15/2/12

Συρία: Κυανόκρανους θέλει να στείλει η Γαλλία

Η Γαλλία από χθες εξετάζει μαζί με τους εταίρους της στον ΟΗΕ «όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι από τον Αραβικό Σύνδεσμο» για τη Συρία, περιλαμβανομένης και της αποστολής Κυανοκράνων στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Βαλερό.
«Κατανοούμε πως υπάρχουν πολλές πιθανές εναλλακτικές λύσεις που αφορούν τους Κυανοκράνους όπως παρουσιάζονται μέσα στο σχέδιο του Συνδέσμου. Αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση, και υπό διευκρίνιση», πρόσθεσε ο ίδιος στην ενημέρωση Τύπου. «Κυανόκρανοι για να κάνουν τι; Για να υπερασπιστούν μία ανθρωπιστική επιχείρηση; Για να στηρίξουν μία διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία; Όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινισθούν στη Νέα Υόρκη από σήμερα», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να μιλήσουμε με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, ώστε να διευκρινίσουν οι ίδιες φυσικά τις αντικειμενικές τους προθέσεις, το πώς θα το κατορθώσουμε, και από την άλλη πλευρά να συνομιλήσουμε με τους εταίρους μας, κυρίως εκείνους που βρισκόμαστε πλησιέστερα στις απόψεις μέσα στο ΣΑ», τόνισε.

Την Κυριακή, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως θα «ζητήσει από το ΣΑ να εγκρίνει μία απόφαση για τη σύσταση μίας κοινής Αραβικής και διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, η οποία θα ελέγχει την εφαρμογή της εκεχειρίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.imerisia.gr/

Κατά στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

Να ασκηθεί μεγαλύτερη διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση της Συρίας ώστε να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση ζήτησε σήμερα ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική ανάμιξη.

Ο Γενικός Γραμματέας του 57μελούς οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου τόνισε από την Καμπέρα ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα πλήξει το λαό της Συρίας, αναφερόμενος στους πολέμους στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Σομαλία.

«Όλες αυτές οι στρατιωτικές επεμβάσεις επιδείνωσαν περισσότερο την κατάσταση και δεν επέλυσαν τις κρίσεις», υπογράμμισε.

Διεθνείς δυνάμεις μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΙΔ θα συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου στην Τύνιδα, στο πλαίσιο της ομάδας «Φίλοι της Συρίας» προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

«Αυτή (η συνάντηση) θα αυξήσει την πίεση προς τη συριακή κυβέρνηση για να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Πρέπει να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για την μελλοντική μεταβίβαση της εξουσίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στη Συρία.

Το εν λόγω σχέδιο επεξεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και θα τεθεί προς ψήφιση από τις χώρες-μέλη στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

Το σχέδιο απόφασης ζητεί από τη συριακή κυβέρνηση τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του λαού, τη στήριξη των προσπαθειών του Αραβικού Συνδέσμου για τη διασφάλιση της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα και το διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ανάλογο σχέδιο απόφασης, το οποίο κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, είχε ψηφιστεί απο τη Γενική Συνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2137102 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.