19/2/12

Τι φοβίζει τον Ομπάμα ενόψει εκλογών >Η Ελλάδα και το Ιράν μπορεί τελικά να του στοιχίσουν την προεδρία

ΤΟΥΠΑΝΙΚΟΥΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Φωτογραφία
ΟΟμπάμα ακούει Ελλάδα και...
τρέχει» ανέφερε πολιτικός αναλυτής, θέλοντας έτσι να επισημάνει τη φοβία που έχει ο Αμερικανός ηγέτης για τις πιθανές επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας στην αμερικανική οικονομία και κατ’ επέκταση στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου, ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης των Ηνωμένων Πολιτειών επιβραδύνθηκε δυο φορές λόγω των παρενεργειών της ελληνικής κρίσης. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι μία ανεξέλικτη χρεοκοπία της Ελλάδας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε «σιωπηλή συμφωνία» ώστε να παρατείνουν την «περίοδο χάριτος» προς την Ελλάδα, μέχρι να προετοιμαστούν όσο γίνεται καλύτερα. Επιπλέον, προβάλλεται η άποψη ότι ενδέχεται η Ευρώπη να συναίνεσε σε προτροπές του Λευκού Οίκου για να αποφευχθεί «πάση θυσία» η χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, στις 6 Νοεμβρίου. Οι πληροφορίες αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο πιθανότερος αντίπαλος του προέδρου Ομπάμα, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, χαρακτηρίζεται «αντιευρωπαϊστής».
 
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το ζήτημα της οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο ή καταστροφικό για τους Δημοκρατικούς. Επίσης, το αποτέλεσμα των εκλογών πιθανό να το καθορίσουν και απρόβλεπτοι παράγοντες στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική, όπως είναι η περίπτωση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Μια επίθεση κατά του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να έχει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην περιοχή, επηρεάζοντας αρνητικά τα αμερικανικά συμφέροντα, θα στοίχιζε την προεδρία για τον Ομπάμα, όπως είχε συμβεί με τον Τζίμι Κάρτερ λόγω των Αμερικανών ομήρων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979.
 
Τους τελευταίους μήνες τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, με τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των ανέργων, επιδρούν θετικά στην προσπάθεια του Ομπάμα να επανεκλεγεί. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι πολλοί ψηφοφόροι που υποστήριξαν το σημερινό πρόεδρο στις προηγούμενες εκλογές, κυρίως νέοι, περίμεναν από τον ίδιο μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για αρκετούς τομείς, όπως: υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, μετανάστευση και ενέργεια.
 
Κύρια προσπάθεια του Ομπάμα είναι να προσελκύσει τη μεσαία τάξη που έχει πληγεί από τη φορολογία και την ύφεση, επιχειρώντας τη φορολόγηση με συντελεστή 30% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, κατηγορώντας τις τράπεζες επειδή, όπως τόνισε πρόσφατα, δεν αποδέχονται αυστηρότερους ελέγχους στη Γουόλ Στριτ. 
 
Μεταξύ άλλων, επιδιώκει τη δημιουργία ειδικής επιτροπής οικονομικού εγκλήματος. Στην πρόσφατη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, είπε: «Μπορούμε είτε να αρκεστούμε σε μια χώρα όπου ένας μικρός αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνει μια χαρά, όταν η πλειονότητα των Αμερικανών αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, είτε να αποκαταστήσουμε μια οικονομία όπου όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια, όλοι έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες», προσθέτοντας ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι αξίες των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων αλλά οι αξίες του αμερικανικού λαού και η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να επιδοτεί τους εκατομμυριούχους.
 
Όσο αφορά τον Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτη στη Μασαχουσέτη και πιθανό αντίπαλο του Ομπάμα στις επικείμενες εκλογές, διαθέτει ένα από τα υψηλότερα εισοδήματα και ανήκει στην εκκλησία των Μορμόνων, κάτι που δεν αρέσει σε συντηρητικούς εκπροσώπους θρησκευτικών οργανώσεων. 
 
Πρόσφατα, αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του κατάσταση, μετά από έντονες επικρίσεις που δέχτηκε από αντιπάλους στην εσωτερική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών. Όπως δήλωσε, θα καταβάλει περίπου 6,2 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους για εισόδημα 42,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τα τελευταία δύο χρόνια. Το ποσό αντιστοιχεί σε φορολόγηση 13,9% για το 2010 και ένα αναμενόμενο 15,4% για το 2011. Μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι κίνδυνος για τον Ομπάμα, εκτός από τον Μιτ Ρόμνεϊ, είναι και ο Τζον Χάντσμαν, τον οποίο φαίνεται πως στηρίζουν οι πιο ακραίες και θρησκόληπτες φωνές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Θετικά αποτελέσματα για Μπαράκ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ο Αμερικανός ηγέτης βλέπει τις τελευταίες μέρες τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να βελτιώνονται μετά και τα τελευταία θετικά στοιχεία για την οικονομία, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται σε σχετική δημοσκόπηση της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς και του τηλεοπτικού δικτύου CΒS. Το ποσοστό αποδοχής του αγγίζει το 50% και σημειώνει συνεχώς άνοδο από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά. Το εν λόγω ποσοστό αποδοχής αποτελεί μια καλή βάση για εν ενεργεία πρόεδρο που επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του. Για τον Ομπάμα αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2010 (με εξαίρεση μια πολύ μικρή περίοδο μετά τη θανάτωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στις αρχές Μαϊου του 2011).
 Την ίδια στιγμή, από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι ο πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια, Ρικ Σαντόρουμ, λαμβάνει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το φαβορί των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Σαντόρουμ έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα μετά τις τρεις νίκες που έκανε σε Κολοράντο, Μινεσότα και Μισούρι, και φαίνεται πως έχει εκτοπίσει τον Νιουτ Γκίνγκριτς στη συνείδηση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων ως τον υποψήφιο που μπορεί να νικήσει τον Ρόμνεϊ. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο πρόεδρος Ομπάμα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως υπερισχύει έναντι και των τεσσάρων Ρεπουμπλικανών προεδρικών υποψηφίων. Αυτή τη στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος συγκεντρώνει την προτίμηση του 49% των ανεξάρτητων έναντι 38% του Ρόμνεϊ. 
http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?d=20120219&pn=1 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.