21/2/12

Αναστασιάδης: Η Κυπριακή Κυβέρνηση να αναλάβει τη μισθοδοσία της ΕΛΔΥΚ

anastasiadis nikos 300x234 Αναστασιάδης: Η Κυπριακή Κυβέρνηση να αναλάβει τη μισθοδοσία της ΕΛΔΥΚΕπιστολή με εισήγηση όπως η κυπριακή κυβέρνηση αναλάβει το κόστος μισθοδοσίας της ελληνικής δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης και το ανακοίνωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία του ΔΗΣΥ.
Οπως είναι καλά γνωστό, είπε, η ΕΛΔΥΚ σταθμεύει στην Κύπρο για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εδώ παρουσία της βασίζεται στις συνθήκες συμμαχιών και εγγύησης.
”Κατά την άποψή μου είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία για να αποδείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη, αλλά και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα τις ώρες που δοκιμάζεται ο ελληνισμός”.

Αυτό πράττει, ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία και για την συντήρηση της ειρηνευτικής δύναμης. Πολύ περισσότερο, είπε, όταν πρόκειται για μια δύναμη που σταθμεύει προκειμένου να υπεραμυνθεί της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. ”Εξάλλου δεν μπορεί με τίποτε δεν μπορεί να εξοφληθεί αυτή η ευγνωμοσύνη, όταν αυτή η παρουσία έχει δώσει δείγματα μέσα από τις θυσίες εκατοντάδων Ελλήνων, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας”.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, Νίκος Αναστασιάδης και Αντώνης Σαμαράς εξήραν τον συμβολισμό της επίσκεψης του Προέδρου της ΝΔ στην Κύπρο σε μια μέρα ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, όπως είπαν. Αυτό είναι απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος για τον κυπριακό ελληνισμό, τον κυπριακό πρόβλημα και γενικότερα την αγάπη του και προσπάθεια που από κοινού καταβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Είναι καλά γνωστό, συνέχισε, ότι η Ελλάδα διέρχεται κρίσιμες στιγμές και οι ”Ελληνες αδερφοί περνούν δύσκολες ώρες, τις δυσκολότερες ίσως από τη μεταπολίτευση”. Η Κύπρος και οι Κύπριοι θέλουν να συνεισφέρουν με κάθε δυνατό τρόπο, ανέφερε κάνοντας μνεία σε πρωτοβουλίες συμπαράστασης και προσθέτοντας ότι όπως οι απλοί πολίτες εκφράζουν εμπράκτως την συμπαράστασή τους, ”κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει και η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί”.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του κόμματος της ΝΔ συζήτησαν και άλλους τρόπους για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Συμφώνησαν, πρόσθεσε, από κοινού να δώσουν την μάχη στο συνέδριο του ΕΛΚ τον Μάρτιο ώστε οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι ή ζητούσαν από την Ελλάδα, να υλοποιηθούν παρακάμπτοντας τις όποιες ενστάσεις. Με τον ίδιο τρόπο, ανέφερε, δίνουν τις μάχες όταν πρόκειται για την Κύπρο.

Συζήτησαν ακόμη, συνέχισε, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τις εξελίξεις στην περιοχή γύρω από τα θέματα ενέργειας και τις στρατηγικές συμμαχίες που οικοδομούνται. ”Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να πορευθούν συντονισμένα στη διαμόρφωση αυτών των νέων δεδομένων αλλά και προοπτικών, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες συνεργασίας που διανοίγονται, όχι μόνο με τις γειτονικές χώρες αορίστως, αλλά ειδικότερα με το Ισραήλ”.

