25/2/12

«Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας. Από την κεμαλική κυριαρχία στον ισλαμικό νεοφιλελευθερισμό»

 "Πολύ χρήσιμο και επίκαιρο" χαρακτήρισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας το βιβλίο "Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας. Από την κεμαλική κυριαρχία στον ισλαμικό νεοφιλελευθερισμό" του συνεργάτη του για τουρκικά και τουρκοκυπριακά θέματα , Νίκου Μούδουρου. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου, επεσήμανε ότι η γνώση και η ερμηνεία της τουρκικής πολιτικής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση από την κυπριακή πλευρά έγκυρης και αποτελεσματικής πολιτικής.
Όπως είπε, ενόψει των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, επιβάλλεται η συνεχής παρακολούθηση και μελέτη των εξελίξεων στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι βιβλία, όπως αυτό του Νίκου Μούδουρου, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νίκος Μούδουρος γεννήθηκε το 1978 στην Λευκωσία.Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.Οι μεταπτυχιακές του σπουδές ολοκληρώθηκαν με ένα μεταπτυχιακό τίτλο από το SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και με ένα διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ο Νίκος Μούδουρος "ερμηνεύει τις αλλαγές στην Τουρκία, αναζητώντας απαντήσεις στα διάφορα επίκαιρα ερωτήματα, με τη χρήση της κλασικής ιστορικο-αναλυτικής μεθόδου, ώστε να αναδείξει τη διαλεκτική σχέση γεγονότων και κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι".Σημείωσε επίσης ότι ο συγγραφέας απομακρύνεται από το παραδοσιακό ερμηνευτικό σχήμα "κεμαλισμός εναντίον Ισλάμ", αλλά και από τη μονοδιάστατη παρουσίαση των παραδοσιακών κυρίαρχων δυνάμεων του κεμαλισμού, που χαρακτηρίζει πολλές από τις μελέτες για την Τουρκία.

Το βιβλίο ( εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ), που αρχίζει από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φθάνει μέχρι την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Τουρκία του 2010, προλογίζει η καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία παρατηρεί ότι η μελέτη του Νίκου Μούδουρου "διεκδικεί τον επαναπροσδιορισμό των όρων συζήτησης για την Τουρκία τόσο στην ελληνική, όσο στην τουρκική και διεθνή βιβλιογραφία".

Η κ. Αναγνωστοπούλου σημειώνει ότι "το βιβλίο, ρητά ή υπόρρητα, πραγματεύεται τις αλλαγές στην Τουρκία πέρα από το μύθο της Ανατολίας, ή, καλύτερα, εντάσσοντας αυτόν το μύθο στην τουρκική και διεθνή πραγματικότητα και ξαναδιαβάζοντάς τον υπό το φως της ιδεολογίας και των αναγκών της κυρίαρχης τουρκικής αστικής τάξης, ανεξαρτήτως χρώματος: κόκκινης (κεμαλικής) ή πράσινης (ισλαμικής) αστικής τάξης".

 Στο επίμετρο του βιβλίου ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ταύρος Τομπάζος επισημαίνει ότι "ο συγγραφέας ανέτρεξε σε ευρεία ελληνική, τουρκική και διεθνή βιβλιογραφία, στον τουρκικό Τύπο, σε πρωτογενείς πηγές και αρχεία.Πρόκειται για ένα βιβλίο που είναι αποτέλεσμα πολλών ετών επίμονης εργασίας.Οι διαδρομές της έρευνάς του, προσθέτει ο καθηγητής Τομπάζος, δεν αποφεύγουν τα "δύσβατα μονοπάτια" όταν αυτό είναι αναγκαίο". Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε και ο τουρκοκύπριος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρέκ.
http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.