κα Άννα Παπαδοπούλου, ενώ τους παριστάμενους ευχαρίστησε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πλατανιωτών «Τα Τσερίτσανα» κ. Βακάλης. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μπιζανομάχων στο Μπιζάνι, στο σημείο όπου διαδραματίστηκαν οι σπουδαιότερες μάχες το ’12-’13 για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-13 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

1 σχόλιο:

  1. Μούντζωσαν ομαδικά τους επισήμους

    Απίστευτο περιστατικό έγινε σήμερα κατά τη μαθητική παρέλαση στα Γιάννενα, κατά τους εορτασμούς της απελευθέρωσης της πόλης.

    http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/115812/moyntzosan-omadika-toys-episimoys

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.