13/2/12

Αντιδρά ο Νότος της Ευρωζώνης στα προγράμματα λιτότητας

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στο Νότο της Ευρωζώνης εναντίον των προγραμμάτων λιτότητας, τα οποία προκαλούν «έκρηξη» της ανεργίας.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών:
«Εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της».
Η συνταγή της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες «έχει χρεοκοπήσει», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε κρίση ανάλογη εκείνης του 1929, προειδοποιεί ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.
Πράγματι, η εκρηκτική κατάσταση στο Νότο της Ευρωζώνης προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά πρώην Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι επικρίνουν την τακτική της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο.
Ετσι μετά τον επί μία δεκαετία πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, που ασκεί κριτική στην πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, ενώ, όπως τονίζει, το βάρος θα έπρεπε να στραφεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη «σκυτάλη» πήρε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», υπογραμμίζει ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης είναι ένα κλασικό παράδειγμα έλλειψης διορατικότητας από την πλευρά της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στην Ε.Ε.
«Η ελληνική κρίση οφείλεται στους χειρισμούς της Ευρώπης και στην έλλειψη αλληλεγγύης», αναφέρει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός (1998-2000), προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία της πολιτικής λιτότητας, που στραγγαλίζει την οικονομία και επιβάλλει σε ανυπόφορες θυσίες τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον κ. Ντ' Αλέμα, η φρασεολογία που χρησιμοποίησαν ορισμένοι υπουργοί κατά της Ελλάδας στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη ήταν «σκληρή και απαράδεκτη». Η Ε.Ε. δεν πρέπει να μιμηθεί το ΔΝΤ της δεκαετίας του 1970, το οποίο επέβαλε δραστικά προγράμματα λιτότητας στη Λατινική Αμερική, ανέφερε.
Σκληρή επίθεση στην καγκελάριο Μέρκελ άσκησε και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». «Θαυμάζω τις ηγετικές ικανότητας της κας Μέρκελ, αλλά, δυστυχώς, οδηγεί την Ευρώπη σε λάθος κατεύθυνση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με παροχή ρευστότητας και επενδύσεις στην οικονομία και όχι με την εξοικονόμηση δαπανών.
«Εάν επιμείνει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα επαναληφθούν τα λάθη του 1929 που οδήγησαν στην κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας, και αυτό η Ανγκελα Μέρκελ δεν το καταλαβαίνει», τονίζει ο κ. Σόρος, ο οποίος τάχθηκε κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση, διότι, όπως είπε, η Ε.Ε. ήταν σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα με δικά της μέσα.
Αναφορικά με την Ελλάδα χαρακτήρισε λανθασμένη τη χορήγηση δανείων με τόσο ψηλά επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που η χώρα δεν μπορεί σήμερα να βγει από το αδιέξοδο και να διασωθεί, ενώ προέβλεψε ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Ιταλία, που πληρώνει πολύ ψηλά επιτόκια.
Ο κ. Σόρος εκτίμησε, πάντως, ότι η νέα βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα, διότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας θα μετέφερε την κρίση στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου ο κόσμος θα έτρεχε στις τράπεζες να πάρει τα χρήματά του, εξέλιξη η οποία θα προκαλούσε και την κατάρρευση της Ευρωζώνης, καταλήγει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής.