Μέσα από ισχυρές, στρατηγικές συμμαχίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τουρκικές απειλές και να μεταφράσουμε τις προοπτικές που δημιουργούνται σε ανάπτυξη, ευημερία και ιδιαίτερα στην υποβοήθηση εξεύρεσης μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις εύλογες αξιώσεις των Ε/κ, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ευχαρίστησε δε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ που ανταποκρίθηκε στην πρόκλησή του και μέσα από τις επαφές του εξέφρασε την ελπίδα ότι έχει λάβει το μήνυμα ελπίδας που ήθελε να πάρει από την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε για την αγάπη και ”την αλληλεγγύη στα δύσκολα”, εκφράζοντας ικανοποίηση από τον συμβολισμό της επίσκεψής του, αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες, στην Κύπρο. Τα οικονομικά προβλήματα ενός τόπου πρέπει να οξύνουν, να ενισχύουν και όχι να αμβλύνουν τον πατριωτισμό, πρόσθεσε.

Η ανάγκη δημιουργίας αυτής της εθνικής συμμαχίας περνά στα στενά πολιτικά όρια και είναι σαφές ότι αυτή η συμμαχία οικοδομείται και στον τομέα της οικονομίας, πρόσθεσε λέγοντας ότι στη σχέση με έναν λαό που ανήκε στο ίδιο έθνος αποκτά πλέον μεγάλη σημασία και το στρατηγικό βάθος αυτής της σχέσης. Κατά τον Πρόεδρο της ΝΔ, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Κυπριακή ΑΟΖ, αυτό που μπορεί να συμβεί με την Ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο και είναι πάρα πολύ σημαντικό – όπως είπε – το μήνυμα αλλαγής ψυχολογίας που εύχονται όλοι να υπάρξει και για την ελληνική οικονομία, εάν η διαδικασία αυτή προχωρήσει με ίδια επιτυχία όπως αυτή της ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε για την έμπρακτη αλληλεγγύη, συμβολή και συμβολισμό που – όπως ανέφερε – περιέχει η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε δε χρήσιμη την Προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το β εξάμηνο του τρέχοντος έτος. Είναι γόνιμο, συνέχισε, το να δει κανείς την εμπλοκή της ΕΕ ακόμα παραπάνω ”με βάση το δεδομένο του ευρωπαϊκού κυπριακού κεκτημένου στα θέματα του Κυπριακού”. Η λύση του Κυπριακού, είπε, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των Ε/κ. ”Δεν μπορεί ασφαλώς να είναι λύση ετεροβαρής. Χρειάζεται να είναι λειτουργική, βιώσιμη, με μια κυριαρχία, μία προσωπικότητα, ιθαγένεια, τελωνεία, φύλαξη συνόρων, κτλ”.

Εκ μέρους όλου του ελληνικού πολιτικού κόσμου, όπως είπε, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να ευχαριστήσει το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού για την μεγάλη συμπαράσταση του στα όσα δύσκολα σήμερα περνά η Ελλάδα. Γνωρίζει, ανέφερε, ότι αύριο το πρωί θα υπάρχει έρανος υπέρ των απόρων Ελλήνων μαθητών από Κύπριους μαθητές σε όλη την Κύπρο. ”Αυτό είναι συγκινητικό γιατί δείχνει την ευαισθησία που πρέπει να έχουν οι έχοντες σε εκείνους που έχουν προβλήματα, που δεν έχουν. Τέτοιοι είναι οι άποροι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοί που περνάν τις πιο σκληρές ώρες σε αυτές τις οικονομικές δυσκολίες”.

Εστειλε τέλος, προς κάθε κατεύθυνση στην Κύπρο, μήνυμα ευχαριστιών. Η συμπαράταξη ΝΔ και ΔΗΣΥ, είπε, δημιουργεί μια θετική συνέργια στα κομματικά και κυρίως στα εθνικά ζητήματα, λέγοντας ότι η ΝΔ θα είναι το ”αδερφό κόμμα” του ΔΗΣΥ γιατί εμπνέονται από τις ίδιες αρχές που είναι πάνω απ’ όλα η ευρωπαϊκή πορεία, η δημοκρατία και το δικαίωμα του ελεύθερου διαλόγου για όλα τα προβλήματα. Και στην Κύπρο, σημείωσε, για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.
http://www.onlycy.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.