Κρίση στην Ιβηρική
Η πρωτοφανής σε όγκο διαμαρτυρία στη Λισαβόνα το Σαββάτο, στην οποία εκτιμάται ότι έλαβαν μέρος πάνω από 300.000 διαδηλωτές, στέλνει σαφέστατη απάντηση στην Κομισιόν και στο ΔΝΤ, που ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα της Πορτογαλίας πάει καλά σε αντίθεση με το ελληνικό.
Εάν πήγαινε καλά, δεν θα έβγαινε στους δρόμους ένας τόσο μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, ούτε θα ζητούσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τη χαλάρωσή του από το Γερμανό ομόλογό του. Αίτημα που καταγράφηκε από τις κάμερες στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αναθεωρήσει τρεις φορές τους τελευταίους μήνες τις προβλέψεις για την ύφεση, φυσικά προς το χειρότερο, με την τελευταία να εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος 3,1%. Η υποχώρηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη δεδομένης της πρωτοφανούς συρρίκνωσης της κατανάλωσης εξαιτίας των σκληρών μέτρων.
Η Πορτογαλία έχει πάρει βοήθεια 78 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, ενώ διάχυτη είναι η άποψη των οικονομολόγων ότι θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, δεδομένου ότι η πορεία της οικονομίας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα της ελληνικής ένα χρόνο νωρίτερα.
Στην Ισπανία οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις εξήγγειλαν γενική απεργία για τις 19 Φεβρουαρίου κατά των μέτρων λιτότητας και κυρίως των αλλαγών στην αγορά εργασίας που αποφασίστηκαν την Παρασκευή από τη νέα κυβέρνηση έπειτα από εντολή των Βρυξελλών.
Τα μέτρα περιορίζουν δραστικά τις αποζημιώσεις εργαζομένων που απολύονται, ενώ προβλέπονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους κάτω των 25 ετών. Η αποζημίωση μειώνεται από 45 ημέρες για κάθε έτος εργασίας σε 20 ημέρες, εάν η απόλυση γίνεται για οικονομικούς λόγους.
Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις μεγαλύτερων εργαζομένων προκειμένου να προσληφθούν άτομα νεαρής ηλικίας με εξαιρετικά χαμηλό μισθό. Η χώρα μαστίζεται από την ανεργία, που έχει φτάσει στο 23,5% του ενεργού πληθυσμού και στο 50% στους νέων κάτω των 25 ετών.

Εκτός στόχων
Η Ισπανία βρίσκεται εκτός στόχων στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται ότι ανήλθε στο 8% το 2011, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECOFIN να το μειώσει στο 6% και στο 4% του ΑΕΠ φέτος.
Προς το παρόν, η Κομισιόν αρνείται την αναθεώρηση του στόχου ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής, προφανώς επειδή δεν το επιτρέπει το Βερολίνο. Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την ανάγκη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

«Κοινή δήλωση»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα (φωτογραφία), προανήγγειλε «κοινή δήλωση» το Μάρτιο με το Βέλγο πρωθυπουργό, Ελιο Ντι Ρούπο, και το σοσιαλιστή υποψήφιο στις γαλλικές εκλογές, Φρανσουά Ολάντ, για μια άλλη Ευρώπη, με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αλληλεγγύη.

Επανήλθε δριμύτερος ο Σόιμπλε
Δριμύτερος επανήλθε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας ότι οι υποσχέσεις της Ελλάδας για μέτρα λιτότητας δεν αρκούν πλέον και ζητώντας για μία ακόμη φορά από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Σε αυστηρό ύφος σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag», o Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη χώρα του, επεσήμανε, δείχνουν πως στην πλειονότητά τους οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μας αρκούν» και ζήτησε να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα και να εξοικονομηθούν δαπάνες.
Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βερστερβέλε, σε συνέντευξή του στο «Spiegel», ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν περαιτέρω προκαταβολές στην Ελλάδα λέγοντας ότι τώρα μετράνε μόνο οι πράξεις. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα από το πακέτο λιτότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «αξιοσημείωτες προσπάθειες» ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για τα νέα, επώδυνα μέτρα λιτότητας και να αποφύγει μια καταστροφική χρεοκοπία, υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, που εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα».
Ερωτηθείς εάν η Ιταλία θα εγκατέλειπε το ευρώ εάν η Ελλάδα κήρυσσε στάση πληρωμών και αποχωρούσε από την Ευρωζώνη, ο κ. Μόντι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ελληνική στάση πληρωμών και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει. Δεύτερον, είτε η Ελλάδα χρεοκοπήσει είτε όχι, δεν νομίζω ότι θα φύγει από το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.